Halka arzların büyüsü bozuldu mu?

Halka arzların büyüsü bozuldu mu?

Borsaya yeni gelen yatırımcıların akın ettiği halka arzlarda anormal fiyat hareketleri yaşanıyor. 4 şirketin hisseleri, halka arz fiyatının altında işlem görüyor...

Halka arzların büyüsü bozuldu mu?
16px
24px
01.05.2021 14:12
ABONE OLgoogle

Yüzbinlerce yeni yatırımcıyı borsaya çeken halka arzların eski cazibesi kalmadı. Yaklaşık iki yıl önce Smartiks Yazılım ve CEO Event Medya ile başlayan halka arz furyası bir anda milyona yakın yatırımcı talebine ulaştı.

Yani, iki yıl önce yuvarlanan kartopu adeta çığa dönüştü, borsaya girmek isteyen şirketlerin hisselerine satılmak istenilen miktarın 10 katına varan talepler gelmeye başladı.

Halka arzdan alamayan yatırımcılar hisse işleme açılınca sıraya girdi, tavan tavan yükselişler yaşandı. Ta ki, Turex Turizm (#TUREX) hisselerinde Piramit Menkul üzerinden yapılan usulsüz işleme kadar.

Piramit Menkul bu işleme nasıl izin verdi?

SPK, Turex işlemleri nedeniyle Piramit Menkul'e tedbir getirdi

İLK İŞLEM GÜNÜNDE EKSİYE GEÇTİ

İlk kez hisse alan yatırımcılar borsada kaybetme ihtimali ile yüzleşmiş oldu. Uzun bir aradan sonra ilk kez Turex hisseleri halka arz değerinin altına gerildi.

Galata Wind Enerji (#GWIND) hisseleri de 5.06 liradan halka arz edildi, ilk işlem gününde şok düşüş küçük yatırımcıların büyük panik yaşamasına neden oldu.

133.6 milyon adet hisseye 868 bin yatırımcıdan 1 milyar adetten fazla talep geldi. Ancak hisseler işleme açıldığı gün 4.75 liraya kadar geriledi.

İLK İŞLEM GÜNÜNDE ZARARINA HİSSE SATILIR MI?

“Kim ilk işlem gününde aldığı fiyatın altında hisse satar? Birileri iskontolu hisse mi aldı ki, bu fiyattan satılıyor?” şeklindeki sorular son günlerde yatırımcılar arasında daha sesli olarak dile getiriliyor.

22 Nisan 2021 tarihinden yapılan gong töreni ile 5 liranın üzerinde işleme başlayan Galata Wind hisseleri 29 Nisan kapanışında 4.70 liraya kadar düştü. Kısa bir süre önce işleme açıldıktan sonra yüzde 50’nin üzerinde prim yapan hisselerin yerini ilk haftasında arz fiyatının altına gerileyen hisseler aldı. 12 liradan halka arz edilen Turex Turizm hisseleri de aynı şekilde 10 lira sınırına gerileyerek ilk satış fiyatının altında kaldı.  

HALK ARZ FİYATINI GÖRMEDİ

Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları (#BIOEN) payları 28 Nisan'da 18 lira baz fiyatla sürekli işleme açıldı. İşleme başladığı gün 16.54 lirayı gören hisseler dün de 17.68 liradan kapandı. Hisseler daha ilk işlem göründe halka arz fiyatının altına geriledi.

9.90 liradan halka arz edilen ve dün işleme açılan Aydem Yenilenebilir Enerji (#AYDEM) ilk işlem gününü yüzde 7 oranında kayıpla 9.19 lira olarak tamamladı. En yüksek 9.62 lirayı gördü, yani seans içinde halka arz fiyatına bile ulaşamadı.

SPK BAŞKANI KÜÇÜK YATIRIMCILARI UYARDI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, birçok yatırımcı davranışı ve tepkisinden, yatırım kararları alınırken şirketlerin yeterince incelenmediği ve yatırım kararlarının finansal verilerle desteklenmediğine de dikkat çekerek, "Maalesef birçok yatırımcının şirketlerin ticaret unvanlarını, faaliyet konularını dahi bilmeden sadece şirketlerin borsa koduna bakarak yatırım yaptığı örnekleri görüyoruz" şeklinde uyarmıştı.

Özellikle bu dönemde değerinin çok üzerindeki fiyattan yapılan halka arzlar konusunda ise yatırımcıların dikkatli olunması öneriliyor.

Borsagundem

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde