Gaziantep'te 60 yıllık fabrika 25 Bin kişiye ev sahipliği yapacak

Gaziantep'te 60 yıllık fabrika 25 Bin kişiye ev sahipliği yapacak

Gaziantep Şehitkamil’deki 60 yıllık çimento fabrikasını Kilis’e taşıyan Limak Grubu, şehir içinde kalan dev arazisini 25 bin kişilik şehre dönüştürecek. Serhan Bacaksız, “Kentsel dönüşüme örnek olacak” dedi

Gaziantep'te 60 yıllık fabrika 25 Bin kişiye ev sahipliği yapacak
16px
24px
03.08.2021 07:32
ABONE OLgoogle

Limak Grubu'nun, Gaziantep Şehitkamil bölgesindeki eski çimento fabrika arazisi 25 bin kişilik dev bir şehre dönüşecek. 2006'dan bu yana Limak tarafından işletilen 60 yıllık çimento fabrikasının Kilis'e taşınması sornasında boşalan 1.5 milyon metrekarelik arazinin imar revizyon planı yapıldı.

'Çimentepe' ismi verilen yeni alanda konuttan ticari alana, eğitim ve sağlık alanlarından kent ormanına kadar pek çok donatı planlanıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Serhan Bacaksız, şehrin fabrikanın bulunduğu alana doğru geliştiğini belirterek, "Çimento üretimini, çevre ve insan sağlığıyla ilgili tüm kriterlere uygun olarak yapmamıza rağmen Gaziantep'in sosyal ve ticari hayatının merkezinde bu kadar büyük bir fabrika alanının olmaması gerektiği kanaatine vardık. Fabrikamızı 250 milyon dolar yatırımla Kilis'e taşıdık" dedi.

ARSADA 6 BİNE YAKIN KONUT YAPILACAK

Yaklaşık 6 bine yakın konut ve ticari birimlerin inşa edileceği alan 25 bin kişiye ev sahipliği yapacak. Arsada hem Limak hem de farklı gayrimenkul şirketleri proje geliştirecek. Yatırımların 3 yılda tamamlanması planlanıyor.

68 parselin bulunduğu alanda hem Limak hem de farklı firmalar gayrimenkul projeleri geliştirecek.

60 YILLIK FABRİKA

2006 yılından bu yana Limak tarafından işletilen 60 yıllık çimento fabrikasını Kilis’e taşımaya karar verdiklerini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Serhan Bacaksız, “Gaziantep’in sosyal ve ticari hayatının merkezinde bu kadar büyük bir fabrika alanının olmaması gerektiği kanaatine vardık.

YENİ YATIRIM TUTARI 250 MİLYON DOLAR

Yeni çimento fabrikasının toplam yatırım tutarı ise 250 milyon doları buldu. Kilis fabrikasında yaklaşık bir yıl önce deneme üretimlerini tamamladık ve üretime geçtik” diye konuştu. 

Gaziantep’in bölgesel bir başkent konumunda olduğunu belirten Bacaksız, eski fabrika arazisini, şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel dokusuna uygun bir şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi. Bacaksız şöyle devam etti:

“Gaziantep, Ortadoğu ve Avrasya’ya açılan konumu ve güçlü bağlantı yollarıyla bölgenin önemli bir merkezi. Aynı zamanda kültür, turizm ve sosyal yaşamıyla da yatırım açısından önemli bir destinasyon. Yerli ve yabancı yatırımcı açısından önem taşıyan bu bölgeye örnek teşkil edecek bir planlama kazandırdığımız için mutluyuz. Limak olarak kentsel dönüşüme de özel bir örnek oluşturmayı hedeflediğimiz bu yeni planlamada biz de proje geliştirmeyi düşünüyoruz. Kısa zamanda yerli ve yabancı yatırımcının büyük ilgisini beklediğimiz arazinin 3 yıl sonra bugünden çok farklı ve çok daha değerli bir bölge olacağına inanıyoruz.”

Bölgede hem yerli hem de yabancıların yeni konut talebi olduğunu, piyasa beklentilerini ölçerek planlama yaptıklarını belirten Bacaksız, yerel firmalardan da proje geliştirme talepleri gelmeye başladığını ifade etti.

SURİYE'YE İHRACAT PLANI 

Kilis'e taşımalarının ihracat açısından önemine değinen Bacaksız, özellikle Suriye'ye barışın gelmesiyle bölgedeki ihracatın artacağını vurguladı. Bacaksız, şöyle konuştu:

"Suriye'ye sadece çimento değil her şey gidecek. Çimento ihracatı geçen yıldan bu yana artıyor. Ortamın düzelmesiyle savaş öncesi döneme gelmesini bekliyoruz."

MALIYET ARTIŞINI FIYATA YANSITMADIK

İNŞAAT maliyetlerindeki artışı da değerlendiren Bacaksız, şunları söyledi:

"Bir bina inşasının üçte birini beton maliyeti oluşturur. Betonun da yüzde 30'u çimentodan oluşur. Kısaca, çimento fiyatı 10 lira artınca inşaatın fiyatı da 10 lira artmaz. Son dönemde çimento üreticisinin maliyetini oluşturan elektrik ve kömür fiyatları arttı. Maliyetlerdeki korkunç artışı fiyatlarımıza yansıtmadık, enflasyon oranında bir artış yapıldı."

ULAŞIM AĞLARININ KESİŞME NOKTASI

‘İmar Planı Revizyonu’ tamamlanan 1,5 milyon metrekare alana sahip bölgenin 600 bin metrekarelik alanının ticari ve bireysel gayrimenkule ayrılması planlanıyor. Bölgenin 900 bin metrekarelik bölümü ise kent ormanı, eğitim, sağlık ve kamusal alanlar olarak kullanılacak. Yaklaşık 25 bin nüfusun ikamet edeceği projede, yaklaşık 200 bin metrekare büyüklüğünde park alanı planlandı. Bu park alanının içinde 60 bin metrekare büyüklüğünde bir kent ormanı, Limak tarafından kamunun kullanımına sunuldu. Bölgede ayrıca eğitim ve sağlık tesislerinin yanında bir de alışveriş merkezi tasarlanıyor.  Gaziantep’in kent dokusu ile bütünleşecek proje, şehrin çehresini değiştirirken, bölgedeki diğer kentsel dönüşüm projelerine de örnek teşkil edecek. 

Bölgenin iki yeni ulaşım hattının arazinin içinden geçecek olmasıyla büyük ulaşım avantajına da sahip projede, yeni hatlar ile şehrin kritik noktalarından olan Abdülkadir Konukoğlu Bulvarı ve Havaalanı yoluna hızlıca bağlanılabilecek.  Ayrıca şehir içi ulaşımın en önemli araçlarından biri olan Gaziray durağının hemen önünde bulunan araziden, kent merkezine ve OSB’ye rahatça ulaşım mümkün olacak.

Başlıklarla Çimentepe…

- Tamamladığında yaklaşık 25 bin kişilik bir nüfusun yaşayacağı öngörülüyor.

- Çimentepe’nin planlaması yapılırken, alanın yüzde 60’ı sosyal donatıya ayrıldı.

- Örneğin projede eğitim arazisi olarak kullanılacak 130 bin metrekarelik bir bölüm kamuya bırakıldı.

- Yine 38 bin metrekarelik alan sosyo-kültürel amaçlarla kullanılacak.

- Park alanlarının toplam büyüklüğü ise yaklaşık 200 bin metrekare. Bunların haricinde sağlık tesisi, dini tesis, teknik altyapı gereksinimleri için de 50 bin metrekareye yakın arsa, plan dahilinde kamunun kullanımına sunuldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde