Erol Evcil ele geçirdiği şirketlere anne, baba ve ablasını yerleştirmiş

Erol Evcil ele geçirdiği şirketlere anne, baba ve ablasını yerleştirmiş

Bugüne kadarki en büyük mali suç operasyonlarında “Demir Yumruk” ile ilgili bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Operasyonun kilit ismi Erol Evcil’in ele geçirdiği tesislere ise yakın akrabalarını getirdiği anlaşıldı.

Erol Evcil ele geçirdiği şirketlere anne, baba ve ablasını yerleştirmiş
16px
24px
30.06.2022 04:18
ABONE OLgoogle

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen operasyon üç gruba yönelik yürütülüyor. Milyarlarca liralık vergi kaçağının da olduğu soruşturmaya Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve MASAK da destek veriyor. Operasyon kapsamında gözaltına alınan kritik isimlerin başında ise Erol Evcil (56) ile adamları Hüseyin Eryılmaz ve Melih Karabacak da bulunuyor.

Tesislerin kapasitesi 4 milyon ton

HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre dev demir çelik tesislerini ele geçirmek, demir-çelik sektörünü manipüle etmek suçlanan şüpheliler arasında yer alan Erol Evcil’in kontrolündeki şirketler ile dikkat çekici bilgiler yer alıyor.

Edilen bilgilere göre, soruşturmada “Aba Grubu” olarak geçen Evcil’e ait 6 demir çelik şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin yıllık üretim kapasitesi 4 milyon ton.

Evcil, ele geçirdiği demir çelik tesislerini Eşrefoğlu Holding çatısı altında bir araya getirmiş. “Türkiye'nin dört yanında çeliğe imzamızı atıyoruz” sloganını kullanan Evcil’in kontrolünde bulunan dev tesislerin başına getirdiği isimler ise yakın akrabalarından oluşuyor.

Evcil firmaları yakınlarının üzerine göstererek hem mali sorumluluktan kaçıyor hem de tekelleşmeye karşı yürürlükte bulunan anti-kartel yasalarının arkasından dolaşıyordu.

Dev tesis 20’li yaşlardaki yeğenlerinde

Evcil’in elindeki en büyük tesis Hatay Payas’taki Nursan Çelik. Nursan, 1000’e yakın çalışanı ile sektörün en büyük tesislerinden biriydi. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 1,5 milyon ton.

İstanbul Sanayi Odası’nın en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde ilk 100’de yer alan Nursan, aile üyeleri arasındaki anlaşmazlığın kurbanı oldu.

(Soldan sağa) Erol Evcil, Nursan Çelik'in sahibi İlyas Keleş ve Payas Belediye Başkanı Bekir Altun.

Hataylı İlyas Keleş’in kurduğu tesis, çocukları S. ve R. Keleş arasındaki anlaşmazlık sonrası üretimini durdurmuştu. Yerel bir siyasetçinin ön ayak olması ile Evcil, Nursan’ı işletmeye başladı. Erol Evcil'in 20 Milyon Dolarlık jetine el konuldu

Evcil, bunun için ABA Çelik Demir AŞ adı ile 1 milyon TL sermayeli bir şirket kurdurdu. Şirket, Evcil’in ablasının çocukları Alperen Şengül ve Mirza Ardahan Ardıç adına kayıtlı.

Edinilen bilgilere göre bu iki isim de 20’li yaşlarda. Dev tesisi aradığımızda, telefona bakan çalışan tesisin sahibi konumundaki iki ismi de tanımadığını söyledi.

Yaşlı çifti demir çelik devinin sahibi

Evcil’in kontrolünde bulunan bir diğer önemli tesis ise Sivas’ta bulunuyor. Devletin 1987’de 300 milyon dolarlık bedelle kurduğu Sivas Demir Çelik, daha sonra Rüstemoğlu ailesine geçti.

Ancak, TMSF’nin, bu ailenin varlıklarına el koyması üzerine tesis bir süre kayyum denetiminde kaldı. Dev tesis özelleştirme ihalesi ile 10 milyon dolar bedelle Evcil’in oldu. Erol Evcil hayli kilo almış! Her yerden para çıkıyor

Şimdilerde üretimin yapılmadığı tesisin bağlı olduğu Sidemir Sivas Demir Çelik AŞ’nin yönetiminde olan isimler ise ilgi çekici. Bu isimlerden Salih Evcil ile Ayten Evcil, Erol Evcil’in anne babaları. Bu iki isim şimdilerde 80’li yaşlarda. Yaşlı çiftle birlikte şirketin yönetiminde yer alan Fırat Ardıç ise, Evcil’in eniştesi oluyor.



Kamunun 360 milyon dolara kurduğu Sivas Demir Çelik'te üretim durdu.

Tesis arazisine 5 bin konut yapma planı

Erol Evcil’in denetiminde bulunan bir diğer önemli tesis ise İzmir Bornova’daki eski Cer Çelik. Rıza Kerim Tanyeri ile çocuklarına ait olan tesis, yaşanan mali darboğaz ve aile üyeleri arasındaki anlaşmazlığın da etkisi ile Evcil’in denetimine geçti.

Ünlü bir avukatın da desteği ile yürütülen süreçte yıllık 450 bin ton kapasitesi bulunan tesis şimdilerde İntermeta Metalurji tarafından işletiliyor. Anılan şirketin sahibi ise Evcil’in 23 yaşındaki yeğeni Alperen Şengül… Şimdilere 300 milyon dolar değerindeki tesis arazisi üzerine Evcil ve ekibinin 5 bin konut yapmayı planladığı ifade ediliyor.



Cer Çelik'in İzmir Bornova'daki değerli arazisine 5 bin konut yapılmak isteniyor.

Hisseyi Evcil’e devretti

Evcil’in kontrolünde bulunan diğer tesis ise Sider Dış Ticaret AŞ’ye bağlı. Aliağa’da bulunan bu dev tesisin yıllık üretim kapasitesi 720 bin ton. Bu şirketin yönetiminde ise Alperen Şengül’ün yanı sıra Evcil’in ev kadını ablaları Gülderen Evcil Ardıç ile Remziye Evcil Şengül yer alıyor. Bu iki isim Bursa’da yaşıyor. Sahibi öldürüldü: İşte Erol Evcil’in çöktüğü 4 büyük demir çelik tesisi

Her ikisi de ev kadını olan isimlerin, daha önce Cer Çelik’i yöneten Ede Demir Çelik’te de yer alıyordu. Yine, yıllık 400 bin ton kapasiteli Erkay Demir Çelik’in daha önceki sahipleri ise Hasan Kabuklu ve Zümrük Bozkurt görünüyor. Bu iki ismin, Ekim 2017’de paylarını Erol Evcil ile eniştesi Fırat Ardıç’a devrettiği anlaşıldı.

Erege Metal'in sahibi öldürüldü, tesis Evcil'in, ev kadını ablalarına geçti.

‘Tesisi, bileziklerimizle aldık’

Erol Evcil’in kontrolünde bulunan en tartışmalı tesis ise Erege Metal Demir Çelik AŞ. Bu şirketin eski unvanı Say Metal’di. Şirketin eski sahiplerinden Sezai Rahmi Özden’in cesedi, ölümünden aylar sonra bulundu. Ticaret sicil gazetesi kayıtlarına göre şirketin yönetimi bir dönem Evcil’in ablaları Gülderen Evcil Ardıç ile Remziye Evcil Şengül ile eniştesi Fırat Ardıç yer alıyordu. Evcil’in ev kadını ablaları, dev tesisi, bileziklerini satarak satın aldıklarını söylemişti. Erol Evcil kaçarken yakalandı… 500 milyon lira ele geçirildi

‘Tekel’ görüntüsü vermek istemedi

Soruşturma dosyasını takip eden bir avukat, Evcil’in kontrolündeki tesisler sayesinde sektörün önemli bir oyuncusu konumuna geldiğine işaret ederek “Bu tesislerin, farklı kişiler ve farklı şirketler adına görünmesinin nedeni rekabet hukuku…

Evcil’in burada, tekelleşme görüntüsünü vermeme ve rekabete aykırı pozisyona düşmeme çabasının olduğu görülüyor” diye konuştu. Avukat, Evcil’in bu yolla, olası hukuki sorumluluktan da kaçınmayı amaçladığını kaydetti.

Alacaklılar da operasyonun sonucunu merak ediyor

Ankara merkezli yürütülen operasyonu, tesislerine el konulan ve şimdilerde davalarla uğraşan eski sahiplerinin yanı sıra çok sayıda alacaklı da yakından takip ediyor. Bu kişilerden biri de Konyalı demir tüccarı Mevlüt Yaman. Yaman, Sivas Demir Çelik’i 3 yıl önce iflas davası açmıştı.

Yaman “Bundan 10-11 yıl önce, inşaat demiri almak için Sivas Demir Çelik’e 3 milyon lira para gönderdik. Tesis bize yakın olduğu için buradan mal alıyorduk. Ancak, ödemeyi göndermemize rağmen malı alamadık. Şu kadarını söyleyeyim bu adama (Erol Evcil) elini veren kolunu kaptırıyor. Bu paranın şimdiki değeri 30 milyon TL. Benzer durumda olan çok sayıda esnaf arkadaşımız var” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde