Enerji torbası yasalaştı: Kaçak elektriğin bedeli beş yıl daha halka yüklendi

Enerji torbası yasalaştı: Kaçak elektriğin bedeli beş yıl daha halka yüklendi

Enerji alanında düzenlemeler içeren torba teklif, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Düzenlemenin yasalaşmasıyla kaçak elektriğin bedeli en az beş yıl daha halka yüklendi. Şirketler ise çok sayıda ayrıcalığa sahip oldu.

Enerji torbası yasalaştı: Kaçak elektriğin bedeli beş yıl daha halka yüklendi
16px
24px
27.11.2020 05:26
ABONE OLgoogle

Elektrik ve maden başta olmak üzere enerji alanında düzenlemeler içeren torba teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. “Enerjinin verimli kullanılması” gerekçesiyle hazırlanan teklifle şirketlere çok sayıda ayrıcalık tanındı.

Enerji torbasının yasalaşmasıyla elektrikte fiyat eşitleme mekanizmasının en az beş yıl daha yürürlükte kalması kararlaştırıldı. Böylece tüketiciler, bölgeler arasındaki maliyet ve tüketim farkını ödeyecek. Kaçak elektriğin bedeli bu şekilde 2025 yılına kadar halka yüklenecek. Cumhurbaşkanı, beş yıl daha bu uygulamayı sürdürme kararı alabilecek.

Lastiklerin yanı sıra çöp ve orman atıklarıyla enerji üretilmesine ya da geri dönüşüm için kullanılmasına da imkân sağlandı. Muhalefetin “doğa katliamına neden olacağı” gerekçesiyle karşı çıktığı düzenlemeye göre, lastik ve çöpten elektrik üretimi yapılacak. AKP’liler, lastiklerin ve çöplerin yakılmayacağını, bir kazanda kaynatılacağını söyledi ancak havaya yayılacak duman miktarında bir değişiklik olmayacağı kaydedildi.

LASTİK BİRÇOK KİMYASAL İÇERİYOR

CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır, AKP’nin kelime oyunlarıyla doğa katliamını görünmez kılmak istediğini ifade etti. Sındır, “Lastikler büyük oranda sentetik kauçuk içeriyor. Yani fosil kaynaklı petrol türevi bir madde ve aynı zamanda birçok başka kimyasal da içeriyor. Bunlar geri dönüşüm amaçlı ya da başka amaçlarla kullanılabilecekken yakarak enerji elde etme çabası, termik santrallarda kömür yakmaktan farklı değil” dedi.

ŞİRKETLERE AYRICALIK

Bundan böyle, doğalgaz şirketleri, belediyelerin yeni yatırım talebinde bulunması durumunda teminat ödemeyecek. Kontrollük hizmet bedeli, kaplama bedeli, zemin tahrip bedeli, hafriyat döküm bedeli de şirketlerden alınamayacak. Belediyeler, kazıları da kendi gerçekleştirecek.

Yurtdışında kurulan enerji şirketlerinin Türkiye’deki birimleri her türlü vergi, resim, harçtan muaf tutulacak. Bu şirketler, Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu gibi önemli düzenlemelerden de muaf olacak.

Maden alanında faaliyet gösteren şirketler, ruhsat süresinin bitiş tarihinden en geç 12 ay öncesinde yenileme talebinde bulunabilecek.

Maden sahasını aldığı halde üçüncü kişilere bu alanları yararlandıranlara da kolaylık sağlanacak. Bundan böyle maden sahasını devralanlar da tüm muafiyetlerden faydalanabilecek. Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde