Futbolda şike kumpası çöktü! Aziz Yıldırım beraat etti, 3 Temmuz aklandı

Futbolda şike kumpası çöktü! Aziz Yıldırım beraat etti, 3 Temmuz aklandı

Yeniden görülen 'futbolda şike' davasında eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin 'şike ve teşvik primi' suçlarından beraatine karar verildi.

Futbolda şike kumpası çöktü! Aziz Yıldırım beraat etti, 3 Temmuz aklandı
16px
24px
06.11.2020 07:58
ABONE OLgoogle

Çağlayan Adliyesi'nde görülen "Futbolda Sözde Şike" davası sonuçlandı. Mahkeme Fenerbahçe eski başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 20 kişi için beraat kararı verdi. Böylelikle 3 Temmuz süreci beraatle sonlanmış oldu. Salonda bulunanlar, "Yaşa Fenerbahçe" diye bağırdı ve sevinç gösterisinde bulundu.

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı kararı Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin usul eksikliği nedeniyle bozması sonucu yeniden görülmeye başlanan “Futbolda Sözde Şike” davası, Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve eski başkan Aziz Yıldırım da dava için adliyeye geldi.

Davada aralarında Şekip Mosturoğlu, Ümit Karan, İskender Alın, Korcan Çelikay ve Mecnun Otyakmaz'ın da olduğu 19 sanık için beraat kararı verildi. Sanık Hakan Karaahmet'e ise 'konut dokunulmazlığı ihlaline azmettirme' nedeniyle 6 bin TL adli para cezası verildi.  

Bunun ardından, sanıklar Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi 'şike' ve 'teşvik primi'suçlarından beraat etti. Sanık Selim Kımıl'a ise 'tehdit' suçundan 1 yıl 4 ay hapis cezası verildi.  

Mosturoğlu: Beraat ettik, gözümüz aydın

Kararın ardından Twitter hesabından açıklama yapan Şekip Mosturoğlu, "Beraat ettik. Gözümüz aydın. Davamıza ilk günden bugüne kadar destek olan herkese şükranlarımı sunarım. Yaşa Fenerbahçe" dedi.

Bir araya gelmediler

Duruşmayı Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç ve diğer yöneticiler de izledi. Duruşma öncesi mahkeme koridorlarında bekleyen Aziz Yıldırım ve Ali Koç'un bir araya gelmedikleri, birbirleriyle selamlaşmadıkları görüldü.

Sanıklardan teknik direktör ve eski futbolcu Bülent Uygun'un avukatı, müvekkilinin Kovid-19'a yakalandığı için gelmediğini bildirdi. 

Mütalaa

Duruşmada, esasa ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, mütalaasının hazır olduğunu belirterek yazılı mütalaasını okudu. 

Davanın geçmişinin özetlendiği mütalaada, suça dayanak olan dinleme kararlarının usulsüz yapıldığı, ölmüş bir kişi için bile dinleme kararı alındığı ve "örgüt üyeliği" suçundan üyelerin dinlenilemeyeceğini bilen kişilerin tüm şüphelileri "örgüt yöneticisi" suçlamasıyla dinlediği, bunun da Ceza Muhakemesi Kanunu ve diğer kanunlara aykırı olarak gerçekleştiği tekrar edildi. 

Mütalaada, eski Fenerbahçeli yöneticiler Şekip Mosturoğlu ve Alaattin Yıldırım, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski futbolcular Bülent Uygun, Cemil Turan, Gökçek Vederson, İbrahim Akın, Mehmet Yıldız ve Korcan Çelikay'ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın, "şike ve teşvik primi" suçlarından, delil yetersizliği gerekçesiyle beraatlerine karar verilmesi talep edildi. 

Sanıklardan Hakan Karaahmet'in ise, "konut dokunulmazlığı ihlaline azmettirme" suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. 

Karar: 19 beraat, 1 para cezası

Mütalaanın okunmasının ardından karar verileceği belirtilerek, sanıklara son sözleri soruldu. Hazır bulunan sanıkların tümü beraatlerini talep etti.

Söz alan Trabzonspor Kulubü Derneği avukatı Yeliz Çetinkaya, mütalaaya uyulmamasını ve sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, 19 sanığın "şike ve teşvik primi" suçlarından, delil yetersizliği gerekçesiyle beraatine hükmetti. Heyet sanık Hakan Karaahmet'i ise, "konut dokunulmazlığı ihlaline azmettirme" suçundan 6 bin lira adli para cezasına çarptırdı. 

Aziz Yıldırım'ın hükümlü olarak yargılandığı dava

Bu duruşmanın ardından mahkemede, dosyası ayrılan, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 5 hükümlünün yargılandığı dava duruşması gerçekleşti. Bu duruşmaya Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi katıldı. Diğer sanık Selim Kımıl'ı avukatı temsil etti. 

Duruşmada Fenerbahçe Spor Kulübü ile Trabzonspor Kulübü Derneği'nin avukatları da hazır bulundu. Bu duruşmayı da, Ali Koç ve Fenerbahçeli yöneticiler izledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatı bu davada da müdahilliğine karar verilmesini talep etti ancak bu talebi, suçtan zarar görme ihtimali olmadığı gerekçesiyle yine reddedildi. 

"9 yıldır yargılanıyorum"

Mütalaasını okuyan savcı, süreci özetleyerek, bu dava kapsamında hükümlü bulunan Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi'nin, "şike ve teşvik primi" suçlarından delil yetersizliği gerekçesiyle beraatine karar verilmesini istedi. Mütalaada, sanıklardan Selim Kımıl'ın ise, "tehdit" suçundan cezalandırılmasını ve "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan ise dosyasının ayrılmasını talep etti. 

Söz alan hükümlü sanıklar, mütalaaya uyulmasını ve beraat kararı verilmesini istedi. Müdahil Trabzonspor Kulubü Derneği ile müdahillik isteyen Hazine ve Maliye Bakanı avukatı ise mütalaaya uyulmamasını, sanıkların cezalandırılmasını istedi. 

Karar verileceği belirtilerek son sözleri sorulan hükümlülerden Aziz Yıldırım, "9 yıldır yargılanıyorum. Beraatimi talep ediyorum." dedi. 

Karar

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi'nin, "şike ve teşvik primi" suçlarından delil yetersizliği gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. 

Diğer hükümlü sanık Selim Kımıl ile ilgili, "tehdit" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası hükmü kuran heyet, bu sanığın "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan dosyasının ise ayrılmasını kararlaştırdı. 

Fethi Pekin'den duruşma sonrası açıklama

Fenerbahçe Spor Kulübü Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin, mahkeme kararlarını basın mensuplarına değerlendirdi.

Kararların son derece mutlu edici olduğunu ifade eden Pekin, camia olarak 9 yıldır mahkemelerde dertlerini anlattıklarını, Yargıtayın bozma kararı sonrası dava dosyasının ikiye ayrıldığını, bugün ise ayrılan iki dosyanın art arda görülüp, beraatle sonuçlandığını söyledi.

Pekin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 9 yılı aşkındır Fenerbahçe'ye yaptığı eylemin, tuzağın, kumpasın ve haksız fillerin ortaya çıkmasının, savcılılığın mütalaasında da açık ve net şekilde ifade edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Beklentimiz de buydu. Her iki karara da 7 gün içinde itiraz edilmezse kesinleşecek. Savcının mütalaasına değinmek istiyorum. Bir hukuk dersi vermiştir. Son derece yetkin, dolu dolu, baştan beri ifade ettiğimiz her noktaya değinerek, bunun nasıl bir tuzak, nasıl illegal yollarla delillerin toplandığı, delillerin düzmece olduğu konularına değinmiştir. Aynı zamanda sanıkların beraatini talep etmiştir. Mahkeme heyeti de neticede sanıkların beraatine karar vermiştir."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde