FETÖ’cü şirkete sınırsız imar iznini kim verdi?

FETÖ’cü şirkete sınırsız imar iznini kim verdi?

Eski ATO Başkanı Aygün ile FETÖ üyeliğinden aranan Akgül’ün ağabeyi Mehmet Akgül’ün ortağı olduğu TOGO İkiz Kuleleri’nin inşaat izninin 15 Temmuz 2016 tarihli imar değişikliği ile iki kat artırıldığı öğrenildi. Kuleler belediye ekiplerince mühürlendi

FETÖ’cü şirkete sınırsız imar iznini kim verdi?
16px
24px
23.12.2019 10:10
ABONE OLgoogle

Ankara Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Sinan Aygün’ün, “Benden 25 milyon TL rüşvet istendi” iddiasıyla gündeme gelen Ankara’daki TOGO Kuleleri arazisinin imar planlarında yapılan değişiklikler, tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı.

Aygün ve FETÖ firarisi Ömer Akgül’ün ağabeyi Mehmet Akgül’ün ortak olduğu TOGO Kuleleri arazisinde 15 Temmuz 2016’da yapılan imar değişikliği ile araziye sınırsız inşat izni verildiği öğrenildi.

Aygün, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve bazı Meclis üyeleri hakkında rüşvet suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Belediyeden yapılan açıklamada, suçlama yalanlanarak, konunun yargıya taşınacağı belirtildi. Aygün ve Yavaş’ı karşı karşıya getiren TOGO Kuleleri’ne ilişkin imar planı değişiklikleri, ABB’de önceki dönemlerde yaşananları bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

SINIRSIZ İNŞAAT İZNİ VERİLDİ

Ankara’da Eskişehir Yolu üzerinde bulunan ve 12 bin metrekare alana sahip TOGO Fabrikası arazisi, 2012’deki Meclis kararı ile “Kentsel Servis Alanı” ilan edildi. Araziye 18 bin metrekare inşaat izni verildi. Aygün’e ait arazide darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan imar değişikliğiyle ise inşaat izni 25 bin metrekareye çıkarıldı. ‘Ankara’nın rantını 10 baron yiyor, yıllık kazançları 10 milyar’

Değişiklik kapsamında Eskişehir Yolu kotu altı, ‘emsal dışı’ sayılarak inşaatın genişlemesinin önü açıldı. Araziye 24 Nisan 2017 tarihinde verilen ruhsatla da toplam 120 bin metrekare inşaat izni verildi. Mimarlar Odası, 120 bin metrekarelik alana inşaat yapılmasını sağlayan imar uygulamasına karşı dava açtı. Yargı, itirazı haklı bularak planı ve ruhsatı iptal etti.

ABB ekipleri 2018’de inşaatı denetledi ancak mühürlemedi. O tarihte yüzde 30’u tamamlanan inşaat, dava istinaf aşamasında iken ilerlemeye devam etti. TOGO Kuleleri’ne yönelik yargı süreci 11 Nisan 2019 tarihinde onanarak kesinleşti. Önceki dönemde işe alındığı öne sürülen belediye avukatı, kararı belediye yönetimine bildirmedi.

Mahkeme kararından gecikmeli haberdar olan belediye yönetimi, konuyu Temmuz 2019’da Belediye Meclisi’nin gündemine taşıdı. Meclis kararı doğrultusunda imar değişikliğine gidilerek 1.5 (12 bin metrekare inşaat izni) emsal izni verildi.

İnşaatı tamamlanan TOGO Kuleleri inşaatı mühürlendi. ABB’den yapılan açıklamada, “Mahkeme kararını yerine getirmek dışında bir yetkimiz yoktur” denildi. Aygün’ün rüşvet iddialarına ilişkin de açıklama yapan ABB, “Rant hırsıyla başlatılan bu algı operasyonuna rağmen mahkeme kararını uygulayarak bize emanet edilen yetim hakkını korumakta tereddüt etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Mustafa Mert Bildircin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde