Grindr uygulamasından Mısırlı kullanıcılara uyarı mesajı

Grindr uygulamasından Mısırlı kullanıcılara uyarı mesajı

İnsan hakları grupları, son yıllarda en az beş Orta Doğu ülkesinde flört uygulamaları ve sosyal medya aracılığıyla LGBTQ bireylerinin dijital alanda hedeflendiğini iddia ediyor.

Grindr uygulamasından Mısırlı kullanıcılara uyarı mesajı
16px
24px
25.03.2023 07:48
ABONE OLgoogle

Dünyanın en popüler eşcinsel flört uygulaması Grindr, hafta sonu ülkede düzinelerce LGBTQ'nun tutuklandığına dair raporların yayınlanmasının ardından bu hafta Mısır'daki tüm kullanıcılarına bir uyarı mesajı gönderdi.

İlk olarak Pazartesi günü gönderilen uyarı mesajında, "Mısır polisinin aktif olarak gey, bi ve trans kişileri dijital platformlarda tutukladığı konusunda uyarıldık" denildi. Daha sonra "Sahte hesaplar kullanıyorlar ve daha önce tutuklanmış ve telefonları alınmış gerçek topluluk üyelerinin hesaplarını da ele geçirdiler."şeklinde kullanıcıları uyardılar.

Grindr'in pazartesi gününden bu yana saatlik olarak kullanıcılara iletildiği mesajı, "Lütfen geçmişte meşru görünebilecek hesaplar da dahil olmak üzere hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak ekstra dikkatli olun" tavsiyesiyle noktalanıyor.

Grindr'in küresel iletişim başkanı Patrick Lenihan, NBC News'e, şirketin Mısır'daki LGBTQ savunuculuk gruplarının kendilerine hafta sonu Müslüman çoğunluğa sahip ülkede yaklaşık 35 ila 40 LGBTQ bireyinin tutuklandığını bildirmesinin ardından uyarı yayınlamaya karar verdiğini söyledi. 

Lenihan, "Grindr, kullanıcılarımızın nasıl güvende kalacakları konusunda güncel bilgilere sahip olmalarını sağlamak için Mısır'daki gruplarla birlikte çalışıyor ve uluslararası kuruluşları ve hükümetleri Mısır LGBTQ topluluğu için adalet ve güvenlik talep etmeye zorluyoruz" dedi. 

Ne ABD Dışişleri Bakanlığı ne de Mısır'ın Washington DC'deki Büyükelçiliği, Mısır'daki iddia edilen tutuklamalar hakkında yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. 

Mısır'da LGBTQ kişilerin tutuklanmalarını inceleyen Harvard Hukuk Fakültesi araştırmacısı Afsaneh Rigot, LGBTQ bireyler Mısır'da tutuklandıklarında, tipik olarak ülkenin "sefahat" ve "fuhuş" yasalarını ihlal etmekle suçlanıyorlar, dedi. Rigot, ihlallerin parasal suçlamalara veya yıllarca hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Ancak yetkililer son yıllarda LGBTQ bireyleri tutuklamak için sosyal medyayı ve flört uygulamalarını kullandıklarından, Rigot ayrıca onları ülkenin siber ve telekomünikasyon yasalarını ihlal etmekle suçladıklarını da sözlerine ekledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2020 tarihli bir raporu, 2017 ile 2020 yılları arasında ülkede 15 LGBTQ bireyinin "keyfi tutuklanmalarını" ve zulmünü belgeledi .

Uluslararası haklar grubu tarafından geçen ay yayınlanan bir rapor ise Mısır'a ek olarak Irak, Ürdün, Lübnan ve Tunus'ta da LGBTQ kişilere yönelik benzer tutuklamaların yapıldığını ortaya koydu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde