Geri ödemesi yok: AB’den projesi olana 405 milyon euro hibe

Geri ödemesi yok: AB’den projesi olana 405 milyon euro hibe

Proje kapsamında KOBİ’lerin yararına, girişimciliğin geliştirilmesine dönük projeler hibe yoluyla destekleniyor. Geri ödemesi yok. Toplam bütçe 405 milyon euro…

Geri ödemesi yok: AB’den projesi olana 405 milyon euro hibe
16px
24px
11.12.2015 12:53
ABONE OLgoogle
Ersan Çıplak'ın haberi

Avrupa Birliği, ‘Rekabetçi Sektörler Programı’nın ikinci etabını başlatıyor. Proje kapsamında KOBİ’lerin yararına, girişimciliğin geliştirilmesine dönük projeler hibe yoluyla destekleniyor. Geri ödemesi yok. Toplam bütçe 405 milyon euro…

KOBİ’LERLE ilgili her haber, doğal olarak ekonomideki yerlerinin ne kadar önemli olduğu konusuyla başlar. Evet, küçük ve orta boy işletmeler, istihdamdan üretime ekonomik faaliyetlerin yaklaşık yüzde 80-90’ını sırtlarlar. Ne var ki, iş yatırım imkanlarına ve Ar-Ge becerilerine gelince ekonomide kapladıkları alan birden bire küçülür, yüzde 3-5’ler seviyesine geriler.

Bunun nedeni bellidir; KOBİ’ler ellerindeki kısıtlı imkanlar nedeniyle yeterince Ar-Ge çalışması yapamıyor, ürün ve hizmetlerini yenileyip geliştiremiyorlar. Bu engeller rekabet gücünü artırmak için gerekli programların uygulanamaması, yönetim, inovasyon ve Ar-Ge alanlarında yaşanan sıkıntılar şeklinde sıralansa da ülkemizdeki KOBİ’lerin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun öncelikle finansman.

Eğer siz de projelerinize finansman bulmakta problem yaşıyorsanız, artık önünüzde büyük bir fırsat var. Avrupa Birliği (AB), ‘Rekabetçi Sektörler Programı’ kapsamında bulundukları bölgelerde istihdam artıran, KOBİ yararına projeler geliştiren sanayi-ticaret odaları, küçük sanayi siteleri, sanayi bölgeleri, dernek, vakıf ve benzeri kuruluşlara hibe veriyor. 

405 MİLYON EURO DAĞITILACAK

Rekabetçi Sektörler Programı’nın ilk etabı tamamlandı. Bu kapsanmada 43 ilde, 60 projeye 565 milyon euro destek sağlandı. Şimdi programın ikinci etabı başlıyor. Programın yeni döneminde toplam 405 milyon euro hibe dağıtılacak. Önceki etapta sadece belirli alanlar için geçerli olan programa şimdi Türkiye genelinden gelecek tüm proje başvuruları kabul edilecek.

Program, Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Peki, bu programa kimler başvurabilir? Hibe desteği için herhangi bir sektör sınırlaması var mı? Söz konusu programdan yararlanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli? İşte ayrıntılar…

ÖNCELİKLİ ALANLAR 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, “Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye’nin kalkınma stratejisinde yer alan birçok öncelikli alanda geliştirilmiş projeye finansal ve teknik destek sağlayan bir program” diyor. Program Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesini hedefliyor. Bunun için de KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması hedefleniyor. 

Peki, bu nasıl gerçekleşiyor? Altun, bu programın en temel özelliğinin bölgelerde öne çıkan sektörlere yönelik projelerin desteklenmesi şeklinde özetlenebileceğini söylüyor. 
Örneğin, Giresun fındığıyla öne çıkan bir şehir. Bu ilde şu anda lisanslı fındık deposu ve stok borsasının kurulmasına yönelik bir projeye destek veriliyor. İkinci örnek olarak Samsun bir liman kenti. Kentin bu avantajını kullanarak bir lojistik merkezi kurulmasını yönelik proje destek kapsamına alınmış. Üçüncü örnek Hatay, el yapımı mobilyada kendi ispatlamış bir yer. Burada mobilyacılığı geliştirme projesi destekleniyor. İşte, bu tarz öncelikler dikkate alınarak geliştirilmiş projeler destekleniyor. 

PROJENİN İKİNCİ ETABI BAŞLIYOR 

Rekabetçi Sektörler Programı’nın ikinci aşaması için proje çağrıları henüz yapılmadı. Ancak kısa bir süre sonra duyuru yapılması bekleniyor. Programdan şimdiye kadar mali destek alan kurumlar arasında kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, sanayi-ticaret odaları, birlik ve borsa benzeri iş dünyası temsilcisi çatı kuruluşlar, dernekler, vakıflar, kooperatifler, üniversiteler, küçük sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, araştırma merkezleri, belediyeler ve kaymakamlıklar gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar var. İkinci etapta da yine bu kurumlar olacak. Ancak programa ilk kez bireysel başvuruların da kabul edilmesi bekleniyor. Bunun için, yani bireysel başvuruların kabulünün yeni programa dahil edilmesi konusunda AB yetkilileri ile görüşmeler devam ediyor. 

ÜÇ ANA EYLEM PLANI

Yeni dönemde programa başvurunun yeterlilik ön şartı, geliştirilecek projenin, programın, eylemlerinin altında yer alan aktivitelere ve bu aktivitelerin hedeflerine uygun olması. Programım yeni dönemi için üç ana eylem belirlenmiş. Bunlar özel sektörün geliştirilmesi, bilim-teknoloji-inovasyon ve kapasite geliştirme şeklinde sıralanıyor. 

Birinci dönemde lojistik merkezden ortak kullanım atölyelerine, gıda endüstrisinden doğal taş sektörüne, özellikle yeni girişimciler için uygun maliyetli iş geliştirme merkezlerinden lisanslı depolara kadar bölgenin ihtiyaçlarına ve öncü sektörlerine yönelik birçok alanda projeler desteklenmiş. Yeni dönemde ise, uluslararası ticarete konu olan bölgesel değer zincirlerine odaklanarak, KOBİ’lerin değer zincirlerine entegrasyonunu güçlendirmek, ortak kullanıma yönelik tesislerde katma değeri yüksek ürünlerin imal edilmesini sağlayacak makine ve donanıma katkı sağlanması hedefleniyor. Bunların yanı sıra Ar-Ge ve yeniliğin desteklenmesi de daha fazla önem kazanacak. 

PROJE BAŞINA DESTEK MİKTARI 

Peki, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bir projeye en fazla ne kadarlık destek veriliyor? Projen tutarının alt ve üst limitleri neler? Yeni dönem için henüz bu soruların yanıtları belirlenmiş değil. Bu rakamlar projenin içeriğine ve gereklerine göre değişecek. Ancak programın ilk etabında destelenecek projelere baktığımızda, proje bütçelerinin en az 2 milyon en fazla 60 milyon euro olduğu görülüyor. 

Proje başvurularının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili birimine yapılması gerekiyor. Rekabetçi Sektörler Programı’nı hibe veren diğer AB programlarından ayırmak gerekiyor. Çünkü uygulama diğerlerinden farklı. Örneğin proje sahiplerine doğrudan ödeme yapılmıyor. Projenin bütçesi çerçevesinde proje faaliyetleri ile ilgili AB kurallarına uygun ihaleler Bakanlık bünyesinde düzenleniyor. İhaleyi kazanan firmalar proje faaliyetlerini gerçekleştirdikçe ve dönemler itibari ile ödeme alıyorlar. Ancak doğrudan bireysel başvuru yöntemiyle hibe verilmesine başlandığında proje sahiplerine hibe sözleşmesi çerçevesinde ödemeler yapılabiliyor. 

Kimler başvurabilir? 

Kamu kurumları 
Sivil toplum kuruluşları 
Sanayi-ticaret odaları 
Birlik ve borsa benzeri iş dünyası temsilcisi çatı kuruluşlar 
Dernekler 
Vakıflar 
Kooperatifler 
Üniversiteler 
Küçük sanayi siteleri
Organize sanayi bölgeleri yönetimleri 
Araştırma merkezleri 
Belediyeler 
Kaymakamlıklar 
Bireysel başvuru (AB’den onay bekleniyor) 

Destek alan projeler…

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bazı projeler tamamlandı. Bazıları da uygulama aşamasında. Projelerden bazıları ise 2016 yılında başlayacak. Halihazırda yürütülen ya da başlama aşamasında olan proje örnekleri şu şekilde sıralanıyor: 
- Ordu Arım Balım Peteğim Projesi 
- Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi
- Samsun Lojistik Köy Projesi
- Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi
- Rize Çay Araştırma Projesi
- Erciyes Teknopark Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi
- Maraş Biberi Kümelenme Projesi
- Van İşgem Büyüyor Projesi
- Bayburt Doğal Taş Projesi
- Teknoloji Transferi Hızlandırma Fonu Projesi
- Girişimci İşgücünü Çevreleyen Fırat Gökkuşağı (FIRASET) Projesi 

Nereye başvurulacak? 

Rekabetçi Sektörler Programı hakkında daha detaylı bilgi almak için Rekabetçi Sektörler Programı Tanıtım Projesi Ofisi’ne başvurabilirsiniz. Telefon: 0312 219 7444 E-posta: [email protected] Web: rekabetcisektorler.org 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde