Gazi Üniversitesi'nde çeviri hatası diplomadan etti

Gazi Üniversitesi'nde çeviri hatası diplomadan etti

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2016 yılında Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) başvurusu ile “tıp fakültesi diplomalarında ‘tıp doktoru’ unvanının yer alması” kararına karşın Gazi Üniversitesi yönetimi skandal bir uygulamaya imza attı.

Gazi Üniversitesi'nde çeviri hatası diplomadan etti
16px
24px
22.10.2019 04:37
ABONE OLgoogle

Üniversitenin diplomalarının geçen yıl değiştirilmesinin ardından tıp fakültesi diplomaları da yenilendi. Bu kapsamda tıp fakültesi mezunu öğrencilerin diplomasındaki “Tıp Doktoru” derecesi İngilizce’ye yanlış çevrildi.

Gazi Üniversitesi’nin tıp fakültesi mezunları için hazırlanan diplomalarda “tıp doktoru” ifadesinin İngilizcesi’ni “Bachelor of Science” yani “fen fakültesi mezunu” olarak işlediği ortaya çıktı. Tıp öğrencileri, üniversite yönetiminin hatasını düzeltmesi için harekete geçti.

Yurt dışında kariyerini sürdürmeyi düşünen öğrencilerden bazıları, yeni diploma ile hiçbir yeterlilik sınavına giremeyeceklerini, tıp fakültesi mezunu yerine diplomalarının Avrupa’da 3 yıllık fakülte bitirenlere eşdeğer düzeyde görüleceğini belirtti.

‘HATA DÜZELTİLMELİ’

Diplomadaki “tıp doktoru”nun yabancı dilde karşılığının “doctor of medicine” olması gerektiğini vurgulayan öğrenciler, üniversitenin belirlediği unvanın bazı ülkelerde üniversite mezunu bile sayılmadığını savundu.

Öğrenciler, “Bu durum başta unvanımızın ve yüksek lisans derecesinde kabul edilen eğitimimizin eksik gösterilmesine neden olmuştur. Ayrıca verilen diplomalar yurtdışında tıp fakültesi öncesi temel bilim mezuniyetine denk geleceği için çalışma ve uzmanlık yapma imkânımız da kısıtlanmıştır” dedi.

Mustafa Çakır/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde