Erdoğan Demirören’le, Hayri Kozakçıoğlu’nun ilginç bağlantısı

Erdoğan Demirören’le, Hayri Kozakçıoğlu’nun ilginç bağlantısı

MİT’e göre, Erdoğan Demirören, Arşimidis’in şirketini sahte polis belgeleri ile ele geçirdiği zaman Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü’ydü

Erdoğan Demirören’le, Hayri Kozakçıoğlu’nun ilginç bağlantısı
16px
24px
26.05.2013 19:20
ABONE OLgoogle
Sarıyer’deki villasında beylik tabancasıyla göğsüne ateş ederek yaşamına son veren Olağanüstü Hâl (OHAL) eski Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun adı da Arşimidis dosyasından çıktı.
 
Taraf Gazetesi'nden Mehmet Baransu'nun haberine göre Genelkurmay ve MİT belgelerine göre, Arşimidis şirketinin sahiplerinin ölümünde parmağı olan ve ardından onların mal varlığını sahte belgelerle ele geçiren işadamı Erdoğan Demirören, bu işlemleri yaparken o dönem İstanbul Emniyeti’nden de yardım almış. Sahte belgelerin bazıları bizzat İstanbul Emniyet’i tarafından hazırlanmış. Belgeler üzerindeki tarihlerine bakıldığında Kozakçıoğlu’nun o dönem İstanbul Emniyet Müdürü olduğu görünüyor. Erdoğan Demirören’le, Hayri Kozakçıoğlu’nun çok yakın ilişkisi olduğu da kamuoyunca bilinen bir başka gerçek. Kozakçıoğlu’nun oğlu da yıllarca Demirören şirketler grubunda yüksek maaşla çalışmış.
 
Ortaklar ortadan kayboldu
 
Kozakçıoğlu-Demirören ve Arşimidis ilişkisi 1970 sonrası başlıyor. Arşimidis şirketi sahibi Yorgi Papadopulos’un Cenevre’de ölmesinden sonra, diğer üç şirketin ortağı 1970 sonrası ilginç bir şekilde ortadan kayboluyor. Taraf ’ın ortaya çıkardığı Genelkurmay, MİT ve mahkeme belgelerinde, kaybolan bu ortakların Yunanistan’a gittiği iddia ediliyor. Erdoğan Demirören ve ortağı olan avukatı Necdet Çobanlı, Arşimidis şirketinin mal varlıklarını üzerine geçirirken, bazı vekâletler ve yurtdışı çıkış belgelerini yetkili kurumlara sunuyorlar. Sunulan belgelerde, Yorgi Papadopulos’un eşi Afroditi Papadopulos ve diğer ortaklar Yunanistan’a gitmiş gibi görünüyor.
 
Belgeler arasında Afroditi Papadopulos adına çıkarılmış bir pasaport var. Pasaporttaki mühürlere göre Afroditi Papadopulos, Yunanistan’a çıkış yapmış gözüküyor. Bir belgede ise Afrotini’nin mal varlıklarını devrettiği, bazı imza ve parmak izleriyle iddia ediliyor. Konuyla ilgili hazırlanan bir belgeye altı parmak izi konmuş. Bu parmak izlerinin Afroditi’ye ait olduğu yönünde İstanbul Emniyeti’nden bir de rapor alınmış. Bu ve buna benzer belgelerin ardından Arşimidis şirketinin tüm malvarlıkları Erdoğan Demirören’e geçiyor. Ancak 12 Eylül darbesi sonrası şirketin varislerinin ortaya çıkıp, konuyu mahkemeye taşıması ve Genelkurmay ile MİT’in dosyayı soruşturması üzerine ilginç bir gerçek ortaya çıkıyor. Yunanistan’a gitti denilen Afroditi’nin yaşayıp yaşamadığı, mezarının nerede olduğu hakkında bilgi bulunamıyor.
 
Yunanistan’la çeşitli temaslar kurulmasına rağmen, net bir cevap alınamıyor. İstanbul’da dava sürerken, bilirkişi bir rapor hazırlıyor.
 
Parmak izleri sahte
 
Hazırlanan rapora göre, pasaport başta olmak üzere, Afroditi Papadopulos’un parmak izinin bulunduğu belgedeki imzalar sahte. Devletten alındığı söylenen birçok belgedeki imzanın sahte olduğu kriminal incelemeyle anlaşılıyor. Bu belgeler arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden alınan belgeler de var. İşte Arşimidis- Kozakçıoğlu ilişkisi de tam bu noktada başlıyor. Emniyet’ten alınan bazı sahte belgeler, intihar eden Kozakçıoğlu’nun İstanbul Emniyet Müdürü olduğu dönemde alınmış gibi görünüyor. Hatta aynı dönemde geçmişe yönelik bazı belgelerin de oluşturulduğu mahkemenin atadığı bilirkişi tarafından tesbit ediliyor.
 
Kozakçıoğlu ile Arşimidis’in yolunun kesiştiği başka bir dönem ise 12 Eylül sonrası. Ortakları öldürüldükten sonra, mirasçı kalmadığı gerekçesiyle sahte evraklarla el konan Arşimidis şirketinin Mersin’de mirasçıları ortaya çıkıyor ve konu İstanbul’da mahkemeye taşınıyor. Soruşturmanın yapıldığı ve davanın açıldığı dönemde Kozakçıoğlu’nun İstanbul Valisi olması da diğer bir ayrıntı. Vali Kozakçıoğlu’yla Erdoğan Demirören’in o dönemki yakın ilişkisi de bilinen bir gerçek. Hayri Kozakçıoğlu’nun oğlu da yıllarca Demirören şirketler grubunda yüksek maaşla çalıştı. Odası Erdoğan Demirören’le aynı kattaydı. Demirören ailesinden görüştüğümüz bir kişi, oğul Ferhan Kozakçıoğlu’nun işe gelmemesine rağmen odasının katın hemen girişinde olduğunu, yıllarca kurumda işe gelmeden yüksek maaş aldığını söyledi.
 
Demirören, Kozakçıoğlu'nun cenazesinde
 
Sarıyer’deki villasında ölü bulunan ilk OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu, 1991-95 yılları arasında vali olarak görev yaptığı İstanbul Valiliği önünde yapılan törenin ardından toprağa verildi. Törene Hayri Kozakçıoğlu’nun eşi Sabire Kozakçıoğlu, oğlu Ferhan Kozakçıoğlu, kızları Faika Kozakçıoğlu ve Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu Özekici, damadı Prof. Dr. Ümit Özekici, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, İşadamı Erdoğan Demirören, İşadamı Zeynel Abidin, eski OHAL Valisi Ünal Erkan, Saffet Arıkan Bedük ve Kozakçıoğlu’nun yakınları katıldı.
 
Taraf Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde