Global markalar Türkiye’den çıkmaya başladı

Global markalar Türkiye’den çıkmaya başladı

Avrupa’daki krizle ülkemizdeki korunma önlemlerinin birleşmesinin hazır giyim ihracatını son derece olumsuz etkiledi

Global markalar Türkiye’den çıkmaya başladı
16px
24px
30.11.2011 12:34
ABONE OLgoogle

Cem Negrin, Türkiye’de üretim yaptıran dünyanın büyük alım gruplarının ve markalarının  artan kumaş fiyatlarıyla birlikte pahalılaşan Türkiye’den çekilmeye başladığını vurguladı.

 Negrin, “Türkiye’nin genel ihracatının arttığı Kasım ayında hazır giyim ihracatı bir önceki aya göre yüzde 14.5, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 geriledi. Korunma önlemlerinin ithalatı azaltacağı bekleniyordu. Ancak orada da bir fayda sağlanamadı” dedi.

 Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, kumaşa getirilen korunma önlemlerinin hazır giyim maliyetlerini artırıp Türkiye’yi pahalı ülkeler kategorisine taşıdığını vurgulayarak, bunun sonucunda global markaların ve büyük alım gruplarının Türkiye’den çekilmeye başladığını bildirdi.

 Cem Negrin, Temmuz ayından bu yana hazır giyim ihracatının gerilediğine dikkat çekerek, en son Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 14.5’lik keskin bir düşüş yaşandığını söyledi. Türkiye’nin toplam ihracatının artış trendini sürdürdüğü bir dönemde, alınan korunma önlemleriyle eş zamanlı olarak gerileme trendine girdiklerine dikkat çeken Negrin, “Temmuz’da 1.6 milyar dolar ihracat yapan sektörümüz, Ağustos’ta 1.5 milyar dolar, Eylül’de 1.1 milyar dolar, Ekim’de 1.3 milyar dolar, Kasım’da da tekrar 1.1 milyar dolar ihracat yaptı. Bu düşüş trendi sürdürülebilir bir süreç değil. Türkiye’yi pahalı ülkeler kategorisine sokan uygulamalar mutlaka gözden geçirilmeli. Hatanın neresinden dönülürse kardır” dedi.

 Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Şirketi’nin TGSD için hazırladığı hazır giyim endeksinin Eylül ayı sonuçlarını değerlendiren Negrin, ciroların ve karların düşmeye devam ettiğini kaydetti. Cem Negrin, Ağustos ayında 153,59 olan hazır giyim ciro endeksinin, Eylül ayında 133,59 seviyelerine kadar gerilediğini söyledi.

 ENDEKS İYİ SİNYAL VERMİYOR

Temmuz ayında 136.2 ile en yüksek seviyesine ulaşan Bileşik Hazır Giyim Faaliyet Endeksi’nin Ağustos’ta 130.52, Eylül’de ise 116.48’e kadar gerilediğini anlatan Negrin, daha önceki yıllarda faaliyet endeksinin Eylül ayında toparlanarak normale döndüğünü, fakat bu sene yavaşlamanın hala devam ettiğini ifade etti. Cem Negrin, şöyle devam etti:

 “Koruma önlemlerinin rüzgârıyla birlikte ithalatta bir düşüş yaşanmıştı. Ama Eylül ayında ithalat artmaya devam etti. Finansman endeksi ve işletme sermayesi ihtiyacında artış var. İç satış endeksindeyse pozitif yönde bir hareket göremiyoruz. Biz hazır giyimciler olarak Türkiye’nin istihdamına yaptığımız katkıyla gurur duyuyorduk. Ama ne yazık ki artık iş gücüne yeteri kadar faydalı olamıyoruz. Bu da endeksimize yansıyor. Bileşik istihdam endeksi de geçtiğimiz ayla aynı seviyelerde. İhracat ise Temmuz ayında zirve yapmıştı. Ağustos ve Eylül ayında geriledi. Kasım ayı rakamları ise gelinen dramatik noktayı işaret ediyor. Kasım ayında sadece bir önceki aya göre değil geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 4.8 düşüş gerçekleşti.

 İşin önemli yanı, ihracat geçen yılın aynı aylarına göre de düşüyor. Bileşik ihracat endeksimiz 88.00 olarak gerçekleşti. Ciddi bir performans zayıflaması var.  Hazır giyim faaliyet endeksinin zayıflamasında ihracat ve üretim endeksinin zayıflaması etkili oluyor. Güzel bir ivme yakalayan ihracat dövizdeki artışa rağmen korunma önlemleri nedeniyle geriliyor. Aslında burada olan Türkiye’ye oluyor. Türkiye’nin uyguladığı politikalardan kaynaklı olarak  hazır giyim açısından pahalı ülkeler arasındayız. Bu nedenle son zamanlarda Türkiye’den ciddi bir kaçış var. Önümüzdeki aylarda bu kötü gidişin sona ermesini diliyoruz”

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde