Hamdı Akın 'Varlık satışı yapacağız' demişti: İşte ayrıntılar...

Hamdı Akın 'Varlık satışı yapacağız' demişti: İşte ayrıntılar...

Akfen Holding 2017 yılında toplam 6 milyar TL’lik yatırım yapacak. Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav yatırımlarla ilgili açıklama yaptı..

Hamdı Akın 'Varlık satışı yapacağız' demişti: İşte ayrıntılar...
16px
24px
09.03.2017 14:06
ABONE OLgoogle

Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, Üst Düzey'de Arzu Maliki'nin sorularını cevaplandırdı... 

2016 yılında hangi yatırımlar öne çıktı, Şirket açısından önemli hangi gelişmeler oldu?

Cevap: Biz Türk yatırımcıları olarak oynaklığa çok alışığız, Dolardaki oynaklık bazı şirketlerimizi pozitif bazı şirketlerimizi negatif etkiledi. Turizm sektörü kötü bir sene geçirdi, ana şirketlerimiz dediğimiz gerek Liman gerek Havalimanı, gerek enerji sektörümüzdeki gelirlerimizin döviz bazında olması ve giderlerin TL bazında olması nedeniyle bilançonun kendi yapısı içinde çok büyük bir zorluk yaşamadık. Mücadeleye ve Yatırımlara devam diyoruz.

2017 Yatırım Planlarınız neler, hangi sektörlere ağırlık vereceksiniz?

Cevap: 2017 için 6 milyar TL'lik bir yatırım paketi açıkladık bu da çok büyük bir rakam, bu yatırımın büyük kısmını Kamu-Özel Sektör işbirliği ile yapılan Şehir Hastaneleri Projeleri oluşturuyor, aşağı yukarı 3.5 milyar TL'ye yakın burda bir yatırım paketimiz var. Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ'da hastanelerimiz var, Isparta Hastanemiz açılmak üzere haftaya Cuma 24'ünde Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla açılışı gerçekleştireceğiz. Eskişehir Hastanemizin yatırımı devam ediyor, 2017'nin sonunda inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz, Tekirdağ Hastanemizin de inşaatına başlamak üzereyiz, tabi bu Hastane yatırımları Sağlık Turizmini de canlandıracak.

Akdeniz Terminali derin Rıhtım yatırımını gerçekleştirdik Mersin Limanında, 2016'nın son günlerinde onun açılışını yaptık, bu zaten kendi başına 650 milyon TL'lik bir yatırımdır. Bu sene içinde de 2 milyar TL'ye yakın Enerjide Yenilenebilir Enerjide yatırımlarımız olacak hem güneş hem rüzgar, bir de en son Aralık ayında EÜAŞ'tan 178 megawatt özelleştirmeden 1 milyar 250 milyon TL'ye yeni bir Barajlı Santral aldık, doğal olarak bunlar hem istihdam hem de yatırım olarak önemli.

Enerji Yatırımlarını detaylı anlatabilir misiniz? Doğalgaz'da planlarınız vardı, ilginiz devam ediyor mu?

Cevap: Biz Yeşil Enerjide Türkiye'nin en büyük platformunu oluşturmaya çalışıyoruz. EBRD ve IFC'den aldığımız destekle, şu anda ulaştığımız büyüklük 450 megawatt, biz bunu 1000 bin megawatt'a sadece yeşil enejide çıkartmayı düşünüyoruz.

Doğalgaz konusunda da Mersin'de 1000bin megawatt'lık bir lisansımız var, oraya da şu anda belli bir yatırım yaptık ama yatırımın kendisini başlatmadık çünkü şu an Doğalgaz Santralleri sektöründe düşük enerji fiyatı ve yüksek doğalgaz fiyatından dolayı karlılık son derece düşük ve hatta yok. Doğru zaman geldiğinde yatırımımızı orda da başlatacağız.

Turizm'de hedefler?

Cevap: Biz Accord Grubu'na dedik ki sizi Türkiye'ye sokalım ve bir sürü Otel yapalım, şu anda portföyümüzde toplam 20 otel var, biz ekonomik şehir otelciliğine odaklandık bunlar 3 ve 4 yıldızlı oteller, bu otellerin 15'i Türkiye'de faaliyet gösteriyor, 4 tanesi Rusya'da, 1 taneside Kıbrıs'ta faaliyet gösteriyor. Turzmde bütün aksilikler arka arkaya geldi, bizde tabiki etkilendik ama 2017 çok daha iyi olacak. Açılan otellerde de arz ve talebin beraber gitmesi lazım, burda bir kota konulması lazım.

Akfen Holding patronu Hamdi Akın satış için düğmeye bastı

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın Varlık satışı yapacağını açıklamıştı, detaylar ve planlar neler?

Cevap: Biz geliştirici bir ortağız, Projeleri sıfırdan alıyoruz, belli bir yere getiriyoruz ve ülkemize yabancı sermaye çekiyoruz sonra da bu konuştuğumuz 6 milyar TL'lik yatırımları yapıyoruz. Bu bölünme tamamiyle bu stratejilerin gereğidir. Biz şimdi 3 tane şirketimizi, Mersin Limanı, TAV Havalimanları Holding, ve Enerji Platformumuz, bunların artık sermayeye ihtiyaçları yok, bunlar artık görücüye çıkmış durumda, tekrardan yabancı kaynak getirebilelim Türkiye'ye, ve tekrar bu kaynakları ülkemizde yatırım olarak kullanabilelim diye..Bütün stratejimiz bunun üzerine kurulu..

Sizin 2017 için bir İstihdam paketiniz var, detaylar neler kaç kişi istihdam edeceksiniz?

Cevap: Önümüzdeki hafta açılacak olan Isparta Hastanesi 900'ün de üzerinde bir istihdam yaratacak, yeni açtığımız Doğu Akdeniz Terminali Mersin Limanındaki 300 kişilik bir istihdam yaratmış durumda, Yenilenebilir enerjide bir 150 kişilik istihdam olacak, zaten bunlarla beraber 1000bini geçiyoruz, Eskişehir Hastanesi de açılınca orda da en az 1200 kişilik bir istihdam paketi gelecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde