Fikirtepe'de müteahhitlerden daire satın alanlar mağdur oldu!

Fikirtepe'de müteahhitlerden daire satın alanlar mağdur oldu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fikirtepe’de yıllarca yarım kalan projeleri tamamlamak için harekete geçti. Bakanlığın devir çalışmasıyla, projelerde tapuları olanlar korunurken, müteahhitten daire satın alanların mağdur olduğu belirtiliyor.

Fikirtepe'de müteahhitlerden daire satın alanlar mağdur oldu!
16px
24px
16.11.2022 05:29
ABONE OLgoogle

Kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe’de uzun zamandır tamamlanmayan projeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2020 yılında devreye girdi.

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre Bakanlık, 15 firmaya ait 22 projeyi tamamlamak için 8 milyar liralık bütçe ayırdı. İnşaatların sürdüğü bölgede bu sefer de projelerden daire satın alanlarla ilgili mağduriyet oluştu.

Devirle birlikte bakanlık, arsa sahiplerini korurken, inşaatı başlamış projelerden parasını ödeyip müteahhitten daire satın alanların ise tapusu olmadığı için mağdur olduğu ifade ediliyor.

Mağduriyetlerin engellenmesi için ödemesini belgeleyenlerin haklarının korunması gerektiği belirtilirken, Life Adası, Brooklyn Dream, Anka, Brooklyn Park ve Transform projelerinde mağduriyet oluştuğu aktarılıyor.

“Transform projesinde 200 mağdur oluştu”

Fikirtepe’de inşaat aşamasında müteahhitten gayrimenkul alıp mağdur olanlar arasında yer alanlardan biri de Cihan Özkal. Transform projesi mağduru olduğunu belirten Cihan Özkal, 2016 yılında satışa çıkan 2019’da tamamlanması beklenen projede, kat irtifak tapuları hazırlanmış, arsa sahiplerine ait 600, projeden daire satın alanlara ait 200 daire olduğunu belirterek, ayrıca projenin tamamlanması için projeye ortak olan firmanın aldığı söylenen 300 bağımsız bölüm bulunduğunu kaydetti.

Transform Fikirtepe projesinden daire satın alan yüzlerce kişinin, iki müteahhit arasındaki anlaşmazlık nedeniyle mağdur olduklarını söyleyen Özkal, “İnşaatın gecikmesi nedeniyle almamız gereken kira bedellerinden mahrum kaldık. Devletin projeyi ele aldığını ve sözleşmenin resen feshedileceğini, oluşacak yeni durumda ise arsa sahiplerinin haklarının korunmasına yönelik bir çözüm geliştirildi. Fakat, projeden daire satın alanların haklarının korunmasına yönelik bir çalışmanın olmadığını öğrendik” dedi.

Bu şekilde alınacak bir kararın, tam kapsayıcı bir çözüm olmayacağı, projeden daire satın alanlar başta olmak üzere yeni mağduriyetler doğuracağını dile getiren Özkal, “Toprak sahipleri nasıl ki, proje yapılsın diye arsalarını müteahhite verdilerse, bizler de 40-50 yıllık birikimimizi veya bazılarımızda olduğu gibi sahip olduğumuz gayrimenkulü satarak bedelini verdik. Hali hazırda çok sayıda kirada oturanımız var. Bu nedenle sadece arsa sahiplerinin haklarının korunduğu bir yaklaşım çözüm olmaktan çok uzak. Devletimizin, tüm tarafl arı dikkate alarak arsa sahipleri ve projeden daire satın alanların mağduriyetlerinin birlikte giderileceği bir çözüm bulmasını talep ediyoruz” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde