FT’den Naci Ağbal yorumu: Şok adım! Umutlar sarsılacak!

FT’den Naci Ağbal yorumu: Şok adım! Umutlar sarsılacak!

İngiliz Financial Times gazetesi, Naci Ağbal'ın görevden alınmasını "şok adım" başlığıyla dünyaya duyurdu, yatırımcılar arasında yeni doğan umutların sarsılacağını yazdı.

FT’den Naci Ağbal yorumu: Şok adım! Umutlar sarsılacak!
16px
24px
20.03.2021 13:20
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alınması uluslararası basında da yankı buldu.

İngiliz Financial Times gazetesi kararı “şok adım” olarak duyururken, Ağbal'ın TL'yi kurtarmak için göreve geldiği kasım ayından bu yana politika faizini toplamda 875 baz puan artırdığı ve Türkiye'yi geleneksel para politikalarına döndürme sözü vererek yatırımcıların takdirini kazandığı hatırlatıldı.

‘SADECE 4 AY KALABİLDİ’

Ağbal'ın normal görev süresinin dört yıl olduğu ancak sadece dört ay görevde kalabildiğine dikkat çeken FT, bankanın iki gün önce enflasyonu dizginlemek için 200 baz puanlık faiz artışına gittiğini, bu rakamın piyasa beklentilerinin iki katı olduğunu anımsattı.

Ağbal'dan önce görev alan başkanın faizleri, çift haneli enflasyona rağmen düşük tuttuğunu ve yatırımcıların Türk varlıklarından çıkarak TL'yi rekor düşük seviyeye düşürdüğünü belirten FT, Ağbal'ın attığı faiz artışı adımlarının TL'yi güçlendirdiğini ancak şubat ortasından sonra ABD tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle TL'de tekrar değer kaybı yaşanmaya başladığına işaret etti.

‘YENİ DOĞAN UMUTLAR SARSILACAK’

Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu'nun eski AKP milletvekili ve İslamcı gazete Yeni Şafak'ın köşe yazarı olduğunu aktaran FT, “Gece yarısı yapılan atamanın yatırımcıların yeni doğan umutlarını sarsması muhtemel” dedi.

Kavcıoğlu'nun 2019 sonrasındaki dördüncü başkan olduğunu ve Kavcıoğlu'ndan önceki üç başkanın dört yıllık görev süreleri dolmadan kovulduğunu hatırlatan FT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir faizlerin düşük kalmasını istediğini ve faizin sebep enflasyonun netice olduğu yönünde alışılmamış bir teoriyi savunduğunu ifade etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde