Finlandiya’nın NATO kararı bugün

Finlandiya’nın NATO kararı bugün

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma süreci belirsizliğini korurken Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya'nın NATO üyeliği için geçtiğimiz günlerde Cuma gününü işaret etmişti. Finlandiya'nın Nisan ayı ortasından önce NATO üyeliğinin onaylanması bekleniyor.

Finlandiya’nın NATO kararı bugün
16px
24px
17.03.2023 03:34
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nın ardından Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin bir soruya, "Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin, Sayın Cumhurbaşkanı (Niinistö) ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz" yanıtını verdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Cuma günkü Türkiye ziyaretinde ülkesinin NATO üyeliğinin onaylanmasını beklediğini söyledi. Bugün İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Niinistö, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamaya karar verdiğini biliyoruz. Sözünü tutmak için iki cumhurbaşkanı olarak bir araya gelmemizi istiyor" dedi.

İSVEÇ DE DURUMU KABUL ETTİ

Öte yandan Reuters haber ajansına konuşan iki Türk yetkili, Meclis'in Nisan ayı ortasında kapanması öncesi Finlandiya'nın üyeliğinin onaylanması ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylemişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da dün Finlandiya'nın ülkesinden önce NATO'ya üye olması ihtimalinin arttığını kabul etmişti.

İki ülke, Temmuz ayında Litvanya'nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesine kadar ittifaka üye olmak istiyor.

MÜZAKERELER NE DURUMDA

Türkiye, 2023'ün Ocak ayında Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın, Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği binası önünde Kur'an-ı Kerim yakması ve terör örgütü PKK/YPG sempatizanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan protesto gösterileri nedeniyle üçlü müzakereleri süresiz askıya almıştı.

Türkiye, geçen haftalarda askıya alınan görüşmeleri tekrar başlattı. İsveç ve Finlandiya'yla yapılan Brüksel'deki son toplantıda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye'nin güvenlik kaygılarının giderilmesiyle ilgili adım atılmalı" demişti.

Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO sürecinin birlikte mi ayrı ayrı mı işleyeceği konusundaki hız, kapsam ve genel çerçevenin bu ülkelerin atacağı adımlara bağlı olduğunu söylemişti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde