Hakan Aran bu kez hak verdi: Biz talep ettik

Hakan Aran bu kez hak verdi: Biz talep ettik

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, BDDK'nın bankalar için belirlenen yüzde 5'lik döviz pozisyonu kararında eskiden bankaların zararına olan bir durumun düzeltildiğini ve bu düzenlemenin aslında bankaların talebi sonucu yapıldığını söyledi.

Hakan Aran bu kez hak verdi: Biz talep ettik
16px
24px
14.12.2022 16:50
ABONE OLgoogle

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) bankaların net döviz pozisyonunun öz kaynakları içindeki payına ilişkin üst sınırı yüzde 20’den yüzde 5’e çeken düzenlemesinine ilişkin değişikliği bankaların talep ettiğini belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Yanlış adımlar atılıyor, sonuçları neyse katlanıyoruz

Eski düzenlemede gözardı edilen ve bankaların zararına olan bir durumun düzeltildiğini ifade eden Aran, belirlenen yüzde 5’lik döviz pozisyonunun son derece makul olduğunu, hesaplama değişikliği sonrası bankaların yabancı para genel pozisyonlarının yeni hesaplama şekline göre yüzde 2-2,5’e gerilediğine dikkat çekti.  İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Kur düşsün istenmiyor

Düzenlemenin eksik ve yanlış anlaşıldığını kaydeden Aran, şöyle konuştu;

Döviz stoklayan zarar edecek! Bankalar için şok düzenleme

“Eski düzenlemede bir bankanın örneğin 1 milyar dolarlık döviz pozisyonunun kurun yükselmesi beklentisiyle mi tuttuğu, yoksa kurun yükselmesi durumunda yükümlülük artışından dolayı zarara uğramamak için mi tuttuğu dikkate alınmıyordu. Bu düzenlemeyle o da dikkate alınmaya başladı. Diyor ki; bankanın şu kadar döviz yükümlülüğü var ama şu kadarı şu şirkete verdiği krediden kaynaklanıyor. Bunu hesaplamadan düşmeye başlayınca bizim döviz pozisyonu/özsermaye oranımız otomatikman aşağıya düşmüş oldu. Böyle olunca da bu üst sınırın yüzde 20'den yüzde 5'e indirilmesi bankalar için çok sorun olmadı. Tam tersine istediğimiz bir düzenleme hayata geçmiş oldu”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde