Fed: Güçlü dolar büyümeyi vuracak

Fed: Güçlü dolar büyümeyi vuracak

Dolardaki güçlenmenin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğine vargu yapan Fed, toplantı tutanaklarında 'faizlerin hatırı sayılır bir süre daha' düşük kalacağını belirtti.

Fed: Güçlü dolar büyümeyi vuracak
16px
24px
09.10.2014 08:49
ABONE OLgoogle
ABD Merkez Bankası (Fed) dolardaki güçlenmenin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 16-17 Eylül tarihinde gerçekleşen toplantı tutanaklarına göre banka, küresel ekonomik büyümedeki zayıflama ve dolardaki güçlenmeden kaygı duyuyor. Tutanaklarda küresel büyümedeki yavaşlamanın ABD için de risk oluşturduğuna dikkat çekilerek faizlerin uzun süre daha düşük tutulacağı belirtildi.

Tutanaklarda, Avrupa ekonomisindeki durgunluk ve düşük enflasyonun doların daha da yükselmesine neden olabileceği ifade edildi. Bu durumun ABD ihracatına engel teşkil edebileceği ve fiyat artışlarının sınırlanmasına yol açabileceği vurgulandı.

Fed’in tahvil alım programı bu ay sonra eriyor. Bu toplantıda dikkat edilen önemli nokta “Varlık alım programı tamamlandıktan sonra da, faizler hatırı sayılır bir süre boyunca düşük tutulmaya devam edilecek” ifadesinin tutanaklarda yer alıp almayacağı idi. Komite üyelerinden birkaçı itiraz etse de bu madde tutanaklardan çıkarılmadı. Fed, faizi yükseltmek için sadece işsizlik oranına değil büyüme verisine de dikkate alacağını yineledi. ABD işsizliğin yüzde 5.9’a inmesi bankanın faizi tahmin edilenden önce yükselteceği endişelerine neden olmuştu.

 Açıklama TL’ye yaradı

Büyümeye yapılan vurgunun ardından ABD borsaları, faizlerin hemen artmayacağı beklentisiyle yükselişe geçti. Dolar/TL, gece saatlerinde Fed’in güçlü dolardan rahatsız olduğunu açıklamasının ardından düşüşe geçti. Kur yüzde 1’in üzerinde düşüşle 2.2627’e kadar geriledi.

Fed bir sonraki toplantısını 28-29 Ekim'de gerçekleştirecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde