Gıda Komitesi'nde alınan kararlar açıklandı

Gıda Komitesi'nde alınan kararlar açıklandı

Gıda Komitesi toplandı. Toplantıda gıda fiyatlarına ilişkin son durumun değerlendirilmesi bekleniyor.

Gıda Komitesi'nde alınan kararlar açıklandı
16px
24px
30.11.2021 07:17
ABONE OLgoogle

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın‘ın ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve ilgili bürokratların katılımıyla toplandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi) toplantısına ilişkin açıklamalara yer verildi.

Paylaşımda, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da katıldığı belirtildi.

Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası dönemde yaşanan ekonomik canlanma ve tüm dünyada etkisini gösteren kuraklığın, küresel çapta emtia fiyatlarını arttırdığı ifade edilerek, Türkiye'nin de olumsuz etkilendiği bu süreçte, gıda hammaddesi fiyatlarındaki gelişmelerin un, et, süt ve yem üreticilerine ve dolayısıyla vatandaşlara yansımasını en az seviyede tutmak için hasat döneminden bu yana bazı tedbirler devreye alındığını anımsatıldı.

Bu kapsamda 2021/2022 üretim- tüketim sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından un regülasyonu kapsamında un üreticilerine piyasa fiyatlarına göre, ekmeklik buğdayda ton başına yaklaşık 1000 ile 1700 lira arasında destek sağlandığının kaydedildiği açıklamada, bugüne kadar satışı yapılan ekmeklik buğday miktarının 1,2 milyon ton olduğu belirtildi.

Açıklamada, yem regülasyonu kapsamında ise et, süt, tavuk ve yumurta üreticilerine piyasa fiyatlarına göre, yemlik arpada ton başına yaklaşık 1000 lira, yemlik mısırda ton başına yaklaşık 800 lira destek sağlandığı ifade edildi.

Ayrıca, ağustos, eylül ve ekim aylarında kanatlı hayvan üreticilerine yapılan 550 bin tonluk yemlik buğday satışları ile ton başına 350 liraya kadar destek verildiğine işaret edilen açıklamada, "Bugüne kadar yem regülasyonu kapsamında besici, yetiştirici ve yem üreticilerimize 2,6 milyon ton hububat satılmıştır. Bu sayede hem üreticilerimiz hem de vatandaşlarımız malyet ve fiyat artışı baskısına karşı korunmuştur." değerlendirmesinde bulunuldu.

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2021 enflasyon verilerinde geçtiğimiz ay en yüksek artış gıda fiyatlarında gerçekleşmişti. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 27,41 olarak duyurulmuştu. Gıda ve alkolsüz içecekler ürün grubu ekimde en çok fiyat artışının gerçekleştiği alt grup oldu.

Ayrıca gıda fiyatları küresel çapta da artmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre küresel gıda fiyatları son 10 yılın zirvesinde.

GIDA KOMİTESİ NEDİR?

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Türkiye’deki gıda ve tarım ürünleri piyasalarını yakından izlemek amacı doğrultusunda 9 Aralık 2014 tarihinde kurulmuştu.

Gıda ve tarımsal ürün piyasalarındaki gelişmeleri takip eden komite, kanuna göre yapısal ve konjonktürel sorunları belirleme ve çözüm önerileri geliştirme amacı doğrultusunda faaliyet yürütüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde