Fırat Çeçen, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi şantiyesini ziyaret etti

Fırat Çeçen, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi şantiyesini ziyaret etti

IC İçtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen, inşaatını üstlendikleri Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi’ni yerinde incelemelerde bulunmak üzere ziyaret etti.

Fırat Çeçen, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi şantiyesini ziyaret etti
16px
24px
06.05.2022 18:34
ABONE OLgoogle

Sahada projenin ilerleyişi hakkında bilgi alan Fırat Çeçen, şantiye ekibi ve mühendislerle bir araya geldi.

Tamamlandığında dünyanın tuz yapılarındaki en büyüğü olacak Aksaray'ın Sultanhanı ilçesindeki Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi projesinde, yerin yaklaşık bin 500 metre altına iniliyor ve tuzun eritilmesiyle oluşturulan mağaralarda doğal gaz depolanıyor.

5,2 milyar m³ doğalgaz depolanacak

Temel amacı Tuz Gölü yakınındaki 40 mağarada tuz rezervlerinin, tatlı su ile eritilerek yerine 5,2 milyar m³ doğalgaz depolanması olan proje, son yıllarda enerji alanında imza atılan Türkiye’deki en önemli yatırımlardan biridir.

Proje kapsamında, Hirfanlı Barajı’ndan su alma yapısı ile alınan tatlı su, pompa istasyonu ile mağaralara gönderilecek ve mağaralardaki çözünme işleminden sonra oluşan tuzlu su, CTP borular ile tekrar pompa istasyonuna iletilerek buradan Tuz Gölü’ne deşarj edilecektir.

Proje kapsamında kompresör binası, atık arıtma binası, elektrik binaları, hava şaftı, depolama tankları, yeraltı boru hatları ve proses boruları gibi gerekli tüm yer üstü ve yer altı tesislerinin yapımı için gerekli elektrik, mekanik, statik, altyapı ve mimari projeler yer almaktadır.

Proje tamamlandığında mevcut yer altı depolama tesisleri ve tamamlanan ek tesislerde, 2023'e kadar Türkiye'nin toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'una karşılık gelecek oranda gaz depolanması planlanmaktadır.

Fırat Çeçen kimdir?

Fırat Çeçen, IC Holding'in amiral gemisi olan IC İçtaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı’dır.

IC İçtaş İnşaat, Türkiye, Rusya, Amerika, Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa'da, birçoğu imtiyaz modelleriyle (Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, İşletme Hakkı Devri, Kamu Özel Sektör İşbirliği) teslim edilen komplike Endüstriyel, Altyapı ve Üstyapı projeleri konusunda sağlam bir geçmişe sahiptir.

Fırat Çeçen yönetimindeki IC İçtaş İnşaat, inşaat ve imtiyaz projelerini üstlenmiş ve tamamlamıştır. Bunlar arasında Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü inşaatı, St. Petersburg Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu, Moskova - St. Petersburg Otoyolu inşaatı (Otoyol 11, 7. & 8. kısımlar), Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu inşaatı, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı inşaatı, Antalya Havalimanı Dış Hatlar II. Terminali inşaatı, Antalya Havalimanı İkinci Pist ve Apron inşaatı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve Tesisleri inşaatı, Ankara-İstanbul Hızlı Tren, İzmir Çeşme Marina ve Bomonti Uluslararası Turizm ve Kongre Merkezi ve New York Türkevi yer almaktadır.

Bugün itibariyle IC İçtaş İnşaat’ın devam eden başlıca projeleri; Türkiye'nin İlk NGS Projesi olan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Ankara Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi, İstanbul Mahmutbey-Esenyurt Metro Projesi ve King Khaled Uluslararası Havalimanı Geliştirme Projesi’dir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde