Haluk Dinçer: Yeni modelin olumlu sonuçlarını göremedik

Haluk Dinçer: Yeni modelin olumlu sonuçlarını göremedik

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Haluk Dinçer, özel şirketleri bu yıl bekleyen riskleri; seçim belirsizliği, kurlar ve küresel ekonomiden kaynaklanan riskler olarak sıraladı.

Haluk Dinçer: Yeni modelin olumlu sonuçlarını göremedik
16px
24px
20.01.2023 11:34
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Haluk Dinçer Bloomberg HT yayınıda holding ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2023 yılı için özel sektörü en çok etkilecek risklerin ne olduğunu sorusunu Dinçer, "İlk olarak seçim belirsizliği var. İkinci olarak, kurlar aslında belirli bir seviyede tutuluyor, ödemeler dengesinin finansmanında da ciddi zorluklar ve problemler var. Sürdürülebilir gözükmüyor, kırılganlıklar söz konusu. Yani finansman tarafında zorluklar var.

Üçüncü olarak da, global ekenomoden gelen riskler var tabi. Yurt dışında merkez bankalarının uyguladığı politikalar, faizlerin artması fonlamada ciddi maliyetler getiriyor. Hazine, şu anda 9'un üzerinde borçlanıyor, bu da çok yüksek. CDS'imiz çok yüksek" şeklinde konuştu.

"Olumlu sonuçları maalesef göremedik"

Türkiye'de 3. çeyrekte nispeten yavaşlayan bir ekonomik büyüme olduğunu belirten Dinçer, "Türkiye ekonomik modeli var ama bunun olumlu sonuçlarını maalesef daha göremedik. Enflasyonda çok büyük bir artış gördük. Kurlar tarafında da bir olumsuzluk var. Türk lirası çok değersiz hale geldi. Bir enflasyon var bir de bizlerin bu enflasyonun ötesinde Döviz cinsinden alım gücünde muazzam bir gerileme var. Mevduat faizlerinde çok ciddi düşük faizler, hatta negatif reel faizler uygulandı. Burada ciddi servet kayıpları oldu, bunun da etkilerini yıllar içerisinde göreceğiz" dedi.

"Yatırımlarımızı sürdürüyoruz"

Dinçer, 2022 yılının Sabancı Holding açısından orta vadeli hedeflere uygun olarak gerçekleştiğini ve yatırımlara devam ettiklerini ifade etti.

Aksigorta tarafında iş modelinden kaynaklı artan enflasyonun hasar maliyetlerini olumsuz etkisinden bazı olumsuz sonuçlar yaşandığını belirten Dinçer, ama bunların 2023 yılında telafi edebileceklerini yıla olumlu baktıklarını söyledi.

"Sigorta şirketleri risk almak istiyor"

2021'in ilk yarısında uygulanan fiyatların doğru olmadığını dile getiren Dinçer, "Şimdi baktığınız zaman fiyatlar çok yüksek ama maliyet artışları onlardan da yüksek yani aslında dengelendi diyebiliriz.

Trafik ve kaskoda primlerde belli bir artış oldu ve bu normal bir seviyeye kavuştu. Bundan sonra enflasyon seviyesinde bir artış öngörmek lazım.

Bugünkü trafik sigortası seviyeleri regüledir, tavan fiyat uygulanıyor ve bu fiyattan dahi bazı sigorta şirketleri risk almak istemiyor. Şirketler gelecek 12 ayı öngöremedikleri için piyasada bir belirsizlik oluyor" şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde