Hangi gazete çalışanları nerede buluşuyor?

Hangi gazete çalışanları nerede buluşuyor?

Journo, çeşitli gazetelerin çalışanlarına İstanbul’da iş çıkışı hangi mekânlarda buluştuklarını sordu. Birçok gazetecinin tercihi, Beyoğlu-Şişli hattındaki restoran ve meyhaneler. Sabah ve Yeni Şafak’ta çalışanlar ise Fatih At Pazarı bölgesindeki nargile kafeleri tercih ediyor.

Hangi gazete çalışanları nerede buluşuyor?
16px
24px
01.06.2019 18:38
ABONE OLgoogle

Eskiden hemen hemen tüm gazetelerin merkezleri Cağaloğlu’ndaydı. Bâb-ı Âli’de çalışanların çoğu, ertesi günün gazetesi hazırlandıktan sonra bu bölgedeki lokantalarda, meyhanelerde buluşup günün yorgunluğunu atardı.

Gazetelerin 1990’lardan itibaren şehir merkezine uzak plazalara taşınmasıyla bu alışkanlıklar da değişti. Özellikle farklı gazetelerde çalışanlar birbirlerini daha az görür oldu. 2000’li yıllarda siyaset ve toplumda artan kutuplaşma medyaya yansıdıkça, bu ayrılık daha da derinleşti.

Peki, bugün durum nasıl? İstanbul’da gazeteciler nerelerde buluşuyor? Eskisi gibi her kesimden gazetecilerin gittiği ortak mekânlar var mı?

Journo.com.tr; Hürriyet, Sabah, Sözcü, Habertürk, BirGün, Yeni Şafak, Evrensel ve Gazete Duvar’da çalışan gazetecilere, iş çıkışı gittikleri mekânları sordu.  

Biz de katkı olarak ekonomi basınının buluştuğu yeri bonus olarak ekledik. Meyhanelerden nargile kafelere, Kadıköy’den Avcılar’a dek, bugünlerde İstanbul’daki gazetecileri en sık buluşturan mekânlar şöyle:

1) Asmalı Cavit (Hürriyet)

Hürriyet’te çalışan gazetecilerin son yıllardaki favori mekânı, Asmalımescit’in meşhur meyhanesi Asmalı Cavit. Cavit Saatçi’nin işlettiği mekân, İstanbul’un kendine has meyhane kültürünü yaşatan otantik havası, taze mezeleri ve uygun fiyatlarıyla beğeniliyor. Hürriyet yazarı Vedat Milor bu mekânı şöyle anlatıyor: “İyi bir Asmalımescit meyhanesi. Benim ölçütlerime uyuyor. Özellikle de giriş katında oturmanızı tavsiye ederim ... Yemek, ambiyans, servis, genel tutumları ve sahte olmayan güler yüzleri hoşuma gitti. Ezcümle, meyhane ruhu ölmemiş, Asmalımescit’te yaşıyor.” Bu arada Asmalı Cavit’te, Hürriyet dışından da birçok gazeteciyi görebilirsiniz. 

2) Şazeli (Sabah)

Sabah çalışanlarının Esenler’deki Ramazan Bingöl et lokantasından Çemberlitaş’taki Çorlulu Ali Paşa Medresesi’ne dek Avrupa yakasında birçok buluşma noktası var. Ama en sık gittikleri mekânlardan biri, Anadolu yakasında, Şazeli’nin Üsküdar Kısıklı şubesi. Bu mekân et lokantası ve kafeyi birleştiren karma konseptine son dönemde şarküteriyi de ekledi. Yeşillikler içindeki Şazeli’de özellikle hafta sonları yer bulmak zor. Menüsünde hem baklava hem de waffle var. Sabah’ta çalışan bir gazeteci, bu yıl Ramazan ayı boyunca iftarlardaki yoğunluk nedeniyle bazen sorun yaşadıklarını, ama Anadolu yakasındaki en iyi et lokantası burası olduğu için iş arkadaşlarıyla gelmeye devam edeceklerini söyledi. Sabahçıların Anadolu yakasındaki bir diğer favori mekânı ise Çengelköy Çınaraltı Çay Bahçesi. 

3) Kelepir (Sözcü) 

 

Merkezi Maslak’ta bulunan Sözcü’de çalışan gazeteciler, oturdukları semtlere göre gruplara ayrılıp çok sayıda farklı mekânda buluştuklarını söylüyorlar. Örneğin, Anadolu yakasında oturan bir grup Fenerbahçe Marina’da nargile kafeleri tercih ederken, bir başka grup Avcılar’daki modern meyhanelerin müdavimi… Zaman zaman Sözcü gazetecilerini buluşturan ve şehrin göbeğinde yer alan mekânsa Kelepir… Şişli’deki Kelepir’in alt katı sessiz sakin bir kitabevi, üst katı ise cıvıl cıvıl bir cafe-bar… Buraya giden gazeteciler, güler yüzlü garsonlarını ve mekânın 02.00’ye kadar açık olmasını da övüyorlar. 

4) Yakup 2 (Habertürk)

Yakup 2, merkezi Taksim’de olan Habertürk’teki gazeteciler için yürüme mesafesinde. Asmalı Cavit gibi burası da Asmalımescit’te ve karşılıklı iki mekânın kurucuları eski ortaklar. Eskiden Hürriyet ve Sözcü’de çalışan birçok gazeteci de, 1982’den beri aynı mekânda olan bu meyhaneyi tercih ederdi ama özellikle kurucusu Yakup Aslan’ın 2013’teki ölümünden bu yana Yakup 2’nin eski havasını kaybettiği söylenebilir. Yine de Habertürk’te çalışan gazetecileri, eski alışkanlıkların sürdüğü bu meyhanede bugün de görebilirsiniz. Mevsimi olduğunda balıkları ve özellikle geniş terasıyla ön plana çıkan bir mekân burası. 

5) Makina Lokal (BirGün)  

 

BirGün’deki gazetecilerin en sık buluştuğu mekânların başında, Taksim’deki Makina Lokal geliyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin lokali, zamanla gazetecilerin de uğrak yerine haline geldi. Mezelerinin yanı sıra, canlı Rum müziği yapan Tatavla grubu ile de fark yaratan bir mekân burası. Bu arada BirGüncülerin zaman zaman Taksim Pera ve Kadıköy’deki Son Gemi’yi tercih ettiğini de not düşelim. 

6- Kariye Pembe Köşk (Yeni Şafak)

Yeni Şafak çalışanlarının en çok tercih ettiği mekanlar çoğunlukla Fatih’te. Süleymaniye’deki kuru fasulyecilerden başlayıp At Pazarı’ndaki nargilecilere geçiliyor. Daha yukarıda, Kariye Müzesi karşısındaki Kariye Pembe Köşk en sık buluştukları kafelerden biri. İş çıkışı bu bölgede Sabah çalışanlarını da görmek mümkün. Yeni Şafakçılar bu bölgenin dışında Balat sahilini ve Üsküdar Çınaraltı’nı tercih ediyorlar. 

7- Livane (Evrensel)

Evrensel’de çalışan gazeteciler, buluşma yerleri olarak Bakırköy’deki Kros’u ve Taksim’de bir dizi mekânı da sıralıyor ama en çok tercih edilen yerler, Kadıköy’deki Livane ve Neruda. Bir Evrensel çalışanı semt ve mekan seçimini şöyle açıklıyor: “Daha çok Kadıköy… Kendimi rahat hissetmemden kaynaklı. Bazen Maçka’da çimenlere yayılıp bira içmeyi tercih ediyorum. Evde toplaşmalar da yapıyoruz arkadaşlarla. İçki alıyoruz ya da çay, kahve…” İlk sırada zikredilen Livane, bu listede yer alan diğerleri arasında sosyal platformlarda en yüksek puanlardan birine sahip mekânlardan biri. Lezzetli balık ve meze çeşitlerinin yanı sıra, uygun fiyatları ve gelenlerin çoğunun sürekli müşteri olmasından kaynaklanan samimi ortamıyla dikkat çekiyor.

8) Pablo (Gazete Duvar)

Gazete Duvar ekibi de, Beşiktaş ile beraber en çok Kadıköy semtini tercih ediyor. BirGüncülerin gittiği Son Gemi ve Evrenselcilerin tercih ettiği Neruda’nın yanı sıra, Gazete Duvar’daki gazeteciler Pablo’nun da müdavimi. Beğenilen pizzaları ve bira çeşitleriyle öne çıkan bir mekân bu… 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde