Financial Times: Aksa Enerji Gana'da 4.5 milyon dolarlık rüşvet skandalına karıştı

Financial Times: Aksa Enerji Gana'da 4.5 milyon dolarlık rüşvet skandalına karıştı

Financial Times gazetesi, Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden Aksa Enerji’nin Gana’da elektrik santrali yapımı için 4.5 milyon dolar rüşvet verdiğinin iddia edildiğini yazdı

Financial Times: Aksa Enerji Gana'da 4.5 milyon dolarlık rüşvet skandalına karıştı
16px
24px
21.04.2020 13:11
ABONE OLgoogle

Financial Times, Türkiye’nin en büyük enerji üreticilerinden biri olan AKSA Enerji'nin, Gana’da elektrik santrali yapımı için, Goldman Sachs’tan sağladığı finansman sırasında 4,5 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddiasıyla suç duyusunda bulunulduğunu yazdı.

Financial Times, Türkiye’nin en büyük enerji üreticilerinden biri olan AKSA Enerji'nin, Gana’da elektrik santrali yapımı için, Goldman Sachs’tan sağladığı finansman sırasında 4,5 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddiasıyla suç duyusunda bulunulduğunu yazdı.  Sayıştay raporunda ortaya çıktı: AKSA Holding ve Kolin'e fazladan 79 milyon TL

Merkezi New York’ta bulunan dünyanın en büyük finans kuruluşlarından ABD'li Goldman Sachs ile ilgili suç duyurusunda AKSA’nın adı anılmadı. Ancak, Financial Times'in haberinde, konu hakkında bilgi sahibi olan iki kişinin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), New York Doğu Mahkemesi’ne yaptığı şikayette söz edilen şirketin AKSA Enerji olduğu öne sürüldü.


 
SEC belgesinde adı açıklanmayan Türk şirketinin CEO’sunun bir Türk olduğu ve yabancı ortaklığı bulunmadığı, şirketin hisselerinin Borsa İstanbul’da işlem gördüğü bilgisi yer aldı.

AKSA’nın, elektrik santrali inşa ihalesini almadan önce Gana’lı yetkililere rüşvet olarak 2,5 milyon dolar verdiği, ayrıca, AKSA’nın, Goldman Sach’ın, Asante Berko isimli Londra’daki yöneticisine de 2015-2016 yıllarında bu rüşvet sürecini ayarlaması için 2 milyon dolar ödediği iddia Financial Times'ın haberinde dile getirilen iddialar arasında.

GANALI ESKİ BAKAN: “O ŞİRKET AKSA”
 
Rüşvet iddialarıyla ilgili o sırada görev yapan Gana Enerji Bakan Yardımcısı John Jinapor da geçtiğimiz hafta yerel bir radyoda yapılan röportajda söz konusu şirketin AKSA olduğunu söylemişti. Gana’nın enerjide yatırımı artırma hedefini açıklamasının ardından AKSA’nın Goldman Sachs’dan yardım istediği belirtilen haberde, Gana hükümeti ile anlaşmanın 2015’te yapıldığı ve santralin 2017’de faaliyete geçtiği de anımsatılıyor. Goldman ise bu sırada santralin finansmanını sağlıyor.
 
GOLDMAN SACHS’IN AKSA’DA HALA YÜZDE 16,6’LIK PAYI VAR


 Berko isimli, Goldman Sachs çalışanının rüşveti dağıttığı iddia edilen haberde, bunun anlaşılmaması için sıkı önlemler aldığına da işaret edildi.

Haberde, bankanın ekibinin süreci Ağustos 2016’da farkettiği ve daha sonra termik santral projesinden çekildiği ardından da Berko’nun olaydan birkaç ay sonra şirketten istifa ettiği belirtildi. Financial Times, Goldman Sachs’ın Aksa Enerji’de hala yüzde 16,6’lik paya sahip olduğunu da yazdı. Financial Times’a göre Goldman Sachs yüzde 16,6 hisseyi AKSA’nın bağlı olduğu Kazancı Holding’den 2018 yılında 300 milyon dolara satın aldı.

AKSA'dan rüşvet aldığı ve rüşveti koordine ettiği iddia edilen Berko, Gana’da aralık ayında yapılacak seçimler öncesinde skandalın patlak vermesinin ardından Genel Müdürlük görevini yürüttüğü, Gana'nın önemli petrol rafinerisi Tema Oil Refinery’deki görevinden de geçen hafta istifa etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde