Gemiler gelemedi! Yağ sektöründe kriz

Gemiler gelemedi! Yağ sektöründe kriz

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu ülkelerden ithalat yapılamaması, yağ sektöründe endişeye neden oldu.

Gemiler gelemedi! Yağ sektöründe kriz
16px
24px
05.03.2022 12:19
ABONE OLgoogle

Yaşanan savaşta her iki ülkeden de ham madde ithal edecek gemilerin Türkiye'ye gelemediğini söyleyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Yağlı tohumun ton fiyatı şu an 2 bin dolar civarında; ama işlem oluşmadı. Tüketiciye fiyat olarak pek fazla bir şey hissettirmemeye çalışıyoruz" dedi.

Ukrayna'da devam eden savaşın ekonomik yankıları da sürüyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ülkelerden ithalat yapılamaması, yağ sektöründe endişeye neden olurken bu konu hakkında açıklamalarda bulunan, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ''Savaş limanlarda bekleyen gemileri var. Gemiler gelirse rahatlayacağız'' dedi.

Ukrayna'da ekimin yapılmaması durumunda sıkıntı yaşanabileceğini ifade eden Büyükhelvacıgil, "Ocak ayında en son savaş öncesi 1400-1460 dolar civarında iken bugün 2 bin doları geçen fiyatları duyuyoruz" diye konuştu.

"GEMİLER TÜRKİYE'YE GELEMEDİ"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından her iki ülkeden de ham madde ithal eden yağ sektöründe, ürünleri taşıyacak gemiler Türkiye'ye gelemedi. Bu da sektörde endişeye neden oldu. Büyükhelvacıgil, “Ülkemizin ilk 10 ithalat kalemi içinde yağlı tohum olarak 4'üncü sıradayız. Gerçekten buna bir çözüm üretmek lazım. Hem pandemi süreci hem de savaş bize gösterdi ki tarımda kendimize yetebilecek hale gelmemiz lazım" dedi.

Savaşın kendilerini de etkilediğini kaydeden Büyükhelvacıgil, "Çünkü yıllarca bizim rekoltemiz, ürettiğimiz hasadımız, yağlı tohumlarda nisan ayı sonuna kadar yetebilecek halde tedarikimizi kullanabiliyorduk. Ondan sonrasını da hep ithal ediyorduk. Bu da bizim ihtiyacımız ülkemizde 3 milyon ton civarında. Nüfusumuzun gelişmesi, turizmin artması öyle olunca bu ihtiyaç 3 milyon ton iken, bunun 1,7 milyon tonunu karşılayabiliyor, 1,3 milyon tonunu da ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun da yüzde 55'ini Rusya'dan, yüzde 15'ini de Ukrayna'dan ithal ediyorduk. Savaş nedeniyle bu aksadı. Halen limanlarda bekleyen sektörümüzün gemileri var'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde