En çok krediyi ücretliler çekiyor!

En çok krediyi ücretliler çekiyor!

Artan pahalılık nedeniyle ücretlilerin gelirleri her geçen gün eriyor. Milyonlar artık temel ihtiyaçlarını karşılamak için dahi kredi çekmeye yöneliyor. Bankalardan çekilen kredilerin yüzde 75’i ücretlilere ait.

En çok krediyi ücretliler çekiyor!
16px
24px
23.09.2021 07:47
ABONE OLgoogle

Ülkede yaşayan 84 milyon yurttaş hem işsizlik hem enflasyon hem de salgınla mücadele etmek zorunda bırakıldı. Gelirsiz kalan milyonlar ise bankaların insafına terk edildi. Salgının başında önce düşük faizle borçlanan milyonlar, faiz oranlarının yükselmesine rağmen kredi talebinde bulunmaya devam etti.

Artan yoksulluk ve hayat pahalılığı ise en fazla düşük gelirlileri etkiledi. Ülkede yüzde 19,25 olan enflasyon asgari ücretlinin alım gücünü daha da düşürdü.

Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre vatandaşların kendi yaşamlarında hissettikleri enflasyon ise bunun çok daha üzerinde. Hal böyle olunca milyonlar en temel ihtiyaçlarını karşılamak için bile bankalara muhtaç oldu.

Ülkede 10 milyon civarında kişi asgari ücretle çalışıyor, ancak geçinemiyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verileri de bu durumu kanıtlar nitelikte. Ülke genelinde Haziran 2021 itibarıyla tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 25 milyon 529 bin kişi, kredi miktarı ise yaklaşık 656 milyar TL olarak gerçekleşti. Nisan-haziran döneminde bankalar tarafından dağıtılan tüketici ve konut kredilerinde ihtiyaç kredileri yüzde 81 ile en büyük payı almış oldu.

Nisan-haziran döneminde 3 milyon 452 bin kişi, 71 milyar TL tutarında tüketici kredisi kullandı. Bunların yüzde 75’ini yani 2 milyon 593 binini ücretli çalışanlar oluşuyor. Kredi borçlusu 100 kişiden 60’ının aylık geliri ise 3 bin liranın altında.

100 kredinin 29’u asgari ücretlinin

Gelir durumuna göre bakıldığında tüketici ve konut kredisi borçlularının yüzde 29’unu asgari ücretliler oluşturuyor. TBB’nin yılın ikinci çeyreğine ilişkin raporuna göre kredi borçlusu 1 milyon 4 bin 383 kişinin geliri 3 bin liranın altında.

Bu kişilerin bankalara olan tüketici ve konut kredisi borcunun toplamı ise 20,7 milyar lira. Başka bir ifadeyle nisan-haziran döneminde kullanılan kredilerin yüzde 24’ü 3 bin liranın altında geliri olan yurttaşlara ait.

Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 21,5 artışla 2 bin 825 lira olan asgari ücret, resmi verilere göre gıda fiyatları karşısında alım gücünü ciddi oranlarda yitirdi.

Buna göre asgari ücretli geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre gıda karşısında alım gücünü reel olarak yaklaşık yüzde 6,2 oranında kaybetmiş durumda.

Yılbaşında 383 dolara denk gelen asgari ücret, dolar kurundaki artış nedeniyle 327 dolara geriledi. 9 ayda asgari ücretlinin kaybı 56 dolar, şu anki döviz kuru ile yaklaşık 484 lira civarında.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde