Fed, faiz kararını açıkladı

Fed, faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını bugün açıkladı. Fed, politika faizini sabit tuttu. Peki Fed'in faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek? Dolar, altın ve euro yükselecek mi? İşte ayrıntılar...

Fed, faiz kararını açıkladı
16px
24px
14.06.2023 18:03
ABONE OLgoogle

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttu.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflediği belirtilerek, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 5-5,25 aralığında tutulmasına karar verildiği aktarıldı.

ABD'de yüksek enflasyon karşısında geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'de 25 baz puan artışla 2018'den itibaren ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı.

1994'TEN BERİ EN GÜÇLÜ FAİZ ARTIRIMI

Fed, geçen yıl mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından itibaren en hızlı faiz artışını gerçekleştirmesinin ardından haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten itibaren en güçlü faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

Geçen yıl art arda 4 toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına giden Fed, geçen yılın son toplantısında 50 baz puanlık artışa giderek faiz artış hızını yavaşlatmaya başlamıştı. Banka, 2023'ün ilk toplantısında 25 baz puanlık artışla faiz artış hızını yavaşlatmaya devam etmişti.

Fed, mart ve mayıs toplantılarında da faiz oranını yine 25'er baz puan yükselterek 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına çıkarmıştı. Mayıs toplantısında, geçen yılın mart ayından bu yana 10'uncu faiz artırımını gerçekleştiren Banka, faiz oranını toplamda 500 baz puan yükseltti.

ABD'de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak mayısta yüzde 4 olarak kaydedilmişti.

Öte yandan piyasa fiyatlamalarına bakıldığında, Fed'in temmuz ayında yüzde 60 ihtimalle 25 baz puan faiz artırımına gidiceği öngörülüyor. Ayrıca yine fiyatlamalarda, Bankanın bu yıl faiz indirimine gideceğinden uzaklaşılırken, bu beklenti 2024 yılına kaymış görünüyor. Fed'in gelecek ay toplantısı ise 25-26 Temmuz'da olacak

FAİZ SABİT KALIRSA NE OLUR

Uzmanlara göre Merkez Bankası'nın faizi sabit tutması halinde altın ve dolarda çok keskin hareket olmayabilir. 

Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Türk Lirası değer kazanır.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini yüzde 5-5,25 aralığında sabit tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

"ENFLASYONU İNDİRME KONUSUNDA KARARLIYIZ"

Powell “Enflasyonu indirme konusunda kararlıyız. Fiyat istikrarı olmadan ekonomi kimseye bir fayda sağlamaz. Fiyat istikrarı olmadan hiçbir şekilde sürdürülebilir, faydalı bir istihdam piyasasına sahip olamayız. Geçen yılın başlarından bu yana para politikasını ciddi anlamda sıkılaştırdık” dedi.

Enflasyonu yüzde 2 hedefine geri çekme konusundaki kararlılıklarını sürdürdüklerini vurgulayan Powell, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) geçen yılın başından bu yana para politikasının duruşunu önemli ölçüde sıkılaştırdığını anımsattı.

Powell, politika faizini 5 puan artırdıklarını ve varlıkları hızlı bir şekilde azaltmaya devam ettiğini belirterek, "Çok mesafe katettik ve sıkılaşmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi." dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde