Enerji şirketleri neden Tarkan'ın annesini kullanacak

Enerji şirketleri neden Tarkan'ın annesini kullanacak

Enerji şirketleri, çevrecilerin HES tepkisini aile içinde çözecek. Şirketler tartışmalı santrallar için imaj kampanyası düzenleyecek..

Enerji şirketleri neden Tarkan'ın annesini kullanacak
16px
24px
05.08.2010 05:38
ABONE OLgoogle

Enerji şirketleri, çevrecilerin HES tepkisini aile içinde çözecek. Şirketler tartışmalı santrallar için imaj kampanyası düzenleyecek, ilk ikna edilecek isimler de Tarkan ve Başbakan Erdoğan'ın akrabaları olacak

Karadeniz'de yapımı süren hidroelektrik santrallar (HES), yöre halkı ve çevrecilerin girişimi ile yargıya takılırken, enerji şirketleri de HES'lerin imajını düzeltmek için kampanya başlatma kararı aldı. Başta Başbakan Erdoğan'ın memleketi Rize olmak üzere, Karadeniz Bölgesi'nde 4 bin megawatt kapasiteli 200 santrala lisans verilirken, yöre halkı ve çevrecilerden gelen yoğun tepkiler üzerine, bölge idare mahkemelerinden art arda durdurma kararları çıkmıştı.

Enerjideki arz-talep dengesi açısından büyük önemi bulunan yatırımlar yapılamadığı için, önümüzdeki yıllar için hesaplanan elektrik üretimi de riske girmiş oldu. Bunun üzerine harekete geçen HES yatırımcıları da Karadeniz'de yapılacak santralları halka anlatmak için bir kampanya başlatma kararı aldı. Kampanya ile halka, 'Yerli kaynaklarımız ile enerji üretmemiz, ülkeye de katkı sağlar, yöreye de. Bu yatırımlar ile sizin için de istihdam yaratılacak' denecek. Belediyeler ve valiliklerden de destek alınacak kampanya ile yöre halkı toplantılara çağrılacak.

Enerji şirketleri, ilgili bakanlardan da kampanya için destek isterken, Bakan Eroğlu ve Yıldız'ın bu talebe sıcak baktıkları belirtildi. Kampanya kapsamında, bölge idare mahkemelerindeki hakim ve savcılara da ulaşılarak, onlara da konunun anlatılması planlanıyor. Rize'de kurulan HES'ler için megastar Tarkan'ın akrabaları da direniş gösterirken, Ahmet Tevetoğlu, Rize İkizdere'de kurulacak santrala tepki göstermişti. Kamuoyuna yansıyan bu olaylar üzerine enerji şirketleri, imaj çalışmasına Tarkan'ın annesi Neşe Tevetoğlu ve akrabaları ile Başbakan Erdoğan'ın Rize'deki yakınlarından başlayacak.

ÜST MAHKEMEYE GİDİLECEK

Santralların durumuna yönelik bilgi veren Hidroelektrik Santralleri Sanayi İşadamları Derneği (HESİAD) Başkanı Fahrettin Arman, Çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporuna uygun yapılan santralların dahi yargıya takıldığını belirterek, 'Daha santral yapılacağı duyulur duyulmaz, o bölge birinci derece SİT alanı ilan edilip, mahkemelerden yürütmeyi durdurma kararı çıkartılıyor. Yatırımlar duruyor, üst mahkeme gidecek hukuki süreç işleyecek. Yöre halkına dahi ulaşamıyoruz, belli gruplar örgütlenmiş halka ulaşmamızı önlüyor' dedi. Arman, ÇED'e aykırı hareket eden şirketlerin lisansının  zaten iptal edildiğini ve bu şirketlere para cezası verildiğine de dikkat çekti.

LOBİLER KÖRÜKLÜYOR

HESİAD Başkanı Arman halkı HES'ler konusunda bilinçlendirecek bir çalışma yapacaklarını aktararak, 'Halkın tepkisi, yurtdışı kaynaklı lobiler tarafından yürütülüyor. Kendi yerli kaynaklarımızı devreye almamız gerekirken, doğalgaz lobileri bu kampanyaları körüklüyor. Ülkenin dışa bağımlılığının bitmesini istemiyorlar' dedi.

Deniz Çiçek/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde