Halkbank'ın batık 1 Milyarı hangi yandaşa aktı?

Halkbank'ın batık 1 Milyarı hangi yandaşa aktı?

BDDK'nın bankaların takipteki brüt alacaklarının 1.3 milyar lira arttığını rapor etmesi gözleri Halkbank’ın AKP'ye yandaş şirkete verdiği kredilere çevirdi

Halkbank'ın batık 1 Milyarı hangi yandaşa aktı?
16px
24px
14.10.2014 07:42
ABONE OLgoogle
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bankaların takipteki brüt alacaklarının 1.3 milyar lira arttığını rapor etmesi gözleri Halkbank’ın Yıldızlar Holding’e verdiği kredilere çevirdi
 
Finans Invest tarafından yayınlanan bankacılık sektör analizinde, takibe düşen kredilerin büyük bölümünün Halkbank’ın olduğu dile getirildi. Analizde, Halkbank’ın daha önce yaptığı “1 milyar liralık kredimiz takibe düşebilir” açıklamaları anımsatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

“BDDK’nın 30 Eylül tarihli günlük verilerine göre, sektörün brüt takipteki krediler hacmi 3Ç14’ün son günü 1.3 milyar TL arttı. 3Ç14’ün son günü sektörde takipteki krediler için spesifik karşılıklar 376 milyon TL artarken bunun sonucunda sektörün takipteki krediler için karşılık ayırma oranı da 2 puan düşüşle \%73 oldu. Hatırlamak gerekirse Halk Bankası Yönetimi daha önce yatırımcıları 2Y14’te takipteki kredi olarak kaydedilebilmesi olası 1 milyar TL’lik kredisi için uyarmıştı. Dolayısıyla sektörün brüt takipteki krediler portföyündeki 1 milyar TL’lik artışı Halk Bankası ile ilişkilendiriyoruz.”

KAMUNUN PARASI YANDAŞA AKTI

BDDK’nın günlük raporlarına yansıyan artışın nedeni olarak ise Halkbank’ın, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Yıldızlar Holding’e verdiği tartışmalı krediler gösteriliyor. Yıldızlar Holding, 2010 yılından itibaren; enerji dağıtım, madencilik, seramik alanındaki “yatırımları”yla dikkat çekmeye başlarken, bu süreçte kamu bankaları tarafından finanse edilen holdinge en büyük destek Halkbank’tan gelmişti. Kamu bankalarından aldığı kredilerle özelleştirme ihalelerinde fırtına estirdikten sonra batma noktasına gelen Yıldızlar Holding şu an işçilerinin maaşlarını ödeyemez durumda. AKP ile sıkı ilişkileri sayesinde kamu bankalarından kredileri toplayan holdingin gösterdiği teminatlar ise “hazineye ait” çıkmıştı.

SAYIŞTAY UYARMIŞTI

Sayıştay’ın, Halk Bankası’nın 2011 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporda da, Yıldızlar Holding için “823 milyon lirası Türkiye Halk Bankası’na ait olmak üzere, bankalara olan toplam nakdi ve gayri nakdi riski 2 milyar 380 milyon liraya ulaştığı tesbit edilmiştir” dendi. Sayıştay, Halkbank yönetimini batık kredi konusunda önlem alınması için uyarmıştı.

İŞÇİLERİN MAAŞINI ÖDEYEMİYOR

Yıldızlar Holding, işçilerinin maaşlarını ödeyemez durumda. Holdingin, 450 milyon dolar karşılığında Halkbank’a teminat olarak gösterdiği Çankırı Kurşunlu’daki fabrikanın işçileri yedi aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle geçen ay yol kapatma eylemi yapmışlardı. İşten çıkarılma korkusu ile isimlerini vermek istemeyen işçiler eylemle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

“7 aydır maaşlarımızı alamıyoruz, bu yüzden sürekli eylem yapıyoruz. Karşımızda bizimle muhatap olacak kimse yok... Buraya kocaman bir fabrika koydular, sonunun ne olacağını kimse düşünmedi. Devlet teşvikli yapıldı, dediler. Fabrikaya malzemeyi çektiler, daha sonra bu malzemeyi tekrar Söğüt Seramik’e taşıdılar. TBMM’ye çıktık dosyalarla, şu anki cumhurbaşkanımız dosyaları aldı ilgileneceğini söyledi ama hiçbiri ile ilgilenilmedi. Grev yapmadan paramızı alamıyoruz. Şimdi de yolu kestik. Polislerin zoru ile yolu tekrar açmak zorunda kaldık. Biz paramızı almak istiyoruz.”
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde