Erdoğan 'Dikey mimariye karşıyım' demişti! Şişli'de bu gökdelenlere kim izin verdi?

Erdoğan 'Dikey mimariye karşıyım' demişti! Şişli'de bu gökdelenlere kim izin verdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İstanbul’da dikey mimariye karşıyım” demişti. Şişli'nin göbeğine bir hançer daha: 4 gökdelen, 240 odalı otel, alışveriş merkezi yapılacak.

Erdoğan 'Dikey mimariye karşıyım' demişti! Şişli'de bu gökdelenlere kim izin verdi?
16px
24px
25.07.2017 12:42
ABONE OLgoogle

Şişli Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Tonguç Çoban Şişli Endüstri Meslek Lisesi alanına yapılmak istenen proje hakkında soru önergesi hazırladı ve önergesini İBB meclis toplantısında sözlü okuyarak Şişli’nin tam merkezinde 20 bin kişilik ek nüfus artışı getirecek olan 470 daireli rezidans, 4 gökdelen, 240 odalı otel, alışveriş merkezi yapılacağını ve İstanbul boğazı siluetini bozulacağına dikkat çekti. 

Mimarlar Odası ve Şehir Bölge Plancıları Odası, Şişli Belediyesi, Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği projeye itiraz ettiklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel proje alanı ilan ederek sınırsız kat imarı verildiğinin altını çizen CHP İBB Meclis Üyesi Tonguç Çoban Projenin ciddi sorunları beraberinde getireceğine değinerek şu cümlelere dikkat çekti ve Başkan Kadir Topbaşa’a şu soruları yöneltti:

 “Projenin tamamlanmasıyla bölgede 20 bin kişilik ek bir nüfus yükü olacak. 20 bin kişinin günlük su tüketimi ortalama 4 milyon 350 bin litre. Şişli’nin altyapısında ciddi sıkıntılar meydana gelecek. Adalet Sarayı, hastaneler, kongre merkezi gibi insan ve araç yoğunluğunun olduğu bir alanda, büyük bir trafik yükü oluşacak. Trafik sorunu İstanbul’un genelini etkileyecek. Özellikle Boğaz’dan görünen İstanbul’un silueti bozulacak.

Bu kapsamda şu soruları sormak gerekir; Her fırsatta İstanbul’a ait planların İBB dışındaki kurumlar tarafından yapılmasına karşı olduğunu ifade eden İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş bu proje hakkında ne düşünmektedir? Sayın Topbaş projeyi doğru buluyorsa bunu nasıl gerekçelendirebilir? Yanlış buluyorsa bir işlem yapmayı düşünmekte midir? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstanbul’da dikey mimariye karşıyım” şeklindeki beyanları ortadayken, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın benzer açıklamaları biliniyorken, Sayın Kadir Topbaş “İstanbul İstanbul’dan yönetilmeli” derken, Şişli’nin göbeğine yeni bir hançer gibi saplanan bu proje karşısında sormak gerekmez mi? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Nisan ayı Meclis toplantısında İBB Meclisi CHP Üyeleri Tonguç Çoban, Bayram Özata, Eyüp Birgün, Selahattin Engez, Muharrem Çatalkaya, Esin Hacıalioğlu, Hakkı Sağlam, Özgür Aydın, Ali Rıza Akyüz, Şafak Kır, Özgür Durmuş, Soydan Alkan, Nezih Küçükerden ve İsa Öztürk’ün imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge:

İBB Meclis Başkanlığı’na

Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin de üzerinde bulunduğu Şişli Kaptanpaşa Mahallesi’nde yer alan 60 dönümlük arazi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel proje alanı ilan edilerek ruhsat verildi. Arazinin imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, “sınırsız kat izni” ile çıktı.

Mimarlar Odası ve Şehir Bölge Plancıları Odası, Şişli Belediyesi, Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği projeye itiraz ettiler. Ancak özel proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Estetik Kurulu’nun 2015 tarihli raporuyla onaylandı. 

İnşaat ruhsat işlemleri ise 644 No’lu Kanun Hükmünde Kararnameyle, Şişli Belediyesi devre dışı bırakılarak bakanlık tarafından yapıldı. Projeye göre Şişli’nin tam merkezinde 20 bin kişilik ek nüfus artışı getirecek olan 470 daireli rezidans, 4 gökdelen, 240 odalı otel, alışveriş merkezi yapılacak.

Şişli Belediyesi, 24.11.2016 tarihli yazısında yer alan, belediyenin konu ile ilgili gerek hafriyat gerek iksa ve gerekse yapılan iş ve işlemlerle ilgili herhangi bir projenin elinde bulunmadığı gerekçesiyle inşaatı durdurdu. 

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ertesi gün 25 Kasım 2016 tarihli ve 20852321 sayılı yazısı ile imara ilişkin her türlü işlem yetkisinin bakanlığa ait olduğunu belirterek, belediyenin inşaat faaliyetini durdurma işlemini kaldırmasını istedi.

Durdurma işlemi ile ilgili olarak ilgili firma Şişli Belediyesi’nden şikayetçi oldu. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, 12.07.2017 tarihinde, konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’na bilgi verdi. 

Hayri İnönü konu ile ilgili olarak; Şişli halkının yaşam alanlarına ve hakkına sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. Bizim için tek önemli olan şey kamu yararıdır” açıklamasını yaptı. 

İnşaatın ilk durdurulma işleminden sonra Şişli Belediyesi, planların iptali için ayrıca dava açtı ve Şişli Belediyesi lehine sonuçlanarak, planlar iptal edildi. 

İptal kararına rağmen, ilgili firma İstanbul İstinaf Mahkemesi’ne başvurarak, iptalin durdurulmasını istedi. Mahkemeden çıkan ara karar sonucu inşaata devam edilmekte, ancak mahkeme süreci devam etmektedir.

Eğer proje gerçekleşecek olursa; 37 katlı 4 gökdelen, 470 daireli rezidans, 240 odalı otel, alışveriş merkezi, spor salonu, konferans salonu, otopark yapılacak.

Proje ciddi sorunları beraberinde getirecek; projenin tamamlanmasıyla bölgede 20 bin kişilik ek bir nüfus yükü olacak. 20 bin kişinin günlük su tüketimi ortalama 4 milyon 350 bin litre. Şişli’nin altyapısında ciddi sıkıntılar meydana gelecek. 

Adalet Sarayı, hastaneler, kongre merkezi gibi insan ve araç yoğunluğunun olduğu bir alanda, büyük bir trafik yükü oluşacak. Trafik sorunu İstanbul’un genelini etkileyecek. Özellikle Boğaz’dan görünen İstanbul’un silueti bozulacak.

Bu çerçevede olmak üzere;

1. Her fırsatta İstanbul’a ait planların İBB dışındaki kurumlar tarafından yapılmasına karşı olduğunu ifade eden İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş bu proje hakkında ne düşünmektedir?

2. Sayın Topbaş projeyi doğru buluyorsa bunu nasıl gerekçelendirebilir? Yanlış buluyorsa bir işlem yapmayı düşünmekte midir?

3. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstanbul’da dikey mimariye karşıyım” şeklindeki beyanları ortadayken, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın benzer açıklamaları biliniyorken, Sayın Kadir Topbaş “İstanbul İstanbul’dan yönetilmeli” derken, Şişli’nin göbeğine yeni bir hançer gibi saplanan bu proje karşısında sormak gerekmez mi? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

Sorularımızın yazılı olarak cevaplanmak üzere İBB Başkanlığı’na havale edilmesini saygılarımızla arz ederiz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde