Evlerin daha ucuz olduğu kente yöneldiler

Evlerin daha ucuz olduğu kente yöneldiler

İki yılda konut fiyatlarının yüzde 500’ün üzerinde arttığı Antalya, yabancılar için de cazibesini yitiriyor. Rus ve Ukraynalılar, fiyat avantajının daha fazla olduğu Mersin bölgesine yöneldi.

Evlerin daha ucuz olduğu kente yöneldiler
16px
24px
21.05.2023 07:53
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 136 bin 946 yabancı uyruklunun yaşadığı Antalya'da son iki yılda konut fiyatları yüzde 551 arttı. 
Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre Antalya'da 120 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı da 3 milyon 129 bin TL'yi (yaklaşık 156 bin dolar) buldu. Kentte 2019'un Ocak ayında 2 bin 346 lira olan konut metrekare fiyatı bugün 26 bin 82 liraya yükseldi. Söz konusu rakamın 2024 Nisan'da 40 bin TL'yi aşacağı tahmin edildi.
Yakın dönemde yabancıların daha fazla ilgi gösterdiği Mersin'de ise 140 metrekarelik konutun ortalama fiyatı ise 2 milyon 108 bin TL (yaklaşık 105 bin dolar) oldu. Kentte 2019 Ocak ayında konut metrekare fiyatı bin 668 lira iken, bugün şehirde konut metrekare fiyatları 15 bin 64 liraya yükseldi.

AVRUPALILAR İÇİN CAZİP, RUS VE UKRAYNALILAR İÇİN ARTIK DEĞİL 
Emlak uzmanları Antalya'da konut fiyatlarının Avrupalı turistler için hâlâ cazibesini koruduğunu ancak savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılan Rus ve Ukraynalı turistler için Mersin'in giderek daha fazla ön plana çıktığını vurguladı.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre, yabancılara yönelik konut satışında İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Antalya'da konut fiyatlarındaki artış son bir yılda yüzde 141'i buldu.

MERSİN ERİŞİLEBİLİR
Mersin'de son bir yılda satılık konut fiyatlarındaki artış yüzde 120'ye yakın, son iki yılda ise yüzde 463 arttı. Mersin'de 140 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı ise 2 milyon 108 bini (yaklaşık 105 bin dolar) buldu. Yıllık ortalamalara bakıldığında Nisan 2023 sonu itibarıyla konut için Mersin'de en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Anamur, Erdemli, Akdeniz, Silifke, Toroslar oldu.

"KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM" 
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, konut fiyat artışında düşüş beklemediklerini söyledi. Koçak, “Son 1.5-2 yıl içerisinde konut fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Alım gücü düştü, kredi faiz oranları yükseldi ve insanlar konut alamamaya başladı. Konut almak artık hayal oldu. Çünkü bugün itibarıyla bankalar kredileri de kredi musluklarını da tamamen kapatmış durumda. Seçimden sonra eğer bir güven ortamı yaratılmazsa, piyasanın daha da çıkmaza gireceğini düşünüyorum” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde