Gülle: İhracata yeni katılan firma sayısı 35 Bini geçti

Gülle: İhracata yeni katılan firma sayısı 35 Bini geçti

TİM Başkanı İsmail Gülle, “TİM KOBİ İhracat Seferberliği eğitimleriyle, Anadolu’nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedefliyoruz. Son iki yılda ihracat ailesine, 35 bin 677 yeni firma katıldı. 

Gülle: İhracata yeni katılan firma sayısı 35 Bini geçti
16px
24px
19.02.2021 11:08
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ihracata özendirilmesi, ihracat destekleri, pazarlama stratejisi, finansman, risk analizi konu başlıklarında bilgilendirilmesi amacıyla düzenlediği “KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları”na bu yıl da devam ediyor.

TİM, bu kapsamda eğitimlerin sonuncusunu da Amasya’ya online gerçekleştirdi. Katılımcılar nasıl ihracatçı olunacağı, ihracata ilişkin desteklerden nasıl yararlanılabileceği ve ihracatın finansmanına kadar birçok konuda bilgilendirildi. Yoğun ilgi gören programın kapanışına Amasya Valisi Mustafa Masatlı ve TİM Başkanı İsmail Gülle katıldı. 

“Anadolu’nun dört bir köşesine ulaşmayı hedefliyoruz”

Etkinlikte TİM KOBİ İhracat Seferberliği Programı hakkında bilgiler veren TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracat hedeflerimize, yeni rekorlarla yürümeye devam ediyoruz. Bu hedeflere ancak ihracatı tabana yayarak ulaşabileceğimizi biliyoruz; bu amaçla birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Bugün, kapanışını gerçekleştirdiğimiz TİM KOBİ İhracat Seferberliği Amasya Eğitim Programı da bu çalışmalarımızın bir ürünü. İlk eğitim programımız üzerinden yaklaşık iki yıl geçti.  Son iki yılda ihracat ailesine, 35 bin 677 firma katıldı. TİM KOBİ İhracat Seferberliği eğitimleriyle Anadolu’nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedefliyoruz. Son iki yılda, 10’u ülkemizde, biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dijital platformda olmak üzere, 11 ‘KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimi’ düzenledik; fiziki ve online olarak toplamda 1.120 kişiye eğitim verdik” dedi.

“Üç hedef kitle için programı tasarladık”

TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları’nı 3 hedef kitleye yönelik olarak tasarladıklarını dile getiren Gülle, şunları söyledi: İlki hali hazırda kendi işletmesi olan ve ihracat faaliyetleri yapmak isteyen şirket temsilcileri, ikincisi sürekli ihracat artışı sağlamak isteyen firmalar, üçüncüsü genç girişimciler… Gerçekleştirdiğimiz eğitimimizde, alanında yetkin uzmanlarımız, ‘İhracatta Pazarlama Stratejileri, İhracat Destek Programları, Proje Hazırlama,  İhracatın Finansmanı, İhracat Kredileri, İhracata Yönelik Garanti Sigortası Uygulamaları’ gibi birçok konuda firmalarımıza ve girişimcilerimize, bilgi ve tecrübelerini aktardı.

Kentin başarılı ihracat performansına vurgu

Amasya’nın yükselişteki ihracat performasına da değinen Gülle “Geçtiğimiz yıl, Amasyalı firmalarımız, ABD’ye 12,3 milyon dolar, Almanya’ya 6 milyon dolar, Rusya’ya 3,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yine Amasyalı ihracatçılarımızın Fas, Tunus, Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerine de 2020’de, pandemiye rağmen ilk kez önemli tutarlarda ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz. İlimiz, 2020 yılında en çok ihracatı, 17,9 milyon dolarla hazır giyim sektöründe yaparken,  bu sektörü 5,8 milyon dolarla iklimlendirme ve 5,2 milyon dolarla elektrik-elektronik sektörleri takip etti. Bu üç sektörün ilimiz ihracatındaki payı, yüzde 60’ın üzerinde... Amasya’nın ürün bazında ihracatını analiz ettiğimizde, 187 farklı 6’lı GTİP kodlu üründe ihracata imza attığını görüyoruz. Bu ürünlerin 125’inde ülkemiz rekabet üstünlüğüne sahip. Amasya’nın 2020 yılında 1 milyon dolardan fazla ihracat yaptığı ve ülkemizin rekabet avantajına sahip olduğu ürünler ise; buğday unu, mermer ve traverten, demir/çelikten yemek pişirme cihazları, elektrikli fırın ve ocaklar, davlumbazlar, cam eşyalar.... Amasyalı firmalarımızın ihracatlarının ülkemiz ihracatındaki payı; şeker pancarı tohumunda yüzde 42, tek fazlı AC motorlarında yüzde 10, döşeme taşları ve karolarda yüzde 4,2,  aspiratörlü davlumbazlarda yüzde 3,5 şeklinde gerçekleşti” diye konuştu.

“Amasya’da ihracatçı firma sayısı da artıyor”

Gülle, Amasya’nın 2020’de en çok ihracat gerçekleştirdiği üç ürünün ise, hazır dokuma eşyalar, demir/çelikten yemek pişirme cihazları ve davlumbazlar olduğunu aktardı. Tarım sektörlerinde de coğrafi işaretli ürünleriyle kentin büyük potansiyel taşıdığını ve önümüzdeki dönemde tarım ve gıdada da firmalarımızın ihracata yöneleceğine inandıklarını belirten Gülle, “ Amasya’da ihracatçı firma sayılarında da artış eğilimi dikkate değer. 2010’lu yılların başında, ortalama 25-30 firma her ay ihracat yaparken, 2020’de firma sayısı 63’e ulaştı. Bu firmaların 16’sı da pandemiye rağmen 2020’de ilk kez ihracat yaptı. Amasya TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimi Programımı’za katılım sağlayan yüzlerce firma temsilcisi ve girişimcinin de ihracata ilk adımını atacağına yürekten inanıyorum. İhracatın saha neferleri olarak bizler, ülkemiz ihracatçılarının ve girişimcilerinin yanında olmaya devam edeceğiz. İhracatla yükselen Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde