Hangi senaryolar gündemde?

Hangi senaryolar gündemde?

Piyasalardaki son gelişmeler para piyasalarında olası senaryoların tartışılmasına neden oluyor.

Hangi senaryolar gündemde?
16px
24px
09.06.2015 15:27
ABONE OLgoogle
Piyasalardaki son gelişmeler para piyasalarında olası senaryoların tartışılmasına neden oluyor. Garanti Yatırım ve İş Yatırım Araştırma analistleri olası senaryoları değerlendirirken risklere de dikkat çekiyor. Bir çok analist ve uzmanın dillendirdiği görüş ise spekülatif hareketlerin arttığı. İşte gündemdeki senaryolar ve gerçekleşme ihtimalleri:

  1-AKP azınlık hükümeti

AKP dışarıdan destek alarak tek başına hükümeti kurabilir. Böylesi bir durumda hükümet güvenoyu aldığı takdirde işleyiş devam eder. Ancak hükümetin düşmesi için gerek sayı olan 276’nın altında kalındığı için, her an hükümetin düşmesi söz konusu olabilir. Öte yandan herhangi bir yasa çıkarken parlamentoda AKP’nin her seferinde desteklenebilmesi gerekecek. Bu da pazarlıkları gündeme getirecektir.

2-Koalisyon

Piyasalar açısından ilk akla gelen ihtimal AKP - MHP koalisyonu. Ancak bununla birlikte farklı koalisyon senaryoları ve gerçekleşme ihtimallerine ilişkin değerlendirmeler de gündemde.

AKP-MHP koalisyonu:

Bu ihtimale zor gözü ile bakılıyor. Çözüm süreci konusundaki ciddi görüş ayrılıkları koalisyon ihtimalini güçleştiriyor.

AKP-HDP koalisyonu:

Barış sürecinde yaşananlar bu ihtimali zayıflatıyor. Koalisyon ihtimalini zayıflatan bir başka neden ise HDP’nin başkanlık sistemine karşı olması.

AKP-CHP koalisyonu:

Parti programlarındaki köklü farklılıklar nedeni ile bu ihtimal zor görünüyor. Olsa bile uzun ömürlü olması beklenmiyor.

CHP-MHP-HDP koalisyonu:

Bunun için öncelikle Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini AKP dışında bir partiye vermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı’nın bu yolu tercih etmeyip erken seçime gitme kararı alma ihtimali de tartışılıyor. 3-Erken seçim kararı Hükümet kurma görevi verildikten 45 gün içinde bir şekilde hükümet kurulamazsa, normal şartlar altında Cumhurbaşkanı’nın erken seçim kararı alması beklenir. Böylesi bir kararla birlikte seçim takvimi yürürlüğe girecek. Normal kanunda bu süre 3 ay. Ama Meclis bu konuda karar alabilir ve takvimi kısaltabilir. Erken seçim kararı ile takvim kısaltılabilir.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde