Fitch'ten, Türk bankalarına kötü haber: Negatife düşürdü

Fitch'ten, Türk bankalarına kötü haber: Negatife düşürdü

Fitch, Türk bankacılık sektörü için 2017 görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e indirdi.

Fitch'ten, Türk bankalarına kötü haber: Negatife düşürdü
16px
24px
07.12.2016 13:52
ABONE OLgoogle

Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü için 2017 görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e revize etti. Siyasi istikrara ve faaliyet ortamına yönelik risklern bankaların kredi temel göstergeleri üzerinde baskı yaratmasını bekleyen Fitch, daha fazla kur ve faiz oynaklığı için potansiyelin arttığını da vurguladı.

Fitch, kısa vadeli döviz toptan fonlamasının yüksek seviyesinin bankaları, ciddi refinansman risklerine açık bıraktığını ve Türkiye'nin ülke riskine yönelik yatırımcı güvenini dalgalandırdığını da vurguladı.

15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin de kanıtladığı siyasi belirsizliğin Türkiye'nun uzun vadeli ekonomik performansını ve bankaların varlık kalitesini baltalamasının muhtemel olduğunu ifade eden Fitch, döviz kredilerinin toplam kredilerin üste birini oluşturduğunu ve bu durumun Türk Lirası'nın 2013'den bu yana görülen en keskin düşüşü yaşamasıyla risk yarattığını belirtti.

Bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranının ılımlı bir artış göstermesini bekleyen Fitch, 2016'nın ilk 9 ayında yüzde 3,3 olan sorunlu kredi oranının 2017 sonunda yüzde 4 olmasını beklediğini vurguladı. Bununla birlikte Fitch, performans ileme listesinde olan kredilerin yeniden yapılandırılmalarında artışın, varlık kalitesinde zayıflamayı yansıtacak şekilde artmaya devam etmesinin muhtemel olduğuna da işaret etti.

Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlanmaya yoğun şekilde bağımlı olduklarını ancak bu riskin uzun süreden bu yana var olduğunu ve Temmuz ayındaki darbe girişiminden bu yana finansmanın esnekliğini devam ettirdiğini anlatan Fitch, ancak fonlama maliyetlerinin yatırımcı güvenine ve Türkiye'nin ülke risklerine yönelik algılamalara bağlı olarak 2017'de daha ra artabileceğini vurguladı.

Fitch, not verdikleri Türk bankalarının dış borçlarının bir yıla kadar bir süre servis edebilmek için yeterli döviz likiditesini toplama kabiliyetleri olduğuna inandıklarını, bununla birlikte fonlama piyasaların daha uzun süre kapalı kalmasının bu bankaların likiditelerinin ve daha genel olarak Türkiye'nin dış finansmanının üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.

Fitch, Türk bankacılık sektörü için görünümün 'negatif' olarak belirlenmesinde not verilen Türk bankalarının yüzde 80'inin görünümün negatif olmasının rol oynadığını da vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde