Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile ortaklığa henüz karar vermedi

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile ortaklığa henüz karar vermedi

Mart 2022'de bağlayıcı olmayan bir anlaşma yapılmıştı

Güney Koreli batarya üreticisi SK On, Koç Holding ve Ford ile ortaklığa henüz karar vermedi
16px
24px
09.01.2023 10:04
ABONE OLgoogle

Güney Koreli elektrikli araç bataryası üreticisi SK On, Türkiye'de Koç Holding ve Ford ile ortaklık fikri konusunda "Müzakerelere son verilip verilmemesine dair son karar henüz alınmadı" değerlendirmesini yaptı.

Koç Holding, mart ayında söz konusu iki şirketle birlikte elektrikli araçlarda kullanılmak üzere Ankara yakınlarında batarya üretim tesisi kurmak için bağlayıcı olmayan anlaşma yapmıştı.

Yatırımla ilgili ilk olarak Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Ford Motor Company ve SK On Co., Ltd. ile bağlayıcı olmayan mutabakat anlaşması imzalandığını bu yılın mart ayında duyurmuştu. 

Ford Otosan 'Batarya Montaj Fabrikası' kuruyor

Güney Kore’nin Dong-A Ilbo gazetesinde, isimsiz bir kaynağa dayandırılan haberde, zayıf makro ekonomik koşullar nedeniyle SK On şirketinin anlaşmadan vazgeçtiği ifade edildi.

SK On tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Mart 2022’deki bağlayacılı olmayan anlaşmadan bu yana Türkiye’de ortaklık fikrini değerlendiriyoruz ancak henüz değerlendirme tamamlanmadı. Müzakerelere son verilip verilmemesi konusundaki son karar henüz alınmadı” denildi.

Koç Holding, Ford ve SK On, 2025 yılında üretime geçecek ve yılda 30-45 gigawatt (GWh) hacimde batarya üretecek fabrika kurulmasını değerlendiriyorlardı.

ANKARA 32 MİLYAR TL FABRİKA KURULACAKTI

Koç Holding’in 32 milyar liralık batarya yatırımı için Ankara OSB'yi tercih etmişti. Ankara’da 532 bin metrekare alanda elektrikli araçlar için kurulacak lityum pil hücresi ve batarya fabrikasında ÇED süreci tamamlandı. ÇED sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Başkent OSB’de tahsis sözleşmesi de imzalandı.

18 ayda tamamlanması öngörülen projede inşaat aşamasında 5 bin 200 kişi istihdam edilecek. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, mart ayında yaptığı açıklamada, projenin batarya üretiminde Türkiye’ye çok önemli bir küresel rekabet avantajı sağlayacak yatırımın ilk adımı olarak tarihe geçeceğini bildirmişti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde