Gayrimenkulde gündem indirim değil kilitlenme: Dolar kuru 18 TL'ye sabitlendi! İndirim yok

Gayrimenkulde gündem indirim değil kilitlenme: Dolar kuru 18 TL'ye sabitlendi! İndirim yok

Gayrimenkul piyasasında kurdaki geri çekilme sonrası indirim değil yaşanan kilitlenme konuşuluyor

Gayrimenkulde gündem indirim değil kilitlenme: Dolar kuru 18 TL'ye sabitlendi! İndirim yok
16px
24px
04.01.2022 11:45
ABONE OLgoogle

Yeni konut arzındaki daralma piyasada dengeleri iyice bozarken evi olan satmaktan son anda vazgeçiyor, satış yapanların ise doları 18 TL’ye sabitleyerek fiyat hesapladığı belirtiliyor. 

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre gayrimenkul brokeri Songül Toprak Özsan her yıl Türkiye’de 800 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu ancak son dönemde yeni konut arzındaki sıkıntının fiyatların inmesini imkansız hale getirdiğini anlattı. Özsan, “Özellikle lüks konutta satış tarafında “Dolar gördüğü yeri unutmaz” denilerek kur 18 TL’den hesaplanıyor” ifadesini kullandı. 

Piyasada, “ya dolar daha da artarsa” denilerek tapudan dönen çok sayıda satış olduğu konuşuluyor. Bankaların da konut kredisi vermede isteksiz davrandığı belirtiliyor. Özsan, öngörülemezliğin ve belirsizliğin sektördeki sıkıntının temel sebebi olduğunu vurguladı. 

MÜTEAHHİTLER BEKLEMEDE

Yeni konut arzındaki daralmada, betondan demire tüm inşaat malzemelerine gelen yüksek oranlı zamların yanı sıra mutfakta kullanılan vidaya kadar pek çok ürünün ithal olması ve kur iniş çıkışları nedeniyle hesap yapılamamasının etkisi bulunuyor. Kentsel dönüşüm de durdu. Bir zamanlar konut sahipleri müteahhitlerin teklifini alıp tercihte bulunurken, bu dönemde teklif verecek müteahhit bile bulunamadığı belirtiliyor. 

Filmin sadece fragmanını izledik 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, kurun 18 TL seviyesinden gerilemesinin konutta gelecek ciddi fiyat artışlarını durdurduğunu söyledi. “Gördüğümüz fragmandı. Eğer geri çekilme olmasaydı konutta çok büyük artışlar olacaktı ve bunu Türkiye kaldıramazdı” diyen Akdoğan, bizzat kendisinin sattığı bir evin bedelini ev sahibinin dolar 17’nin üzerinde iken dövize yatırdığını izlediğini anlatarak, “Piyasa dolar 20 TL olacak beklentisini satın almıştı, fiyatlamalar buna göre yapıldı” ifadesini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde