Evcil: İstenmiyorsam giderim

Evcil: İstenmiyorsam giderim

SİVAS DEMİR ÇELİK İŞLETMELERİNİ YÖNETEN EROL EVCİL İLK KEZ KONUŞTU. EVCİL...

Evcil: İstenmiyorsam giderim
16px
24px
12.09.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Sivas Demir Çelik İşletmeleri’ni ve Erege Metal’i yöneten Erol Evcil, ‘Devlet beni istemiyorsa, SDÇİ’den çeker giderim. Ama birkaç çelikhaneci istiyor diye SDÇİ’yi asla bırakmam. Onlarla ölümüne mücadele edeceğim’ dedi. Evcil, ‘SDÇİ’yi başkası çalıştırsa madalya takarlardı’ dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) alacaklı olduğu Sivas Demir Çelik İşletmeleri’ni (SDÇİ) ve İzmir’deki Erege Metal’i ailesi adına yöneten Erol Evcil, ‘Devlet beni istemiyorsa, çeker giderim. Ama birkaç çelikhaneci istiyor diye SDÇİ’yi asla bırakmam. Onlarla ölümüne mücadele edeceğim’ dedi.

Geçen yıl, ailesi adına yönettiği Erege Metal’den, SDÇİ’nin 6.4 milyon dolarlık borcunu, şirketin hukuki sahibi Sivyat adına TMSF’ye ödeyen ve bu ödemesi MASAK’ca karapara incelemesine alınan Evcil, Hürriyet’e konuştu.

‘Yıllarca kapalı kalan SDÇİ’yi başkası çalıştırsa, madalya takarlardı. Ama beni boynumdan asacaklar. 34 milyon dolar harcayıp bu fabrikayı çalıştırmaktan başka ne suç işlemişim?’ diye konuşan Evcil, ‘Bu saatten sonra SDÇİ’den geri dönüşüm yok’ dedi.

Evcil ile İzmir’deki Erege Metal tesislerinde görüştük. Lüks döşenmiş odasının duvarında, Mohaç Meydan Savaşı’nı tasvir eden dev bir resim, masanın arkasındaki bir kaide üzerinde de heykel formunda Arapça, altın varaklı ‘Allah’ yazısı yer alıyor. Bitişikteki toplantı odasında da yine Yavuz’un altın varaklı dev bir tuğrası bulunuyor. Yavuz’a hayranlığını ‘Hep Doğu’ya açılmış. En büyük topraklar onun zamanın alınmış’ diye açıklayan Evcil’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

DEVLETLE KİM KAVGA EDER:

SDÇİ çalıştığından beri başımız beladan kurtulmuyor. 52 kez manşet olmayı gerektirecek ne yaptım? Hatam varsa, devlet beni istemesin. ‘Senin ismin kötü’ diyorlarsa peki kabul. O zaman ‘Girme, arkadaş sen sakıncalı piyadesin, git’ desinler gideyim. Devletle kim kavga eder? Ama oradaki iki üç çelikhaneci istiyor diye, herşeyimi kaybederim de vazgeçmem.

İNSAN EMEĞİ NE OLACAK:

Devlet SDÇİ’ye zamanında 432 milyon dolar harcamış. Bu parayı ben harcamadım. Sonra özelleştirmiş. Özelleştirme’den de ben almadım. 8 yıl kapalı duran fabrikayı borcunu ödeyip çalıştıralım dedik. Ben de değil, Erege’nin profesyonel kadroları istedi. Bana rağmen alınan karardı, saygı duydum. Beni bir kenara bırakın. Oraya harcadığımız 34 milyon dolar da gitsin deyin. İki fabrikada bin 600 kişi ekmek yiyor. Fabrikayı tekrar çalıştırabilmek için arkadaşlar üç ay 24 saat çalıştı. İki kişi orada can verdi. Peki bu kadar insanın emeği ne olacak?

RANTÇILARLA ÖLÜMÜNE VARIM:

SDÇİ bazı çevrelerin rantını elinden aldı. Doğu’ya büyük mal sirkülasyonu var. SDÇİ orada olduğu sürece satamazlar, önlerinde engel. Başında bu işe girilmesine karşıydım, dinlemediler. Şimdi adım kullanılarak bu fabrikanın zayıf karnı yaparak çökertmek hiçbir insafa sığmıyor. Bu yüzden pişman değilim, rantı kesilenlere karşı ölümüne varım.

MAFYA DERLER DİYE:

Erege’nin 8 bin müşterisi var. Bir müşteri de çıksın ve adımı versin, desin ki, ‘Bu firma bu adam beni tehdit ediyor’ desin. Burayı borcu ve alacağıyla aldık. Borcunu eşek gibi ödüyoruz. Ama biliyor musunuz ki eskiden kalma 12 milyon dolar alacağımız var ve bunu isteyemiyoruz. Neden? İstersek mafyayız çünkü. Adam aldığını kabul ediyor ama 10 yıl sonra ödeyeceğim diyor ne diyeceksiniz? Biraz bastırsanız, çete diyecekler. Borcumuzu tıkır tıkır ödemeye çalışıyoruz.

İZLENMEYİ İSTİYORUM:

24 saat izlendiğimi biliyorum. Bilhassa bunu istiyorum da. İnsan kendinden eminse rahatsızlık duymuyor. Hakkımızda o kadar şaibe var ki, yanlış iş olmadığı görülsün istiyorum. Adım buysa buna katlanmak zorundayız. Haklıysam bu işi başarırım. Haksızlık haram varsa çıkacaktır. Ama çok üstüme geliyorlar (sesi düğümleniyor) Bu yapılan işlerde ne var ya? Bu kadar mı ucube insanlarız? Bir tane gizli işlem yok. Bu fabrikaya giren çıkan herşey, her mal, bütün ödemeler kayıtlı, yasal.

Ailem istedi Erege Metal’e girdim<

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde