Güler Sabancı: 20 yıldır geleceğe bakıyoruz

Güler Sabancı: 20 yıldır geleceğe bakıyoruz

 Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdinç Öztürk’ten uluslararası başarı

Güler Sabancı: 20 yıldır geleceğe bakıyoruz
16px
24px
04.05.2019 10:31
ABONE OLgoogle

MIT (Massachusetts Institute of Technology) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) Pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, LCS35 kriptografi bulmacasının iki farklı ekip tarafından çözüldüğünü duyurdu. MIT Öğretim Üyesi Ron Rivest’in ilk kez 1999 yılında duyurduğu ve çözümü için 35 yıl öngördüğü bulmaca, tahmin edilenden 15 yıl erken çözülmüş oldu.

MIT’ye bulmacayı çözdüğünü ilk bildiren kişi, Belçikalı programcı Bernard Fabrot oldu. Fabrot bulmacanın çözümü için yazmış olduğu kodu, üç buçuk yıl boyunca çalıştırdı.

Eş zamanlı olarak, ABD deki Supranational firmasından Simon Peffers ve Ethereum Foundation’dan Justin Drake’in de destekleri ile Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdinç Öztürk, ürettiği özgün kare alma algoritması ile bulmacayı sadece iki ayda çözebilecek bir donanım geliştirdi.

Güler Sabancı: 20 Yıldır Geleceğe Bakıyoruz

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı konuyla ilgili yaptığı açıklamada Erdinç Öztürk’ün üniversitenin öğretim üyesi olmasının yanı sıra aynı zamanda ilk mezunlarından olduğunu belirterek şunları kaydetti;

“Üniversitemizin kuruluşundan bugüne, 20 yıldır, yüksek öğrenime fark getirerek, geleceğe dünya üniversitesi olma hedefimizle baktık. Bilimsel başarılarımızla ve geleceğe yön verecek teknolojilere öncülük ederek ülkemize katkı sağlamayı da sorumluluğumuz olarak gördük. Bugün öğretim üyemiz ve aynı zamanda ilk mezunlarımızdan olan Erdinç Öztürk ve ekibinin MIT Zaman Kapsülü Kriptografi Bulmacasını beklenenden 15 yıl önce çözerek elde ettiği uluslararası başarı da doğru yolda olduğumuzun en önemli göstergesidir. Dünyada yalnızca iki bilim insanının ulaştığı bu sonuca, Sabancı Üniversitesi imzasının atılması akademik alanda tarihi bir başarıdır. Yeni bilimsel buluşlara da kapı aralayacak olan bu uluslararası çaptaki başarı üniversitemiz ve ülkemiz için büyük gurur kaynağıdır. Bu önemli çalışmaya katkı sağlayan tüm proje ekibini Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti adına yürekten kutluyorum.” dedi.

Erdinç Öztürk ve ekibi 15 Mayıs’ta MIT’ de yapılacak törende zaman kapsülünün çözümünü açıklayacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde