Gelen zamlar gitmedi: Raflardaki fiyatlar daha da artacak

Gelen zamlar gitmedi: Raflardaki fiyatlar daha da artacak

Vatandaşın kurlardaki düşüşle gıdadan giyime indirim beklentisi hayal oldu.

Gelen zamlar gitmedi: Raflardaki fiyatlar daha da artacak
16px
24px
10.01.2022 07:55
ABONE OLgoogle

Hükümetin yılbaşında açıkladığı büyük oranlı zamlar ve doların yeniden 14 TL’ye tırmanması nedeniyle kısıtlı sayıda yapılan indirim geri alınırken, etiketlerdeki değişim de yeniden hızlandı. Tüketici dernekleri Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yüzde 80’lik üretici fiyatları artışının piyasaya yansımaya başladığını açıkladı.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre, yüzde 80 çıkan Yurtiçi Üretici Enflasyonu’na (Y-ÜFE), doların 14 TL sınırına dayanmasına ve her gün gelen akaryakıt zamlarına rağmen indirim gelmesinin imkânsız olduğunu söyleyen Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal, marketler indirim açıklaması yaptıktan sonra elektrik, doğalgaz, akaryakıt, vergi, köprü geçiş ücretleri gibi birçok maliyet kalemlerinde artışlar gerçekleştiğini hatırlattı.

Raflardaki fiyatların daha da artacağını söyleyen Koçal, “TÜİK’in Y-ÜFE’si ocak ayı içinde yansıyacak raflara. Siz marketlere fiyat indir diyorsunuz ama bütün maliyet kalemlerine zam yapıyorsunuz. Bu koşullarda bir indirim bekleyemezsiniz. Siz üreticiyi de küstürdünüz. Çiftçinin ineğine, traktörüne haciz koyarak mazotuna yılda 46 kere zam yaparak marketteki fiyatların düşmesini bekleyemezsiniz” dedi.

“Bu aracılık sistemi bitmeden, bu fiyatlar düşmez”

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da köklü değişiklikler yapılmadan fiyatlarda indirim beklenemeyeceğini söyledi. Çakar, “Tarladaki ürün markete gelene kadar neredeyse beşe katlıyor fiyatını. Bu aracılık sistemi bitmeden, ürün satış kooperatifleri sistemi geliştirilmeden bu fiyatlar düşmez. Devlet kooperatifleri yeniden özendirmeli hatta kendi eli ile kurmalı" önerisin getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde