Hangi Türk markaları Rusya’da mağaza açacak?

Hangi Türk markaları Rusya’da mağaza açacak?

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) öncülüğünde yapılan toplantıların ilki, nisan ayında, ikincisi ise 12-15 Mayıs’ta Türk yetkililerin Rusya ziyaretiyle gerçekleşti.

Hangi Türk markaları Rusya’da mağaza açacak?
16px
24px
30.05.2022 08:21
ABONE OLgoogle

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin üzerinden 3 aylık bir süre geçti. Dünya ekonomi tarihinin en büyük ambargosuna da sahne olan bu sürecin ne zaman ve nasıl tamamlanacağını kestirmek güç.

10 binden fazla yaptırımla karşı karşıya kalan Rusya’ya karşı tepkiler her geçen gün artarken, ülkedeki varlığını sona erdiren şirketlere her geçen gün birileri ekleniyor.

Fransa’dan Almanya’ya, İngiltere’den Japonya’ya, ABD’den Güney Kore’ye onlarca ülkeye ait markalar, milyarlarca dolarlık zararı göze alarak Rusya pazarından çekiliyor, proje ve anlaşmalarını yarıda kesiyor.

Bu süreçte en hızlı davranan şirketler arasında ise perakende ön sırada yer alıyor.

Hermes’den Chanel’e, LVMH’den Gucci’ye özellikle lüks markaların oluşturduğu boşluk ise henüz kapanmadı.

Rusya’da özellikle Moskova, Saint Petersburg gibi büyük kentlerdeki AVM’lerde boşalan mağazalar, dükkan kiralarının da düşmesine neden oldu.

Giyim başta olmak üzere oluşan bu boşluğu ise Rusya, ambargo sürecine henüz katılmayan Türkiye ile kapatmaya çalışıyor.

Hatırlayacağınız üzere 2 hafta önce bununla ilgili ciddi bir adım atılmış ve Türk ayakkabı üreticisi FLO Mağazası, İngiliz spor giyim şirketi Reebok'ın Rusya'daki birimlerini devralmıştı.

Rusya genelinde 100’den fazla Reebok mağazası ise iddialara göre 25 milyon dolara Türk şirketi FLO’ya geçmişti. Rusya’nın Türk markalarına çağrısı son birkaç haftadır ciddi şekilde artmış durumda.

BMD, İKİ TOPLANTI DÜZENLEMİŞTİ

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) öncülüğünde yapılan toplantıların ilki, nisan ayında, ikincisi ise 12-15 Mayıs’ta Türk yetkililerin Rusya ziyaretiyle gerçekleşti. Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi Başkanı Dmitriy Moskalenko, yaklaşık 2 aydır yapılan görüşmeleri son derece olumlu değerlendirdiklerini belirtmişti.

Moskalenko, “Bu sonbaharda Rusya genelinde, perakende sektöründe 3 milyon metrekare büyüklüğünde. Henüz Rusya’da yer almayan Türk markaları için Moskova’dan başlayarak, en iyi AVM’leri tanıtma fırsatı sunduk” demişti.

MUDO, İPEKYOL, ADL İLK SIRALARDA

Bu görüşmeler yavaş yavaş meyvelerini de vermeye başladı. Bazı Türk markaları Rusya’da önümüzdeki 6 ay içerisinde yeni mağaza açmak için adım attı.

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre Rusya’nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya Türk firmaların pazara giriş yapmaya hazırlandığını duyurdu.

Rus gazetesinin iddiasına göre İpekyol, Mudo, adL, LTB, Twist bu markalardan birkaçı. Gazete haberinde bu markaların pazara henüz girmediğini, alışveriş merkezi yönetimleriyle müzakere halinde olduğunu belirtiyor.

Bu markalardan bazıları da geçmiş dönemde Rusya pazarı deneyimine sahipler. Gazete bazılarının rekabet bazılarının da uçak krizi başta olmak üzere politik nedenlerle Rusya’dan çekildiğini, pazarı tekrar deneyeceğini belirtiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde