HAVA-İŞ, THY'ye grev kararını düdük çalarak astı

HAVA-İŞ, THY'ye grev kararını düdük çalarak astı

Hava-İş, THY'de 21. Dönem Toplu İş Görüşmeleri'nden sonuç alınamaması üzerine grev kararını astı. Candan Karlıtekin, çalışanlar tarafından yuhalandı

HAVA-İŞ, THY'ye grev kararını düdük çalarak astı
16px
24px
20.07.2007 12:29
ABONE OLgoogle
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Türk Hava Yolları'nda (THY) 21. Dönem Toplu İş Görüşmeleri'nden sonuç alınamaması üzerine grev kararını astı. Çalışanlar, yanlarından geçen THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'i yuhaladı.

Yaklaşık 500 kişilik bir grup, düdük çalıp slogan atarak saat 12.30'da THY genel müdürlük binası önünde toplandı. Bu arada Çevik Kuvvet polisi de çevrede önlem aldı. Kalabalığa hitap eden Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin, 4 aydan bu yana anlaşma yönünde her türlü çabayı gösterdiklerini ancak, THY yönetiminin kendilerini sön güne kadar oyaladığını ileri sürdü. Ayçin, afişler asıp çalışanlarını sindirmek isteyen bir THY yönetimi olduğundan söz ederek, şirkette insana saygı diye bir şey kalmadığını savundu. Ayçin, grev için kararlı olduklarını vurguladı.

CANDAN KARLITEKİN YUHALANDI

Bu arada Ayçin konuşurken binadan çıkan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, çalışanlar tarafından yuhalandı. Karlıtekin ise, hiçbir şey söylemeden sinirli bir şekilde ayrıldı.

Ayçin konuşmasının ardından binanın girişine, 2822 sayılı yasanın 28 maddesi gereği hazırlanan grev kararını astı. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin kararı astıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Grev kararını yasal zorunluluk gereği astıklarını tekrarlayan Ayçin, ''Çözüme uygun atacakları adımlar olursa oturup tabii oturup konuşup imzalayıp bitireceğiz. Bizim nihai teklifimiz budur derlerse biz Pazar günü seçim oylama sürecini atlatıp Türkiye'nin siyasi yapısını görelim istedik. O günden sonraki bir iki gün içinde adım attı attı, atmazlarsa biz karar almış durumdayız. Önümüzdeki hafta içinde toplanacağız. İşverene bildirmek zorunda olduğumuz yasal süremiz var. Onu belirleyip ondan sonra en kısa sürede uygulayacağız.

THY'nin en son yıllık yüzde 10 ücret artışı önerdiğini, sosyal haklarda da biraz iyileştirme yaptığını belirten Ayçin, şöyle devam etti: ''Bizin ücret tekliflerimiz 6 aylıktır. Birinci altı aya 23.9 istiyoruz. Bu kamuda çalışan işçilerin ücretlerindeki son üç yıldaki reel kayıp oranıdır. Masada bu tespitlere 'hayır' demiyor 'ama biz bunu size vermeyi düşünmüyoruz. 'Paramız var ancak olabilecek bir kriz anında biz bu parayı rezerv olarak tutmak istiyoruz' diyorlar. Bu nu doğru bulmuyoruz. Çalışanlar her türlü fedakarlığı göstermiştir. Büyüyen şirket personeli ile büyümek zorundadır.''

Ayçin, Bakanlar Kurulu'nda grevi ertele kararı çıkma ihtimali hatırlatması üzerine de şöyle şunları kaydetti: ''Varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız. Bu şirkete altın çağını yaşatan insanlara bu haksızlığı yaparlarsa yasal zeminlerde grevi erteleyemezler. Grevi erteleyecek şartlar oluşmuş değil. Grev için sağlık, genel tehdit unsuru yok. Bir tek kriz var. O da mevcut iktidarın krizidir. Ertelerlerse bu siyasi bir tercihle, hesaplaşma düşüncesiyle erteleme olur. Bunu yapanlara havaalanını dar ederiz.

Grev kararı halinde, bütün uçaklarının duracağı, teknik bakımın yapılamayacağı, yolcunun bilet alamayacağı kargonun taşınamayacağı ve THY'de hiçbir işin yapılamayacağını söyleyen Ayçin, "Esneme olup olamayacağı " sorusunada, ''Esnememiz var. Bizim hiçbir teklifimizde dayatma yok. Aralık 2006 ile 20 Temmuz'a kadar bize çözüme dönük hiçbir teklif gelmedi. 23.9'un esneklik payı var. İdari konulardaki maddelerimizin esneklik payı var. Esneyebilmek için iyi adımın atıldığını görmem lazım'' şeklinde cevap verdi.

Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde