Goldman Sachs'dan büyüme analizi: İkinci çeyrekte neler olacak?

Goldman Sachs'dan büyüme analizi: İkinci çeyrekte neler olacak?

Goldman Sachs, Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme performansının beklentilerini aştığını fakat yılsonu tahminlerine istinaden ikinci çeyrekten itibaren büyümede yavaşlama beklediklerini söyledi

Goldman Sachs'dan büyüme analizi: İkinci çeyrekte neler olacak?
16px
24px
31.05.2021 15:59
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin beklentileri aşan büyüme verisinin ardından ilk değerlendirme yayımlayan yabancı kurumlardan biri Goldman Sachs oldu.

Aralarında Clemens Grafe’nin de bulunduğu Goldman Sachs ekonomistleri, yayımladıkları bir araştırma notunda beklentileri aşan ilk çeyrek büyümesinden sonra yıl sonu tahminlerini değiştirmediklerini fakat yıl sonu tahminlerinin ikinci çeyrekten itibaren büyümede yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti.

“Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı asıl sorun cari açığın finansmanı” diyen ekonomistler, Türkiye’ye finansal girişlerin sınırlı kalmaya devam ettiğini ve ihracatın dış talebin bir fonksiyonu olduğunun altını çizerek düzeltmenin iç talebin yavaşlamasıyla gerçekleşeceğini söyledi.

Baz etkisinin ölçümü esas ekonomik büyümeyi ölçmeyi zorlaştırmasından dolayı çeyreklik bazda rakamları inceleyen Goldman Sachs ekonomistleri, çeyreklik büyümeye en fazla katkı sağlayan kalemin yüzde 9,1 daralmayla ithalat olduğunu ifade etti.

Ekonomistler bunun yanında çeyreklik bazda artan stokların ve yatırımların sırasıyla büyümeye 1,1 ve 0,4 yüzde puan etki ettiğini söyledi.

Yüzde 1,7 olarak gerçekleşen büyümenin yüzde 1,5 olan beklentilerinin çok fazla üstünde olmadığını ve büyümenin stoklardaki artıştan destek bulmasından dolayı yıl sonu büyüme beklentilerini yüzde 4'te sabit tuttuklarını belirten Goldman Sachs ekonomistleri, buna istinaden 2021 yılı büyüme tahminlerinin çeyreklik bazda daha zayıf performanslara işaret ettiğini ekledi.

İlk çeyrekte büyüme beklentiyi aştı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7, çeyreklik bazda yüzde 1,7 büyüdü. Piyasanın beklentisi büyümenin yıllık yüzde 6,7 olması yönündeydi. Verilere göre ilk çeyrekte sanayi yüzde 11,7; hizmetler sektörü yüzde 5,9 büyüdü.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,3, yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 11,4 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,3 artarken ithalatı yüzde 1,1 azaldı.

Bu rakamların ardından büyümeye en fazla katkının özel tüketimden geldiği görüldü. Katkı bazında özel tüketimi yatırımlar takip ederken, net ihracat katkısı 1,1 puanda kaldı. Devletin nihai harcamalarının katkısı ise yüzde 0,2 puan olarak kaydedildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde