Erman Ilıcak'ı heyecanlandıran imza

Erman Ilıcak'ı heyecanlandıran imza

Rönesans Sağlık Yatırım, Elazığ şehir hastanesinin finansmanı için 288 milyon euro bono ihraç etti

Erman Ilıcak'ı heyecanlandıran imza
16px
24px
20.12.2016 11:29
ABONE OLgoogle

Rönesans Sağlık Yatırım, kamu-özel işbirliği (PPP) kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi için tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon euro tutarında finansman sağladı.

Elazığ proje bonosu Türkiye'de 20 yıl vade il tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu olup, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası'nın çok taraflı yatırımlar garanti ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yeni bir kredi iyileştirme aracını içeriyor.

Söz konusu bono ihracı tahsisli satış yoluyla IFC, Japon finans kuruluşu MUFG, Intesa Sanpaolo, Siemens Financial Services, Proparco, FMO ve ICBC'den oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı.

Toplam 1,038 yatak kapasitesine sahip olacak Elazığ şehir hastanesinin Ağustos 2018'de tamamlanması planlanıyor.

Rönesans Sağlık Yatırım Elazığ Şehir Hastanesi’ni Türkiye’nin İlk Baa2 Ratingli Proje Bonosu İhracı ile Finanse Etti.

288 Milyon Euro tutarındaki bono ihracı, tahsisli satış yoluyla IFC (Dünya Bankası), MUFG (Japon Finans Kuruluşu), Intesa Sanpaolo (İtalyan Finans Kuruluşu), Siemens Financial Services (Alman Finans Kuruluşu), Proparco (Fransız Finans Kuruluşu), FMO (Hollandalı Finans Kuruluşu) ve Industrial and Commercial Bank of China-ICBC’den (Çin Finans Kuruluşu) oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı.

ERMAN ILICAK'IN HEYECANI

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Elazığ Şehir Hastanesi Finansal Kapanış İmza Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sağlıkta başlattığı dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Özellikle büyük şehirler dışında Yozgat, Elazığ, Van, Afyon, Diyarbakır ve Malatya gibi şehirlere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Ilıcak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün de bu projelerden biri olan Elazığ Şehir Hastanesi'nin finansal kapanışı için buradayız. Bu imza ile toplamda 288 milyon avro tutarındaki bir bonoyu 20 yıl vade ile ihraç ederek ortaklarımızla birlikte gerçekleştirmenin büyük gururunu yaşıyoruz. Gerçekten de hep inovasyonu konuştuğumuz günlerde bu bono Türkiye için ciddi bir inovasyon. Adana, Yozgat ve Elazığ projelerini Bursa ve İstanbul'daki şehir hastaneleri projeleriyle Rönesans Sağlık Yatırım'ın yüklenicisi olduğu Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun ve Van'da hayata geçecek fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri takip edecek.

Kamu ve özel sektörün iş birliği modeliyle Türkiye'de dönüşüm olarak ifade edebileceğimiz bu işlerin gelişmesinde herhalde en büyük katkı, ortak olmaktan gurur duyduğumuz Meridiam, ilk günden itibaren desteklerini esirgemeyen EBRD ve IFC'nindir. Her üç yabancı kuruluşa da bizlere katkılarından ve Türkiye'ye inançlarından dolayı teşekkür ediyorum."

Ilıcak, 10 Aralık'ta Beşiktaş'ta, 17 Aralık'ta Kayseri'de yapılan saldırılara dikkati çekerken dün de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un terör saldırılarında hayatını kaybetmesinin üzüntüsünün yaşandığını belirtti. Ilıcak, bu zor günlerde Türkiye'nin aydınlık yarınlarına inananlara, hayal gibi gözüken projelerin gerçekleşmesi için emek verenlere teşekkürlerini de iletti.  Erman Ilıak'ın konuşmasında heyecanlı hali dikkatlerden kaçmadı

HEDEF DAHA FAZLA YATIRIM ÇEKMEK

EBRD Altyapı Direktörü Thomas Maier, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yenilikçi kredi iyileştirme araçlarını geliştirmemizin temel hedefi, yükselen pazarlardaki riskleri azaltarak, altyapı çalışmaları için ihtiyaç duyulan yatırımı çekmek” diyor. Bu mekanizmayı Türkiye’de başlattıklarını ve yatırım yaptıkları diğer ülkelere de taşımayı amaçladıklarını aktaran Maier, “Fonların reytingini artırmak için MIGA ile güçlerimizi birleştirmemiş olmamız, uluslararası finans kurumlarının çevreye duyarlı, sürdürülebilir yatırımları desteklemeye ne kadar yakın olduğunun da bir göstergesi” diye vurguluyor.

IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Sermaye piyasaları, toplumun büyük kesimine uygun maliyetli sağlık hizmetlerinin sağlanabilmesinde çok önemli bir rolü olan uzun vadeli istikrarlı finansman kaynaklarına erişim sağlıyor. Elazığ için yapılan bu başarılı bono ihracının sektöre liderlik etmesini ve Türkiye’nin sağlık sektöründe yer alan diğer projelerin de benzer modellerden faydalanarak sektöre uzun vadeli finansman sağlamasının yolunu açmasını bekliyoruz” dedi.

Proje'nin finansmanı ile ilgili değerlendirmede bulunan HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı; yabancı yatırımcılardan finansman sağlayarak, Türkiye’nin en büyük sağlık yatırımlarından birinin gerçekleşmesinde rol oynamaktan mutluluk duyduklarını belirtti ve şöyle devam etti: “Bu işlem uluslararası finans kuruluşlarının uzun vadede Türkiye’ye olan inancının ve yenilikçi finansman yapılarına gösterdikleri ilginin bir örneğidir."

ELAZIĞ PROJESİ MOODY’S’DEN Baa2 REYTİNG ALDI

RSY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise bu önemli anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rönesans Sağlık Yatırım olarak ortaklarımızla birlikte Elazığ’da toplam 288 Milyon Euro tutarında bir bono finansmanına imza atmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyor. “Projemizin bono finansmanını, yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilmek amacı ile EBRD’nin ve MIGA’nın ortak olarak sağladığı kredi iyileştirme araçları ile destekledik” diyen Yanıkömeroğlu, “Türkiye’de ilk kez bir finansmanda böyle yeni bir kredi iyileştirme aracı uygulandı. Bononun büyük kısmını 20 yıl vade ile ihraç ettik. Bunlara ek olarak uluslararası piyasalarda projelerin çevresel, sosyal ve yönetimsel niteliklerini inceleyen Vigeo adlı kuruluş tarafından projenin çevresel ve sosyal faydaları değerlendirildi ve Elazığ projemizin bonosu Yeşil Bono (Green and Social Bond) olarak tasdik edildi” bilgilerini veriyor.

ELAZIĞ’DAN TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEK

Türkiye’nin sağlık sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük program olarak adlandırılan Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hayata geçirilen, ülkemizi çok sayıda modern hastaneye kavuşturacak “Kamu Özel İşbirliği” (PPP-Public Private Partnership) projeleri kapsamında, Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. RSY’nin portföyünde yer alan Elazığ Şehir Hastanesi, yatak kapasitesi, büyüklüğü, üstün teknolojisi ve deprem izolatörlü tasarımıyla bölgenin tüm sağlık ihtiyaçlarına çözüm olmayı hedefliyor.

Elazığ Şehir Hastanesi, 355 bin metrekarelik kapalı inşaat alanı ve toplam 1038 yatak kapasitesiyle günlük 20 bine yakın hasta ve hasta yakınına hizmet verecek. 2018 yılı Ağustos ayında tamamlanması planlanan projenin, bölgeye bugüne kadar kazandırılmış en büyük sağlık yatırımı olacağı ifade ediliyor.

Tamamlandığında dünyanın deprem izolatörlü en büyük hastaneleri arasındaki yerini almaya hazırlanan sağlık kampüsü, sadece Elazığ’ın değil, tüm bölgenin sağlık ihtiyaçlarına çözüm olacak.

Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve 25 yıl süreyle devlete kiralanması yönteminin uygulandığı PPP modelinde, kira süresi boyunca özel sektör, kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri de sağlamakla yükümlü kılınıyor. Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanan bu işbirliği modelinde, Türkiye’deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde