FED: Ekonomik faaliyet benzeri görülmemiş hızda düşecek

FED: Ekonomik faaliyet benzeri görülmemiş hızda düşecek

ABD Merkez Bankası Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını duyurdu. Banka faizi yüzde 0.25 olarak belirledi. FED Başkanı Powell "ekonomide ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş düşüş yaşanacak" dedi.

FED: Ekonomik faaliyet benzeri görülmemiş hızda düşecek
16px
24px
30.04.2020 05:02
ABONE OLgoogle

ABD Merkez Bankası (FED) faizi yüzde 0 ile yüzde 0.25 arasında sabit bıraktı. Faiz kararı oy birliğiyle alındı.

ABD ekonomisinin koronavirüs salgınından kaynaklı olarak kötüleştiğini belirten Fed, er ya da geç yaşanacak toparlanmayı desteklemek için agresif adımlar atmayı sürdüreceği taahhütünde bulundu.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin ardından yapılan açıklamada, "Fed, bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya bağlı" denildi.

"Devam eden sağlık krizi ekonomik aktivite,istihdam ve enflasyon üzerinde kısa vadede ağır şekilde baskı yaratacak ve orta vadede ekonomik görünüm için kayda değer riskler yaratacak" değerlendirmesinin yapıldığı FOMC açıklamasında, "Gelecekteki politikayı belirlerken global gelişmelerin yanı sıra ekonomik görünüme ve istihdama yönelik gelen bilgileri izleyeceğiz" denildi.

Fed, politika faizini ve iskonto faizini değiştirmediği toplantıda kararları oy birliği ile alırken, "Etkin para politikası aktarımı ve piyasanın çalışmasının desteklenmesi için gerekli miktarda Hazine kağıdı, ticari ve konut mortgageleri destekli menkul kıymetler almaya devam edecek" ifadelerini de kullandı.

FOMC açıklamasında, koronavirüs salgınının ekonomik aktivitede keskin düşüşe ve işsizlikte artışa yol açığı belirtilirken, zayıf talep ve petrol fiyatlarında ciddi düşüşün tüketici enflasyonunu aşağıda tuttuğunu da ifade etti. Açıklamada, "Ekonomik aktivite yurt içi ve yurt dışında yaşanan bozulmalar finansal şartları ciddi şekilde etkiliyor" ifadesi de yer aldı.

FED BAŞKANI POWELL: EKONOMİDE İKİNCİ ÇEYREKTE GÖRÜLMEMİŞ DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Faiz kararı sonrasında basın toplantısı yapan Fed Başkanı Jerome Powell "ABD ekonomisi ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş bir düşüş yaşayacak" açıklamasında bulundu.

Salgını kontrol etmek için alınan önlemlerin ekonomiyi durdurduğuna dikkat çeken Powell, "Ekonomik faaliyet ikinci çeyrekte benzeri görülmemiş hızda düşecek." dedi ve bir sonraki işsizlik rakamının çift haneli olabileceğinin altını çizdi.

"Ekonomiyi desteklemek için bütün araçlarımızı kullanacağız." diyen Fed Başkanı, kredi akışını sağlamanın temel öneme sahip olduğunu ifade etti. Varlık alımlarının süreceğini söyleyen Powell, "Bizim programımız kredi büyümesi için özel bankaları destekleyebilir." dedi.

Doğrudan mali destek sağlanabileceğini söyleyen Powell, böylece ekonomik hasarın sınırlandırılabileceğini belirtti. Powell, Fed'in toplantı metnine paralel bir şekilde, "Toparlamadan emin olana kadar yetkilerimizi kullanacağız. Politika tutumumuz olması gereken yerde. İhtiyaç oldukça araçları kullanmaya devam edeceğiz. Varlık alımları dikkate alındığında politika duruşumuz uygun." şeklinde açıklamada bulundu.

Yasal olarak ellerinde bulunan yetkiyi kullanacaklarına vurgu yapan Powell, "Zordaki şirketlere kredi sağlayamayız, yetkilerimiz dahilinde davranıyoruz." dedi ve şirket kredi imkanlarının yakında sonuçlanacağını belirtti. Ayrı bir soruya yanıt olarak borçluluğa ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bu dönem Federal borç servisinden endişe edeceğimiz bir zaman değil." dedi.

"Yeni dalga salgınlar ve tedaviler belirsizlik unsuru olarak öne çıkıyor." diyen Başkan Powell, yeniden açılmanın harcamaları artıracağını ancak pandemi öncesi dönem gibi olmayacağını söyledi. Tedbirlerin geri çekilmesi konusunda acele edilmemesi gerektiğini söyledi. Ekonomik öngörülerin olağanüstü seviyede belirsiz olduğunu ifade etti. İkinci çeyrekte daha önce görülmemiş olumsuz sonuçların görülebileceğini ekledi.

Powell, "Ekonomideki toparlanma bizi virüs öncesi seviyelere getirmeyecek." dedi ve toparlanmanın ne zaman yaşanacağının söylenmesinin zor olduğunu ifade etti. Uzun vadeli hasarların sınırlandırılması için adım atılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Krizin atlatılması için Kongre'nin mali yetkilerini kullanması gerektiğini söyleyen Powell, virüsünü yarattığı şokun finansal mimaride çok fazla etki yarattığını belirtti.

Enflasyonda aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu söyleyen Powell, "Her şeyin takipçisi olacağız." dedi. Piyasaların virüsün küresel ekonomi üzerindeki etkisini bilnmez olarak gördüğünü söyleyen Powell, volatilitenin bu sebepten kaynaklandığını ifade etti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Nisan toplantısının ardından beklentiye paralel olarak faiz değişikliğine gitmedi. Fed'in fonlama oranı yüzde 0 - 0.25 aralığında kaldı. Yetkililer politika faizinin sıfıra yakın tutulacağı ve tahvil alımlarının devam edeceği taahhüdünü yineledi.

Bankanın açıklamasında virüsün orta vadede büyük riskler oluşturduğu belirtildi. Sağlık krizinin ekonomik faaliyet üzerinde ağır baskı oluşturacağına dikkat çekildi. Çarşamba günkü ortak açıklamada bankanın ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarını kullanacağı ve duruma uygun bir şekilde hareket edeceği ifade edildi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde