Gazeteci Alican Uludağ hakkında 2 yıl 4 ay hapis istemi

Gazeteci Alican Uludağ hakkında 2 yıl 4 ay hapis istemi

O dönem Cumhuriyet gazetesinde yargı muhabiri olarak görev yapan Alican Uludağ, avukat Onur Cingil’in paylaşımı nedeniyle hapisle yargılanıyor

Gazeteci Alican Uludağ hakkında 2 yıl 4 ay hapis istemi
16px
24px
03.06.2021 16:30
ABONE OLgoogle

Gazeteci Alican Uludağ'ın yargı muhabirliği yaptığı dönemde avukat Onur Cingil'in sözlerini alıntılayarak, “Bir dönem Zekeriya Öz‘ler Beşiktaş Adliyesi’nde kumpaslar kurmuştu. Yeni kumpasların adresi ise Çağlayan Adliyesi oldu. Aktörler değişse de hukuksuzluklar hep aynı” paylaşımını gerekçe göstererek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel’in tutukluluk incelemesinin avukatlarına haber verilmeden yapılmasını “kumpas” olarak nitelendiren gazeteci Alican Uludağ hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan bir yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açtı. 

O dönem Cumhuriyet gazetesinde yargı muhabiri olarak görev yapan Alican Uludağ, avukat Onur Cingil’in paylaşımını alıntılayarak, “Bir dönem Zekeriya Öz ‘ler Beşiktaş Adliyesi’nde kumpaslar kurmuştu. Yeni kumpasların adresi ise Çağlayan Adliyesi oldu. Aktörler değişse de hukuksuzluklar hep aynı.” paylaşım yaptı.

Adalet Bakanlığı 16 Eylül 2020’de Uludağ hakkında soruşturma izni vermedi. Gerekçe olarak, şunları bildirdi:

“… Şüphelinin, bahse konu ifadeleri, doğrudan doğruya ve tümüyle paylaşımda bahsi geçen ilgili yargı mensuplarına yönelik olarak kullandığı, dosya kapsamına göre Devletin yargı organlarını alenen aşağılama niyetiyle söylendiğine dair delil bulunmayan bu sözlerin genellik arz etmemesi ve muhatabına yönelik olması nedeniyle eylemin, 5237 sayılı Kanun’un 301. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği, ancak eylemin başka suç veya suçları oluşturup oluşturmadığının mahallince değerlendirilip genel hükümler uyarınca işlem yapılabileceği kanaatine varılmıştır.”

Adalet Bakanlığı’nın söz konusu paylaşımda yargıyı aşağılama görmemesine karşın, Başsavcı Vekili Bölükbaşı dosyayı kapatmadı.

Savcı, yargıyı aşağılamadan dava açamayınca bu kez “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” maddesini işleterek, bu suçtan iddianame düzenledi. İddianamede, Barışların tutukluluk incelemesini yapan sulh ceza hakimi de müşteki yapıldı. Uludağ hakkındaki dava İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in hesabından yapılan paylaşımda, "Gazeteci Alican Uludağ'a, “Barış’lar” ve Murat Ağırel'in tutukluluğunu Mayıs 2020’de “Yeni kumpasların adresi Çağlayan Adliyesi” sözüyle eleştirdiği için SulhCezaHakimi’ne “hakaret” iddiasıyla dava açıldı. Duruşma açılmadan gazeteciden savunma istendi." ifadesi kullanıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde