Gökçek'ten geriye 750 milyon dolarlık kriz kaldı: Ankapark işçilerinden 'büyük rezalet' tepkisi

Gökçek'ten geriye 750 milyon dolarlık kriz kaldı: Ankapark işçilerinden 'büyük rezalet' tepkisi

Melih Gökçek döneminde belediye kasasından 750 milyon dolar harcanarak yapılan Ankapark rezaleti büyüyor

Gökçek'ten geriye 750 milyon dolarlık kriz kaldı: Ankapark işçilerinden 'büyük rezalet' tepkisi
16px
24px
22.05.2020 13:24
ABONE OLgoogle

Park, devredildiği firma da borçları ödemeyince yeniden karanlığa gömüldü. Maaşlarını alamayan yüzlerce işçiyse salgın günlerinde büyük zorluk çektiklerini belirtirken yaşananların tam anlamıyla bir skandal olduğunu söylüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl “Toplam büyüklüğü 1 milyon 300 bin metrekareye varan Ankapark, sadece başkentimiz için değil tüm Türkiye'nin gurur sembollerinden biridir” diyerek açtığı, Melih Gökçek’in yılda 10 milyon turist getireceğini söylediği Ankapark, o günden bu yana ödenmeyen maaşlar, parka gelen hacizler ve kesilen elektriklerle gündem oluyor. Gökçek’in 750 Milyon Dolar harcadığı Ankapark'a verilen süre doluyor: Ay sonu belediye el koyabilir

Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan saldırı üzerine kurulan park, Wonderland Eurasia adıyla geçtiğimiz yıl Mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açılmıştı.

750 milyon dolar harcandı, 26 milyon liraya kiralandı

750 milyon dolarlık harcamaya konu olan park, yıllık  26 milyon 400 bin lira kira bedeliyle 29 yıllığına GBM Ticaret & Çelik Ortak Girişim Grubu’na kiraya verilmişti.

Sadece bu veriler bile parkın nasıl bir soygunun üzerine inşa edildiğini ortaya koyarken, sürece bir de işçi haklarına yapılan saldırılar eklenmişti.

Yılda 10 milyon kişinin geleceği söyleyen park boş kaldı ve neredeyse ilk aydan itibaren işçi maaşları geç ve eksik ödenmeye başladı.

Açılışının üzerinden henüz iki ay geçtikten sonra işçilere maaş ödemesi yapmayan şirket, gelen tepkilerin ardından 500 liralık bir maaş ödemesi yapmış, daha sonra işçiler iş bırakınca sürekli yeni sözler vererek işçileri çalıştırmaya devam etmişti.

Aylarca maaş alamayan işçiler parka gelen hacizlerin ve elektriklerin kesilmesi ardından eylemlere başlarken maaşlarının çok düşük bir kısmını tahsil edebilmişti.

Şirket değişikliği de sorunu çözmedi

Ankapark, ödenemeyen borçlar ve kesilen elektriği nedeniyle kapılarını kapatırken, geçtiğimiz şubat ayında ECS Stil Tekstil’e devredildi.

ECS Stil Tekstil’in Başkanı Şükrü Sevimli, söz konusu devir sonrası yaptığı açıklamada, parkı nisan ayında açmayı planlardıklarını söylerken, Enerjiyle alakalı bir takım sıkıntılar vardı, onları aştık. Firmaların ödemeleri vardı, onları gerçekleştirdik. İşçilerin birikmiş alacaklarının yüzde 75’ini ödedik. Nasip olursa önümüzdeki hafta geri kalanları komple ödeyeceğiz. Bir sıkıntımız yok şu anda. Binaların tadilatları ve oyuncakların revizyonları yapılıyor. Bunlar bittiği zaman, bizim öngörümüz önümüzdeki nisan ayının ilk haftasında açılışını yapacağız. Burası Ankara’ya mâl olmuş bir yatırım. Çok masraf yapıldı, milli bir servet olarak baktık” demişti.

Ancak bu açıklamada verilen sözler de yerine getirilmedi, üstelik işçiler söylendiği gibi maaşlarının yüzde 75’ini alamadı.  '750 milyon dolar harcanan Ankapark tasfiye edilmeli, kamu zararı Gökçek'ten tazmin edilmeli'

Yavaş’tan ‘el koyacağız’ açıklaması

Yeni firma, 2.5 milyon TL'ye ulaşan borcunu ödeyemeyince Ankapark yine karanlıkta kalırken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Mecburen bu ayın sonuna kadar bekleyeceğiz.  Geçen ayın sonuna kadar işletme bedelini ödemeyince sözleşme gereği bir ay mühlet verildi. Bu süre zarfında yükümlülüklerini yerine getirmezse ihtarname yollayacağız ve Belediye olarak el koyacağız. Ondan sonra vatandaşlarımızla beraber burayı nasıl değerlendireceğiz diye bakacağız. O alanı nasıl kullanacağımıza yönelik bazı projelerimiz var ama tabii ki vatandaşlarımıza sorarak karar vereceğiz" açıklamasında bulundu.

İşçiler tepkili: Büyük rezalet

Ankapark’ın açılışının ardından Aralık ayına kadar parkta çalışan bir emekçi, yaşadıklarına ilişkin soL’a açıklamada bulundu.

Ankapark’ın başından bu yana kendilerini mağdur ettiğini, sürekli sözler vererek hiçbirini tutmadığını aktaran işçi, “Hatırladığım kadarıyla sadece ocak ayında bir ödeme aldık. Onun dışında tek bir ödeme yapılmadı. En son 15 gün önce bilgi almak için gittim, güvenlikler dışında kimse yoktu. Onlar da maaş alamıyormuş” dedi.

Ankapark’ı mahkemeye verdiklerini, dava sürecinin de salgın nedeniyle askıya alındığını aktaran emekçi, en baştan beri yaşadıklarının büyük bir skandal ve rezalet olduğunu söyledi.

Salgın dolayısıyla işsizilik arttığını, bu süreçte yaşadıkları mağduriyetin de iyice arttığını aktaran işçi, bir an önce haklarının ödenmesini beklediklerini vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde