Erdoğan-Putin zirvesi 3 saat sürdü: Putin'den Erdoğan'a aşı tavsiyesi

Erdoğan-Putin zirvesi 3 saat sürdü: Putin'den Erdoğan'a aşı tavsiyesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Görüşme 2 saat 45 dakika sürdü. Erdoğan görüşmenin ardından Soçi'den ayrıldı. Planlandığı üzere, ortak basın toplantısı yapılmadı.

Erdoğan-Putin zirvesi 3 saat sürdü: Putin'den Erdoğan'a aşı tavsiyesi
16px
24px
29.09.2021 14:47
ABONE OLgoogle

Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandeminin ilanından beri ilk yüz yüze görüşmeleri için Soçi’de bir araya geldi. Putin hem Suriye hem Libya'da Türkiye ile olumlu işbirliği içinde olduklarını söyledi. Erdoğan da ilişkilerinin gelişmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Görüşme sonrası, planlandığı üzere, ortak basın toplantısı yapılmadı.

Koronavirüs pandemisi pek çok şeyi değiştirdiği gibi Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme sıklığını da etkiledi. Zira 2019 başından Mart 2020’ye kadar 10 ayrı görüşme gerçekleştiren liderlerin bugün Soçi’de gerçekleştirdikleri görüşme, uzun bir aranın ardından yapacakları ilk yüz yüze görüşmeleri.

Bu araya karşın Putin ile Erdoğan’ın temasları bu dönemde tamamen kesilmedi. Pek çok defa telefonda görüşen liderler, mart ayında da Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin temel atma törenine video-konferans yöntemiyle katıldı.

Putin ile Erdoğan’ın bundan önceki son yüz yüze görüşmesi Mart 2020’de Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti. İdlib’de hükümet güçleri ile Türkiye’nin kontrolündeki gruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu görüşme beş saat sürdü, sonucunda İdlib’de çatışmasızlık ilan edildi.
Rus basınına konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Andrey Kortunov toplantıdan atılım niteliğinde bir karar çıkmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi: "İşlerin Suriye’nin gerçekten bölünmesine yol açacak seviyeye ulaşmaması için bölgenin geleceği konusunda anlaşabilirsek bu zaten ciddi bir başarı olacak. Bu toplantıda bu tür endişeler giderilirse bu çok büyük bir başarı olacak."

Valday Uluslararası Tartışma Kulübü’nün Bilimsel Çalışmalar Direktörü Fyodor Lukyanov’a göre de İdlib’deki durumun gerginleşmesi ve çıkarlardaki farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda Putin-Erdoğan görüşmesinden İdlib sorununa ilişkin tam kapsamlı bir çözüm beklememek gerekiyor: "Taraflar çıkar dengesinin sağlanması için yeni bir yol bulmalı. Belki de kimin neyi kontrol ettiğine ilişkin konularda, öncekinden farklı bir şekillendirme yapılmalı. Fakat şu an bir şeyleri çözüme kavuşturulabileceğinden şüpheliyim, bu tamamen imkansız."

Erdoğan: Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık

Erdoğan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık…" diye yazdı.

Putin'den teşekkür: Temasta olacağız

Rossiya 24 televizyonu, Putin’in Soçi’deki Devlet Başkanlığı konutunun dışında Erdoğan’ı uğurladığı görüntüleri yayınladı. Görüntülere göre Putin ziyareti için Erdoğan’a teşekkür edip “Görüşme çok yararlı ve kapsamlıydı, temasta kalmaya devam edeceğiz" dedi.

Putin’den Erdoğan’a: Koronavirüse karşı güçlendirici doz olarak Spuntik V aşısı yaptırın

Soçi’deki görüşmenin sonlanması ardından Erdoğan’ın, antikor seviyesini sorması üstüne Rusya lideri, “Hatırladığıma göre 15-16 seviyesinde” yanıtını verdi.

Erdoğan'ın bunun düşük bir seviye olduğu yorumu yapması üzerine ise Putin şunları söyledi: “Farklı yöntemlerle hesaplama yapılıyor. Vücudumdaki antikor seviyesinin yüksek olduğunu söylediler. Çevremde otuza yakın kişi (koronavirüse karşı) zamanında aşı olmadıkları hastalandı. Sabahtan akşama dek tüm gün beraber çalıştığım yardımcım hastalandı. Benim ise antikor seviyem yüksek. Tanrıya şükür, (hastalık) bana uğramadan geçip gitti. Koronavirüs ile enfekte olmuş biriyle tüm günümü geçirmem rağmen hasta olmadım. Siz de güçlendirici doz yaptırma zamanınız gelince bu dozu vaktinde ve Spuntik V aşısı ile yaptırın.”
Daha sonra, Erdoğan’ın güçlendirici dozun kendisine çoktan uygulandığını söylemesi üstüne Rusya lideri, “O zaman bir sonraki sefere” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde