Hakan kara: 128 Milyar Dolar 'sis' altında buharlaştı

Hakan kara: 128 Milyar Dolar 'sis' altında buharlaştı

"Asıl sorun ülkenin kaynaklarının kısa vadeli kazanımlar için harcanması ve sistemin buna izin vermesi."

Hakan kara: 128 Milyar Dolar 'sis' altında buharlaştı
16px
24px
27.04.2021 08:33
ABONE OLgoogle

Kayıp rezervi izah çabalarının hiçbiri “Sorumlu kim?” sorusuna cevap olamadı. Hazine ile yapılan protokole dikkat çeken Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, döviz satış işleminin kurum dışına taşınmasının kontrol mekanizmasını ortadan kaldırdığını, sorumluları belirsizleştirdiğini açıkladı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, 128 milyar gündemine ilişkin Taha Akyol’un sorularını yanıtladı: (MB ile Hazine arasındaki protokol) Merkez’de görev zinciri belli. Bir hata veya suiistimal olduğunda kim sorumlu, kim hesap verir bunlar tanımlı.  Asıl sorun ülkenin kaynaklarının kısa vadeli kazanımlar için harcanması ve sistemin buna izin vermesi. Bunu sınırlayacak bir kurumsal kontrol mekanizmasının olmaması. 

UYARILAR DUYULMADI ÇOCUKLARIMIZA YÜK KALDI 

Rezervler kadar önemli olan beşeri sermaye ve kurumsal kapasitedeki erime. Yetişmiş insan gücünü, kurumları toparlamak kolay değil.  Hazine garantileri verilmesi, bütçe yerine İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanılması... Bunlar günü kurtarma pahasına gelecekteki refahı feda etmek anlamına geliyor.  Geçen yıl büyüme krediyle şişirildi. Uyarılar dikkate alınsaydı birkaç puan küçülürdük ama gelecek nesillere bu kadar yük bırakmazdık.

Akıl almaz bir politika bileşimi... İnanın bir akademisyen ve eski bir merkez bankacı olarak katıldığım uluslararası platformlarda bu konuda soru geldiğinde ülkem adına hicap duyuyorum. 

Asıl sorun ülkenin kaynaklarının kısa vadeli kazanımlar için harcanması ve sistemin buna izin vermesi. Bunu sınırlayacak bir kurumsal yapı/kontrol mekanizmasının olmaması. 128 milyar dolar konusunu bu perspektiften değerlendirmek lazım. 

TCMB’nin iletişim konusunda kafasının net olmadığını görebiliyoruz.... Bir mülakatta ‘fiyat istikrarı’ ifadesi iletişimden çıkarıldı, sonra başka bir konuşmada tekrar eklendi. ‘Gerekirse faiz artırırız ifadesi’ yatırımcı toplantısında yer aldı, son kararda tekrar çıkarıldı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde