Fatih Özatay: Bürokratlar faizi 1 puan düşürülüyor ama piyasa faizi 2 puan yükseliyor

Fatih Özatay: Bürokratlar faizi 1 puan düşürülüyor ama piyasa faizi 2 puan yükseliyor

"Faizin düşürüldüğü tarihten bu yana faizler yükseldi, döviz kuru ise gökyüzüne doğru hareketlendi"

Fatih Özatay: Bürokratlar faizi 1 puan düşürülüyor ama piyasa faizi 2 puan yükseliyor
16px
24px
21.10.2021 11:16
ABONE OLgoogle

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin piyasaya yansımadığını aksine piyasada faizlerin artığını yazdı. Özatay Yetkinreport'taki yazısında "Politika faizi düşürülünce beklenen, mevduat, tahvil ve kredi faizlerinin düşmesi olmalı" diyerek şöyle dedi:

"Öyle ya, sonuçta bürokratların (PPK üyelerinin) belirlediği faizin ekonomik açıdan bir anlam teşkil etmesi için tüketim, yatırım, ithalat ve ihracat kararlarını etkilemesi gerekiyor. Bunun yolu da bürokratların belirlediği faizin -politika faizinin- tüketim, yatırım, ithalat ve ihracat kararlarını etkileyecek faizleri etkilemesinden geçiyor. Oysa politika faizinin düşürülmesi, bu kararı alanların beklediği etkilerin tam tersini yarattı.

O tarihten bu yana faizler yükseldi, döviz kuru ise gökyüzüne doğru hareketlendi. Rakamlarla durum şöyle: On yıl vadeli gösterge tahvilin faizi 22 Eylül akşamı yüzde 17,74 idi. 20 Ekim akşamı yüzde 20,02 oldu. Farklı bir ifadeyle, 2.26 puanlık bir yükseliş var uzun vadeli faizde. Beş yıl vadeli gösterge tahvilin faizindeki artış ise 2 puana yakın. Yani, bürokrat faizi 1 puan düşüyor ama piyasa faizi 2 puan yükseliyor!"

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde