Eski Kombassancıların Ali Rıza Alaboyun'a oyunu!

Eski Kombassancıların Ali Rıza Alaboyun'a oyunu!

Bera Holding'in (Kombassan) cirosunu ve karlılığını pandemiye rağmen artıran Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun görevden alınarak, yerine Haşim Şahin Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.

Eski Kombassancıların Ali Rıza Alaboyun'a oyunu!
16px
24px
28.04.2021 08:10
ABONE OLgoogle

Bera Holding yönetimi, yaptığı açıklamayla 24 Nisan’da yapılan yönetim kurulu toplantısında, Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun’un görevden alınarak, yerine Haşim Şahin’in seçildiğini duyurdu.

Holdigten yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, Bera Holding Yönetim Kurulu; Divapan A.Ş., Kompen A.Ş., Konya Kağıt A.Ş., Bera A.Ş ve Golda A.Ş. tarafından atanan temsilcilerden oluşmaktadır. Bu şirketlerin görevlendirdikleri temsilcileri her zaman değiştirme ve yerine yenisini atama hakkı bulunmaktadır. Yönetim kurulunda yer alan diğer şirket temsilcileri görevlerine devam ederken, Divapan A.Ş temsilcisi olan Ali Rıza Alaboyun, görevden alınarak yerine Haşim Şahin seçilmiştir” denildi.

Gerekçe olarak resmi açıklama yapılmazken, Alaboyun ile mevcut yönetim kurulunun bir süredir uyum problemi yaşadığı iddia edildi.

ALİ RIZA ALABOYUN KONUYLA İLGİLİ ŞUNLARI SÖYLEDİ

Ortaklık davaları nedeni ile icra yolu ile kapanma noktasına gelen holdingi Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile çıkan bir yasa ile yeniden hayata döndürdük diye Ali Rıza ALABOYUN holdingin iç yapılanması nedeni ile normalleşme, şeffaflaşma ve hesap verebilme ilkelerini yerleştirmede diğer üyeler ile sorun yaşadığını söyledi.

Holdingin geçmişten gelen ve tamamen kapalı bir yapı içerisinde yönetildiğine şahit olduğunu dile getiren ALABOYUN kurumsal yönetişim ilkelerini oturmak ve yeniden yapılanmak konusunda holding yönetimindeki üyelerin hep direnci ile karşılaştığını belirtti.

Holding yönetim yapısının tamamen Erol KAYA ve Haşim ŞAHİN üzerine kurgulandığına dikkat çeken Ali Rıza ALABOYUN, bu iki kişinin diğer yönetim kurulu üyeleri ve holding yöneticileri üzerinde hükmedici bir otorite oluşturduklarına şahit olduğunu dile getirdi.

Alaboyun'un açıklamaları şöyle:

Bu ikili holding üzerinde kurdukları otoriteyi, Holding Genel Kurullarında Yönetim Kurulu Üyelerini gerçek şahıslardan oluşturmak yerine tamamen tüzel kişi olan holding şirketlerinden oluşturuyorlar.

Örneğin üç yıl süre ile görev yapmak üzere Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı olarak Divapan Entegre Ağaç Panel San. Tic. AŞ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak Bera Turizm İnş. Seyahat Tic. AŞ, diğer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak Kompen PVC Yapı ve İnş. Malz. San. Tic. AŞ, Yönetim Kurulu Üyesi olarak Komyapı İnş Taah. San. Tic. AŞ, diğer Yönetim Kurulu üyesi olarak Konya Kagıt San. Tic. AŞ. seçiliyor. Sadece bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri de SPK mevzuatı gereği gerçek kişilerden oluşuyor.  Aslında genel kurullarda hissedarlar 3 yıl süreliğine gerçek kişileri seçtiklerini sanıyorlar ama gerçekte seçtikleri holding şirketleri.

Vakit geçmeden genel kurulun yapıldığı günde tüzel kişi holding yönetim kurulunda görev almak üzere kendi adına temsilci seçiliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Divapan AŞ adına temsilcisi Ali Rıza ALABOYUN, Yönetim kurlu Başkan yardımcısı Bera Turizm AŞ adına temsilci Erol KAYA, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kompen AŞ adına Temsilci Ulvi BEZİRCİ, Yönetim Kurulu Üyesi Komyapı AŞ adına temsilci Osman ELVAN, Yönetim Kurulu Üyesi Konya Kagıt AŞ adına Haşim ŞAHİN şeklinde temsilci atanıyor. Bu temsilcilerin hepsi de aynı zamanda Divapan AŞ nin, Bera Turizm AŞ nin, Kompen AŞ nin,  Komyapı AŞ nin, Konya Kâğıt AŞ nin, 4er kişilik yönetim kurulu üyeliğini oluşturuyorlar.

Bazı üyeler bazı şirketlerin yönetiminde yer alamazken Erol KAYA ve Haşim ŞAHİN her şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyorlardı. Erol KAYA ve Haşim ŞAHİN istedikleri zaman yönetim kurulu üyesi temsilcileri değiştiriyorlardı.

Bende böyle bir çarpık yapının içine Yönetim Kurulu başkanı olarak geldiğimi zamanla fark ettim. Zaman içerisinde genel kurullardaki seçimlerinin hiçbir etkisinin olmadığını, bu iki kişinin her şeyi kontrol ettiğini, yönetim kurulu başkanı olarak beni bile zaman zaman tehdit eder üsluplarına şahit oldum. Böyle bir yapının holdingin gelişmesini önlediğini söylediğimde ‘ya temsili yönetim kurlu başkanı olarak kal ya da seni görevden alırız’ tehditleri üzerine aramızdaki sorunlar başladı.

Genel kurul yaklaşırken benden kurtulmak istediklerini her seferinde hissettirmeye başlamışlardı. Çünkü Holding yönetim kurulu başkanı aynı zamanda 4.6 milyon hisseye sahip Bera Vakfının da başkanı idi. Divapan AŞ yönetimini acil toplayarak benim Divapan’ı temsilen yaptığım Yönetim Kurulu Başkanlığından alarak Haşim ŞAHİN i getirdiler ve böylece Vakfın 4,6 Milyon hissesini genel kurulda kullanma imkânı buldular. Holding deki her hesap holding menfaatine değil, Erol KAYA ve Haşim ŞAHİN in gücünün devamlılığı üzerine yapılıyor. Davalar nedeni ile batma noktasına gelen holding çabalarımla hayat bulunca, sorunsuz bir holdingin üstüne konma gibi bir arzuları olduğu zaman içerisinde ortaya çıktı.

Bu çarpık yapılanma Erol KAYA ve Haşim ŞAHİN in yeniden yönetim kuruluna seçilmesi üzerine kurulduğu için, şirketlerimiz üzerindeki 16.000.000 adet holding hisseleri, içeriğini bilmediğimiz ve yönetim kurulunda tartışılarak karara bağlanmamış satış sözleşmeleri ile, üçüncü şahıslara satılarak genel kurulda kendileri için oy kullanılmasını amaçlıyorlar.

Hâlbuki şirketlerimiz değeri çok iyi seviyeye gelmiş olan bu hisseleri satarak işletme sermayesi yapabilirler, bu kaynak işletme sermayesi olarak kullanılmadığı için onun yerine çok yüksek faizli krediler ile şirketlerimizi borçlandırıyorlar. Bu hisselerin bir an evvel şirketlere dönmesi gerekiyor, çünkü sattıklarını söyledikleri üçüncü şahısların 16.000.000 hisse karşılığı olan yaklaşık 450.000.000 TL yi ödeyebilme güçleri yok.  Holdingde yaşanan bu çarpık düzeni, kardeşi Osman ELVAN da yönetim kurulunda olduğu için Sayın Bakan Lütfi ELVAN ile paylaştım.

Sayın Lütfi ELVAN a bağlı olan SPK nın başkanı Sayın Ali Fuat TAŞKESENLİOĞLU na izah ettim. Çünkü holdingin %75 oranında hissedarları hala kolundaki bileziğini holdinge veren anneler, yastık altındaki dövizini yatıran dedeler ile Almanya’daki küçük birikimlerini holdingde büyük umut ile holdingde değerlendirmek isteyen işçilerimizden oluşmaktadır. Bu küçük yatırımcıların hakkının korunması öncelikle SPK nın görevidir. Şahsıma ve holdingin geleceğine güvenerek borsadan Bera hissesi alan yerli ve yabancı yatırımcılara teşekkür ediyorum. Onların hissemize olan ilgisi nedeni ile geçmişte mağdur olan kurucu hissedarlarımızın mağduriyeti ortadan kalktı ve hisseleri değer kazandı.

Bu ikili yapı Holdingi kalkındırmaz, bu iki insan maalesef Konya’da herkese mesafeli ve kapalı bir hayat sürüyorlar. Konya siyaseti ile basını ile bürokrasisi ile hiç bir iletişimleri yok. Benim izlediğim açıklık politikasından hep rahatsız oldular.  Bu gün beni, yarın bir bakanın kardeşini, bir başka günde bir başka siyasetçiyi kullanmak gibi yol izliyorlar. Adeta Kombassan’ın kuruluş değerleri bir tarafa itilmiş. Holdingin büyümesinden, başarısından mutlu olmayan ve eski kapalı yapısına dönmesini isteyen bir anlayış hâkim. İlk yaptıkları icraatta Holdingin başarısına büyük imzalar atmış olan Ankara ofisteki personelin, şoför dâhil, işine son vermek oldu.  

Emek vererek sorunlarını çözdüğüm ve geleceğine umutla baktığım, Konya’mızın ve Ülkemizin göz bebeği haline getirdiğimiz holdingi bu ikilinin eline bırakmayacağım.

ALİ RIZA ALABOYUN GENEL KURUL İÇİN LİSTESİNİ AÇIKLADI

Bera Holding yönetim kurulu başkanlığından alınan Ali Rıza Alaboyun önümüzdeki olağan genel kuruluna yönetim kurulu için yeni bir listeyle katılacağını açıkladı. Son 4 buçuk yıldır holdinge birçok emeği geçtiğini, gelinen başarının devam ettirilmesi gerektiğini dile getiren Alaboyun, bu amaçla holdingi yalnız bırakmak gibi bir sorumluluktan kaçmayacağını dile getirdi.

Alaboyun kendisiyle birlikte genel kurulda önerilecek 5 kişilik yeni yönetim kurulu listesini hem kamuoyuna hem de küçük ortaklara açıklamanın kurumsal yönetişim ilkelerinin bir gereği olduğunu ifade etti. Alaboyun’un yönetim kurulu listesinde isimler şunlardan oluşuyor;

Ali Rıza ALABOYUN

Enerji Eski Bakanı olarak hizmet etti, 3 dönem Aksaray milletvekili olarak parlamentoda bulundu. EtiBank’ın eski genel müdür yardımcısı olan Ali Rıza Alaboyun son 4 buçuk yıldır Bera Holding yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktaydı. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Pennsylvania State Üniversitesi mezunu olan Alaboyun kamu ve özel sektördeki tecrübesi ve ilişkiler ağı ile holdingi başarılı bir noktaya taşıdı

Nevzat PAKDİL

TBMM başkan vekili görevinde bulundu. Halen Türk Parlamenterler Birliği başkanı olarak devam etmektedir. Nevzat Pakdil Başbakanlık Personel Prensipleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir İETT genel müdürlüklerinde de bulundu. Halen New Bridge şirketinde yönetim kurulu üyeliği görevini yürütüyor. Nevzat Pakdil aynı zamanda rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu başkanın da kayınbiraderidir. Nevzat Pakdil’in Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesinden lisans, Türkiye Ortadoğu amme idaresi enstitüsünden kamu yönetim master derecesi vardır.

Ülker GÜZEL

Eski bakanlarımızdan rahmetli Hasan Celal Güzel’in eşi olan Ülker Güzel geniş bir bürokrasi tecrübesine sahiptir. Dış ticaret müsteşar yardımcılığı, Devlet Planlama Teşkilatı genel müdür yardımcılığı, New York ve Stockholm ticaret müşavirliği görevinde bulunan Ülker Güzel birleşmiş milletler projelerinde görev aldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Ülker Güzel annesi tarafından Konya’dan Çelebiler sülalesi ile kökleri Mevlana’ya kadar ulaşmaktadır.

Süleyman YILMAZ

Halen Kobi A.Ş’nin genel müdürlüğü görevini yürüten Süleyman Yılmaz son 3 yıldır Bera Holding yönetim kurulu bağımsız üyesi olarak görev yapmaktadır. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu olan Süleyman Yılmaz finansman, yatırım, borsa ve SPK mevzuatları konusunda uzman bir kişidir. Bera Holdingde de Konya Kâğıt Fabrikasının halka arz konusuna öncülük etmiştir. Aslen Konya Beyşehir’li olan Süleyman Yılmaz ve ailesi Kombassan Holdingin kurucu ortaklarındandır.

Hüseyin ÜZER

Bilkent Üniversitesi Ekonomi mezunu ve İngiltere Cambridge üniversitesinde MBA masterını yapmıştır. Sermaye Piyasası Kurulunda daire başkanlığı görevinden ayrılarak özel sektöre geçen Hüseyin Üzer Başkent Gaz, Torunlar gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi firmaların borsaya açılmasına öncülük etmiştir. Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu konularında uzman olan Hüseyin Üzer aslen Konya Beyşehir’dendir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde