Financial Times: İki parti Erdoğan'ın başını ağrıtabilir

Financial Times: İki parti Erdoğan'ın başını ağrıtabilir

Financial Times gazetesinden Laura Pitel ve Funja Güler imzalı makale de, AKP’den ayrılan isimlerin kurduğu Gelecek ve Deva Partisi’nin seçimlere etkisi analiz edildi.

Financial Times: İki parti Erdoğan'ın başını ağrıtabilir
16px
24px
19.02.2021 11:59
ABONE OLgoogle

Haberde, “2023'te yapılması planlanan seçimlerde AKP seçmenleri arasında az sayıdaki ayrılıklar bile, oyların en az yüzde 50'sini alması gereken Erdoğan için baş ağrısı yaratabilir” denildi.

İngiltere’den Financial Times gazetesi, Gelecek Partisi’nden Selçuk Özdağ’a yapılan saldırıyı hatırlatarak yeni kurulan Deva ve Gelecek Partisi’nin 2023 seçimlerini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. Financial Times’a konuşan Selçuk Özdağ, şu demecinde şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’nin iktidar ittifakı, hayal kırıklığına uğramış Erdoğan destekçilerini hedefe alan yeni siyasi gruplaşmasından korkuyor. Bugünün hükümeti çaresiz. Bu insanlar demokrasiden, şeffaflıktan ve hesap sorulmasından korkuyor.”

FT haberinde bu durumu 2 yeni partinin kuruluşundan bir yıl sonra Erdoğan’la mücadele karşılaştıkları zorluklardan biri olarak yorumladı.

ERDOĞAN’IN BAŞINI AĞRITABİLİR

Financial Times haberinde, “Kurulan 2 parti (Gelecek ve Deva) için analistler, 20 yılı aşkın bir ülkeyi yöneten ve 2011’deki seçim zaferi sonrasında oyları eriyen AKP’nin başındaki Türkiye Cumhurbaşkanı’na potansiyel tehdit oluşturduğunu ifade ediyordu. Bir yıl geçmesine rağmen, iktidar partisi yetkililerinin korktuğu popülerlik düzeyine hiçbiri ulaşamadı ve her iki parti de ortalama yüzde 2 veya 3 oy aldı” ifadelerini kullandı.

Laura Pitel 2023 seçimleri için önümüzdeki aylarda seçimlere katılmaya hak kazanacak olan 2 genç parti kuşkusuz Erdoğan’ı kızdırdı yorumunda bulunarak değerlendirmesine şu şekilde devam etti:

“2023'te yapılması planlanan seçimlerde AKP seçmenleri arasında az sayıdaki ayrılıklar bile, oyların en az yüzde 50'sini alması gereken Erdoğan için baş ağrısı yaratabilir. Erdoğan 2018 yılında gerçekleşen son seçimde yüzde 52.6 oy almıştı. Son zamanda yapılan anketlere göre, AKP seçmenlerinin içerisinde kararsızlaşan bir kesimi olduğunu gösteriyor.”

İKİ PARTİ DEĞERLENDİRDİ

Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’nden yetkililer FT’ye yaptıkları değerlendirmede, AKP’den ayrılıp Gelecek Partisi’ne geçmeleri durumunda hükümetteki işlerini veya iş anlaşmalarının iptali ile tehdit edildiğini söyledi. Babacan’ın Deva Partisi’nin Başkan Yardımcı Mehmet Emin Ekmen ise, “Hükümete yakın medyada ve hükümetteki siyasetçilerde bir haber karartması uygulanıyor. Sanki Deva diye bir parti yokmuş gibi ve sanki Ali Babacan diye birisi yokmuş gibi davranış sergiliyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde