Gabar'daki petrolün çıkması için 500 milyon dolar

Gabar'daki petrolün çıkması için 500 milyon dolar

Seçim öncesi müjdesi verilen Gabar'daki petrolü çıkarmak için 500 milyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Gabar'daki petrolün çıkması için 500 milyon dolar
16px
24px
04.05.2023 15:35
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği Gabar’daki Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Petrol Kuyusunun resmi açılışı yapıldı. Törenle vanayı açan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, sahanın 1 milyar varil potansiyele ve 25 yıllık sürede elde edilebilecek 70 milyar dolar değere sahip olduğunu söyledi.

Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberine göre Bilgin, petrolün çıkarılabilmesi için 500 milyon dolarlık bir yatırıma ve 80-100 adet de kuyuya ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Bilgin, sondaj çalışmalarına Ekim ayında başladıklarını, ancak yağışlar nedeniyle ara verdikten sonra Mart ayında tekrar çalışıp sonuca ulaştıklarını söyledi. Rezerv miktarının 10 gün önce saptadıklarını ifade eden Bilgin, petrol müjdesi ile seçimlerin ilgisinin olmadığını savundu.

Bilgin, seçim yorumlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Petrolü seçim gündemi ile ilişkilendirme meselesi var. Biz sürekli bir çabanın içerisindeyiz. Bu gayretlerin bir arka planı var. Bu arka plan sonuçlarını ne zaman üretir, ne zaman neyle çakışır bilemeyiz.

Seçim tarihini biz belirlemiyoruz. Belki seçim ertelenecektir, belki olacaktır, belki olmayacaktır, belki seneye olacaktır. Bizim seçimden sonra da faaliyetlerimiz devam ediyor.”

Bilgin, yeni kuyunun Türkiye’de şimdiye kadar bulunmuş en yüksek ve en kaliteli rezerv olduğunu, kuyudan ilk açıldığı 5 günden bu yana günde bin 200 varillik üretimin başladığını söyledi. Sahanın 25 yıl ömrü olduğuna işaret eden Bilgin, 15 yılın sonunda maksimum seviye olan günde 100 bin varile ulaşacağını söyledi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde